13.01.2011 (Mgr. Miroslava Miková)

Ľanové semienka – malý liečivý zázrak

Ľanové semienka pozná ľudstvo už niekoľko tisícok rokov. V minulosti sa využívali na výrobu plátna. Neskôr ľudia objavili ich liečivé účinky. O pozitívnych účinkoch ľanových semien na ľudský organizmus vedel samotný veľký grécky lekár Hippokrates a odporúčal ich na liečbu rôznych ochorení.

V ďalších obdobiach sa ľanu z medicínskeho hľadiska nevenovala prílišná pozornosť. Obrat v tomto trende nastal prostredníctvom výskumov uskutočnených v polovici 20. storočia známou chemičkou Dr. Johannou Budwig, PhD. J. Budwig vykonala počas svojho života množstvo výskumov zameraných na skúmanie krvných vzoriek ľudí. Snažila sa zistiť, čím sa odlišuje krv zdravých a chorých ľudí. Usilovná činnosť biochemičky priniesla svoje ovocie. J. Budwig prišla na to, že ľudia tešiaci sa pevnému zdraviu majú v krvi vysoký obsah tukov nazývaných esenciálne mastné kyseliny omega-3. Toto zistenie však prinieslo so sebou ďalšiu otázku: „Ako dostať do organizmu človeka omega-3 mastné kyseliny?“ Pravdou je, že tieto zložky prijímame do tela výlučne z potravy a túto skutočnosť zohľadnila pri hľadaní správnej potraviny aj samotná chemička. Výsledkom jej bádania v tejto oblasti bolo, že nenašla nič dokonalejšie ako sú ľanové semienka.

Pozrime sa na jej prácu podrobnejšie. Pri skúmaných vzorkách krvi pacientov chorých na rakovinu Johanna Budwig odhalila nedostatok fosfatidov (zložené lipidy a patria sem lecitíny, kefalíny a pod.) a lipoproteínov (zložené bielkoviny, ktoré obsahujú tukovú zložku viažucu sa na bielkoviny). Nedostatok týchto látok spôsobuje v organizme veľké problémy.

Ľanové semienka sa stali hlavným liečebným prostriedkom nemeckej lekárky a vďaka jej výskumom a konzumácii ľanových semien sa vyliečilo množstvo pacientov. Je autorkou olejovo-bielkovinovej diéty, ktorá očisťuje organizmus prostredníctvom nanesenia špeciálneho oleja na pokožku. Olej z ľanových zrniečok obsahuje esenciálne mastné kyseliny, ktoré boli súčasťou jej výskumov. Svoje poznatky knižne spracovala a sú k dispozícii odbornej i laickej verejnosti.

Aký je zázračný obsah ľanových semienok?
Nie je veľa potravín, ktoré môžu vystavovať na obdiv tak úžasnú výživovú hodnotu. Ľanové semienka sú zdrojom kvalitných bielkovín a unikátneho množstva nenasýtených esenciálnych mastných kyselín (omega-3). Liečivé účinky ľanových zrniečok znásobuje významný obsah vitamínov skupiny B a E, A, C, D a minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, mangán, sodík, zinok atď.). Nesmieme zabudnúť na biotín, fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany, fytoestrogény a vlákninu.

Liečivé účinky ľanových zrniečok
Ľanové semienka sú v našich končinách známe predovšetkým ako prostriedok, ktorý lieči zápchu najmä vďaka vysokému obsahu vlákniny. Ráno stačí zaliať dve čajové lyžičky semien asi 200 ml vriacej vody a nechať pol hodinu odstáť. Následne odvar so zrniečkami skonzumujeme. Preventívne pri tráviacich ťažkostiach sa odporúča konzumovať semienka každé ráno pridaním do jogurtu či pečiva. Chutne pôsobia v šalátoch či rôznych nátierkach a na pečených slaných dobrotách. Osobne ich mám najradšej s tvarohom a ochuteným syrom. Efektívne je využívanie ľanových semien, ale aj ľanového oleja. Ľanovým olejom možno odstrániť ekzém, žlčníkové a obličkové kamene. Staré mamy ho využívali pri uštipnutí hmyzom či bolestiach svalov. Ľanový olej je skvelý pri liečení popálenín. Konzumácia ľanových semienok sa odporúča aj pri menštruačných ťažkostiach a žalúdočných vredoch. Zároveň zrniečka pôsobia ako prevencia proti vzniku rakoviny. Problémy so žilami, dýchacími a močovými cestami možno prostredníctvom ľanu výrazne eliminovať. Uplatnenie tejto rastliny je naozaj veľmi obsiahle.

Dávkovanie
Odborníci odporúčajú denne skonzumovať dve čajové lyžičky ľanových semienok. Môžeme ich jednoduchým spôsobom pridať do bežného jedla. Najlepšia je konzumácia zrniečok v neupravenej podobe, teda bez tepelnej úpravy. Ľanové semienka je ideálne pomlieť a ihneď skonzumovať. Pozor, nikdy ich zomleté neuskladňujte, pretože sa stávajú škodlivými!

Cottage chesse podľa Dr. J. Budwig
Lahodný krém rozplývajúci sa na jazyku získame zmixovaním 150 g cottage chesseu, 3 polievkových lyžíc ľanového oleja a 1 až 2 polievkových lyžíc zomletých ľanových semien. Pridáme malé množstvo čili papriky.

Zdroj: Johanna Budwig, Lněný olej účinná pomoc proti arterioskleróze, infarktu a rakovině, Pragma 2008

Hodnotenie: 4.3
[hodnoťte kliknutím]

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa