Dajte telu to, čo potrebuje!

Mgr. Marika Koscelníková | 27. november 2012

Zahrejte telo a doprajte mu to, čo potrebuje!

Možno si aj vy pamätáte časy, keď boli pomaranče a banány podpultovým tovarom. Mandarínky nemohli ako najlepšia lahôdka chýbať v mikulášskom balíčku a pod vianočným stromčekom. Mať doma tropické ovocie v dobe, ktorá neoplývala luxusom, bolo znakom hojnosti. Dnes si tieto vitamínové bomby s exotickou príchuťou môžeme dopriať počas celého roka. Rovnako ako paradajky, papriku, či melóny. Aj v zime sa k týmto potravinám dostaneme jednoducho. Len či paradajka kúpená v zime nášmu telu naozaj prospeje? Pomôže banán posilniť organizmus v chladnom období?

Exotika v zime? Radšej nie.

Potraviny, ktoré zjeme, nám dodávajú energiu. V chladných dňoch by sme mali svoje telo zohriať a dopriať mu potrebné vitamíny a živiny. To, že sa v čase chrípok a nádchy treba prepchávať citrusovými plodmi, nie je celkom pravda. Obľúbené mandarínky, banány či pomaranče v zime naše telo skôr ochladia ako zohrejú. Tropické rastliny majú veľa draslíka, ktorý telo chráni pred prehriatím. Rastú v podnebí, kde je to potrebné. Kým sa dostanú do našich obchodov, prejdú dlhú cestu. Ovocie sa oberá ešte zelené a chemicky sa konzervuje. Ak ste mali tú možnosť a ochutnali ste mango alebo ananás v krajine, v ktorej rastie, viete, že chuť týchto plodov sa nedá porovnať s chuťou kúpeného ovocia v našich obchodoch. Niektorí odborníci na výživu dokonca tieto tropické plody v zime vôbec neodporúčajú. Ich konzumáciou sa telo ochladí, imunita poklesne a telo nedokáže bojovať s vírusmi. Ideálne je dopriať si zeleninu a ovocie, ktoré rastú v našom podnebnom pásme.

Platí pravidlo: jeme to, čo nám daná sezóna ponúka. V lete si pokojne doprajte paradajky či  uhorky (obsahom vody telo ochladzujú), v zime stavte na koreňovú a hlúbovú zeleninu. Banány a pomaranče nahraďte domácimi jabĺčkami, hruškami alebo slivkami. Tohtoročná sezóna bola bohatá na zdravé plody, tak si ich v tomto období doprajte čo najviac. Sušené či zavárané, bez cukru a konzervačných prísad vám poslúžia a zohrejú. Zelenina, ktorú zrelú zamrazíte, má viac živín ako tá, ktorú kúpite v čerstvom stave mimo jej sezóny v obchode.

Vynikajúcim zdrojom vitamínu C je v zimnom období kapusta a kel. Nevarte ich príliš dlho, stačí podusiť, či pripraviť na pare. Kyslú kapustu si doprajte aj surovú. Pre posilnenie organizmu a najmä funkcie bielych krviniek použite bylinku zvanú echinacea. Čaj z jej kvetu vás nielen príjemne zahreje, ale má aj výrazný protizápalový účinok. Cesnak je prírodným antibiotikom. Je výborný ako prevencia proti prechladnutiu. Cibuľu v zime tiež nevynechajte. Šťava z nej vymiešaná s medom lieči rôzne druhy kašľa a uvoľňuje priedušky. (Do litrovej nádoby nastrúhajte 100 až 150 gramov cibule, pridajte med a zalejte bielym vínom. Zmes nechajte dva týždne lúhovať, potom preceďte. Užívajte denne dve až tri lyžičky). Počas chladných mesiacov zvykneme preventívne siahnuť po rôznych syntetických vitamínoch v tabletkách. Buďte však opatrní pri ich konzumácii. Naše telo má schopnosť samo si vytvárať vitamíny, ktoré potrebuje a pokiaľ ho nadopujete látkami navyše, môžete si spôsobiť hypervitaminózu.

Čo v zime na tanier?

Potraviny, ktoré telo zohrejú. Pre deti sú vhodné sladké, ale aj slané obilninové kaše (pohánkové, ovsené, pšenové). Slaďte ich medom, pridajte škoricu a rôzne semienka. Ideálne sú koreňová a hlúbová zelenina, červená fazuľa, ryža, vajíčko, cesnak, med, špargľa, šampiňóny, hovädzie, kuracie, bravčové, alebo baranie mäso. Nezabúdajte na husté zahrievajúce polievky. Mäsový vývar s varenou zeleninou, strukovinami a štipkou zázvoru vaše telo v zime určite ocení. Zásadou je, že počas chladných mesiacov konzumujete viac tepelne spracovaných potravín. Vhodné je varenie, dusenie, ale aj pečenie. Energia tepla zo sporáka alebo rúry prejde do potravín a prehreje aj naše telo. Ľudský organizmus reaguje na zmenu teploty a potrebuje si vytvoriť tukovú ochranu pred zimou. Potrebuje si urobiť zásoby, ktoré využije napríklad aj počas choroby. Preto máme v zime väčšiu chuť na ťažšie a hutnejšie jedlá. Je dôležité počúvať svoje chute. Prežiť zimu na šalátoch nie je ideálnym riešením udržania si váhy. Doprajte organizmu to, čo potrebuje. Jedlo dochucujte koreninami. Škorica, badián, bazalka, klinček, muškátový orech, rasca alebo čili. Čili pôsobí antibakteriálne a je ideálnym spaľovačom tukov.

Zobkať môžete vlašské orechy, slnečnicové semiačka, mak a najmä sušené ovocie ako sú jablká, hrušky, slivky alebo zázvor. Zázvor je ideálnym zimným korením. Príjemne zohreje, pomôže pri chrípke a únave. (Skúste zimný zázvorový čaj. Potrebujete kúsok nastrúhaného čerstvého zázvoru, škoricu, päť klinčekov, čajovú lyžicu anízu. Najprv dajte zovrieť vodu so škoricou, klinčekmi a anízom. Potom pridajte strúhaný zázvor a päť minút povarte. Odstavte a nechajte päť minút lúhovať. Nápoj preceďte, dochuťte medom a citrónovou šťavou.) Občas si môžete dopriať aj varené červené víno. Počas zimnej prechádzky po vianočných námestiach vás zahreje viac ako biele. Pozor na príliš  horúce nápoje, po ktorých zvykneme siahnuť premrznutí na kosť. Horúca tekutina v tele vyvolá stres, pretože musí vynaložiť veľa energie, aby ju v tráviacej sústave schladilo.

Jesť v zime jahody je aj  v rozprávkach zvláštnosťou. Žijeme v dobe, v ktorej je však možné všetko. Spoznávať nové chute je prirodzené a obohacujúce pre naše zmysly. Tiež patrím medzi mamičky, ktoré svojmu dieťaťu doprajú z času na čas avokádo, mango, ananás či pomelo. Mojej dcére však chutia najviac v lete maliny, na jeseň hrozno a v zime  jablká. Nič netuší o ochladzujúcich či zahrievajúcich potravinách a ajurvéda je pre ňu zatiaľ nevysloviteľné slovo. Deti sú geniálne vo svojej prirodzenosti aj čo sa týka ich chutí. Nechajme sa nimi občas viesť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: