Zdravie

30.05.2014 (MAMA a ja)

Alergia vs. intolerancia

Na civilizačné choroby (vysoký krvný tlak, rakovina) sa v zdravotníctve sústredí množstvo pozornosti. Potravinová intolerancia, ktorá zásadne znižuje kvalitu života tisícov ľudí na Slovensku, zatiaľ zostáva v úzadí. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva.

 

Existujú potraviny, ktoré u ľudí vyvolávajú ťažké alergické (resp. niekedy aj životu nebezpečné) reakcie, a takíto pacienti vyhľadávajú pomoc u alergiológa. Klasická potravinová alergia je však pomerne zriedkavá – je diagnostikovaná len u približne 2,5 % populácie. Na rozdiel od nej sa príznaky potravinovej intolerancie často skrývajú za symptómy iných ochorení, a preto sú nenápadnejšie. Trpí nimi ale oveľa väčšie percento populácie. „Na základe mojich dlhoročných skúseností odhadujem, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. Reálne číslo však nie je úplne možné presne vyčísliť, pretože potravinová intolerancia sa často maskuje za iné príznaky. Doterajšia nízka informovanosť o jej existencii a nepreplácanie testov zdravotnými poisťovňami doteraz bránili ľuďom takéto vyšetrenie absolvovať. Niektorí ľudia preto typicky chodili od jedného lekára k druhému a absolvovali množstvo vyšetrení a liekovej terapie bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov,“ vysvetľuje doktorka Šintálová, dlhoročná odborníčka v oblasti zdravej výživy a liečby nadváhy. To, že je to zásadný a rastúci problém, potvrdzuje aj predaj testov potravinovej intolerancie, ktorý výrazne stúpa: kým na Slovensku predaj za posledné tri roky vzrástol o viac ako 280 %, vo svete zaznamenal až vyše 300 % nárast.

Hodnotenie: 0
[hodnoťte kliknutím]

Súvisiaca diskusia (0)Pridajte reakciu »

  • Buďte prvý, ktorý pridá reakciu na článok

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Aktuálne vydanie

Anketa

Žiadna aktuálna anketa