10.07.2013

Kuracia pečienka – pochúťka, alebo sa jej radšej vyhnúť?

Opýtali ste sa nás...

Môžem môjmu dvojročnému synovi už ponúknuť kuraciu pečeň? Jedni sa prikláňajú k názoru, že pečeň ako taká je zásobárňou toxických látok, a druhá strana zase hovorí o tom, že sa v nej nachádza vitamín K a železo. Na ktorú stranu sa mám podľa vás prikloniť?

Všeobecne sa vnútornosti odporúčajú zaradiť do jedálnička až po ukončenom 1. roku života, prípadne i o niečo neskôr. Chcem zdôrazniť, že z vnútorností sa však odporúča iba pečeň. Táto má vysoký obsah živín, a preto patrí medzi výživovo veľmi hodnotné potraviny. Napríklad sú to železo, vitamíny A, B a K , zo stopových prvkov selén.

Pečeň je však orgánom, v ktorom sa môžu hromadiť odpadové a škodlivé látky z tela zvieraťa, lebo je tzv. detoxikačným orgánom. Z tohto dôvodu sa v súčasnosti konzumácia pečene už príliš neodporúča, a to najmä malým deťom, ktoré sú citlivejšie na škodlivé vplyvy. Čím dlhšie zviera žije, tým väčší obsah škodlivých látok možno očakávať, takže kuracia pečeň je ešte najmenšou záťažou v porovnaní s bravčovou alebo hovädzou. No a vzhľadom na tieto poznatky sa odporúča konzumovať pečeň nie častejšie ako raz za 2 týždne. Svojmu dvojročnému synčekovi teda môžete kuraciu pečeň občas ponúknuť.

Hodnotenie: 4.3
[hodnoťte kliknutím]

Súvisiaca diskusia (0)Pridajte reakciu »

  • Buďte prvý, ktorý pridá reakciu na článok

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa