25.04.2014 (Mgr. Marika Koscelníková)

Zoznámte sa s melasou

Pokiaľ ste ešte jej zvláštnu príchuť neobjavili, je čas ju vyskúšať. Melasa patrí do domácností, ktoré preferujú zdravý životný štýl a radi ochutnávajú nové potraviny. Nájdete ju poväčšine v obchodom s racionálnou výživou a v bio-shopoch. Poslúži ako sladidlo, výživový doplnok, pomáha aj pri prevencii  a liečbe niektorých ochorení.

Nie je cukor ako cukor

Melasa je hustá šťava, tmavohnedý až čierny sirup, ktorý vzniká vylisovaním cukrovej trstiny. V tekutine zostávajú všetky cenné látky, ale podiel cukru je nízky. Ide prevažne o fruktózu a glukózu. Je zdravšou alternatívou k ostatným sladidlám a má menej kalórií. Jej pridaná hodnota spočíva hlavne v obsahu minerálov a vitamínov. Siahnite po nej, ak trpíte nedostatkom železa. Je vhodná aj pre deti od jedného roka. Stačí jedna čajová lyžička denne. V nej dostanú látky dôležité pre zdravý vývoj organizmu a k prevencii civilizačných chorôb. Ideálne je kúpiť ju v bio kvalite. Na štítku hľadajte  - „organická a nesírená“. Jej konzistencia je síce mazľavá a lepkavá, ale právom si vyslúžila označenie čierne zlato.  

Čo sa v nej skrýva? V tomto čiernom sirupe nájdete celú sústavu stopových prvkov a organických látok, ktoré sa do nášho tela bežným stravovaním nedostávajú v potrebnej miere. Horčík, vápnik, železo, draslík, sodík, zinok, chróm – všetky dôležité minerálne látky, ktoré zabezpečujú chod nášho organizmu. Melasa obsahuje vitamíny skupiny B, nenasýtené mastné kyseliny, tiež kyselinu listovú. Pokiaľ ju zaradíme medzi bežne používané suroviny, telo sa nám zavďačí. Jej špecifická karamelovo-štipľavá chuť však niektorých odrádza. Napriek tomu, že ju môžeme používať ako bežné sladidlo, čaj, káva, ale aj koláče získajú pridaním melasy inú príchuť. Pokiaľ vám v koláčoch nezachutí, pokojne jej vyhraďte miesto na poličke výživových doplnkov a užívajte ju cielene.

Ako melasu využiť a užívať

Melasa je v prírodnej medicíne využívaná pri anémii, ekzémoch, nespavosti, reume a je výborným pomocníkom pri zápche. Stačí, ak si každé ráno pripravíte melasový nápoj. Jednu čajovú lyžičku zalejeme dvoma decilitrami horúcej vody, zamiešame a pijeme po dúškoch, prípadne cez slamku. Večer si zamiešajte lyžičku melasy do horúceho mlieka a počkajte si na zdravý spánok. Denne môžeme užiť jednu až tri lyžičky. Pri vážnejších ochoreniach a celkovom vyčerpaní organizmu je možné dávku zvýšiť. Vždy je dobré zapiť melasu väčším množstvom vody, aby sa v tele lepšie vstrebala. Využiť ju môžete aj ako sirup. Rozriedite ju vo vode, pridáte pár kvapiek citrónu a fľašu tohto nápoja si zoberte so sebou. Zaženie smäd a zároveň si zaistíte prísun dôležitých látok. Pôsobí povzbudzujúco na fungovanie organizmu, harmonizuje nervový systém pri dlhodobom strese. Melasa je bezlepková a teda vhodná aj pre diabetikov. V kuchyni môžete zaexperimentovať a využiť ju pri príprave paradajkových polievok, pikantných marinád, pri pečení čokoládových koláčov a pridať ju môžete aj do jablkových náplní.

Po melase siahnite ak trpíte anémiou. Železo, ktoré obsahuje, naše telo dokáže vstrebať na sto percent. Menštruácia, tehotenstvo, dojčenie – v tomto období potrebuje ženský organizmus zvýšenú potrebu železa. Na trhu sú dostupné rôzne výživové doplnky s jeho obsahom. Skôr ako siahnete po synteticky pripravených liečivách, vyskúšajte silu železa v melase.

Vedeli ste, že: Melasa obsahuje viac vápnika ako mlieko, viac železa ako vajce a viac draslíka ako ktorákoľvek iná potravina?

Hodnotenie: 0
[hodnoťte kliknutím]

Súvisiaca diskusia (0)Pridajte reakciu »

  • Buďte prvý, ktorý pridá reakciu na článok

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa