30.01.2014 (Lenka Debnárová)

Aj pre náš mozog je dôležitá správna výživa

Ak pridáte do svojho jedálnička nasledovné potraviny, udržíte si tak zdravý mozog do konca života. Niet pochybností o tom, že ako starneme my, spolu s nami starne i naše telo. No zdravie svojho mozgu môžete podporovať do neskorého veku. A to denným pridaním týchto potravín.

Čučoriedky: Podľa doktora Stevena Pratta, autora knihy: Superstrava: 14 potravín, ktoré zmenia váš život, toto ovocie chráni mozog pred následkami stresu, a taktiež môže znížiť riziko ochorenia mozgu v súvislosti so starnutím, ako je napr. Alzheimerova choroba alebo demencia. Podľa niektorých štúdií môžu čučoriedky výrazne zlepšiť pamäťové, ale i motorické schopnosti.

Losos: Táto ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú podstatné pre funkciu mozgu. Dr. Pratt lososa odporúča pre jeho čistotu a bohatú zásobu prospešných látok. Omega-3 mastné kyseliny taktiež obsahujú protizápalové látky. Alternatívou lososa je sleď alebo sardinky. Lekári odporúčajú konzumovať ryby 2 až 3x týždenne.

Orechy a semená: „Oriešky a semienka sú výborným zdrojom vitamínu E,“ konštatuje Dr. Pratt. Dostatočné množstvo vitamínu E zmierňuje prejavy starnutia mozgu. Každý deň zjedzte hrsť vlašských alebo lieskových orieškov, mandlí, kešu, arašidov, slnečnicových, sezamových alebo ľanových semienok, prípadne i arašidové alebo mandľové maslo. Nie je dôležité, či natural alebo pražené. Tie nesolené sú však telu prospešnejšie.

Avokádo: Ak sa jedná o výživu mozgu, je avokádo takmer rovnako prospešné ako čučoriedky. „Myslím, že avokádu sa nedostáva dostatočnej pozornosti,“ hovorí Dr. Pratt. Pravdou je, že avokádo obsahuje mnoho tuku, ale ide o monosaturované tuky, ktoré prospievajú k bezproblémovému prietoku krvi. Bezproblémová priechodnosť ciev je dôležitá ku zdraviu mozgu. Avokádo napomáha znižovať krvný tlak, nakoľko pre mozog je vhodný nižší tlak, nakoľko podporuje jeho rozpoznávacie funkcie. Napriek kalorickému obsahu sa avokádo odporúča konzumovať denne v množstve ½ alebo aspoň ¼ .

Celozrnné cestoviny: Ovsená kaša, celozrnný chlieb alebo hnedá ryža patria medzi potraviny, ktoré znižujú riziko ochorenia srdca. „Ak podporujete svoj kardiovaskulárny systém, podporíte i orgány v tele, vrátane mozgu,“ vysvetľuje Dr. Patt. Doporučené množstvo denne je ½ šálky celozrnných cestovín alebo krajec chleba  2 až 3x denne.

Fazuľa: stabilizuje hladinu cukru v krvi, teda glukózy. Tá je akýmsi palivom pre náš mozog. Keďže nemá schopnosť robiť si sám zásoby tejto látky, je závislý od neustáleho príjmu energie z potravín. Všetky druhy fazule sú prospešné, no dobré je zamerať sa na tmavú fazuľu a šošovicu a pridať jej do svojho jedálnička denne pol šálky.

Šťava z granátových jabĺk: má antioxidčné účinky a chráni tak náš mozog pred nebezpečnými voľnými radikálmi. „Hádam ani jeden náš orgán nie je taký citlivý na voľné radikály, ako práve mozog,“ hovorí Dr. David Perlmutter, neurológ. Napomáhajú tiež citrusy a farebná zelenina. Pritom platí čím farebnejšia, tým lepšia. Šťava z granátových jabĺk obsahuje dosť cukru, preto je denná doporučená dávka 50ml.

Čerstvý čaj: Dve alebo tri šálky čerstvo uvareného čaju – teplého či studeného – obsahujú iba malé množstvo kofeínu. Ten však môže podporiť pamäťové schopnosti, sústredenosť a náladu. Taktiež obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Vhodná je čaj sypaný, balený tieto účinky nemá.

Tmavá čokoláda: Na koniec to najlepšie! Tmavá čokoláda obsahuje mnoho antioxidantov, ďalej tiež prírodné stimulanty ako kofeín, ktorý napomáha sústredenosti a koncentrácii. Podporuje produkciu endorfínov, ktoré podporujú dobrú náladu. Postačí 30g čokolády denne. Je to jedna z potravín, pri ktorej neplatí čím viac, tým lepšie. Jedzte ju s mierou.

Hodnotenie: 0
[hodnoťte kliknutím]

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa