19.12.2013 (Mgr. Marika Koscelníková)

Vianočné oblátky

Bez nich sa žiadne Vianoce snáď ani len nezačnú. Chrumkavé, krehké, voňavé. Nielen pre deti bývajú oblátky najobľúbenejšou vianočnou pochúťkou. S cesnakom, ale najmä s medom sa jedávajú ako prvé štedrovečerné jedlo. Bývajú okrúhle, oválne, mávajú aj tvar trubičky. Dnes sa oblátky pečú už len v máloktorých rodinách.V obchodoch či na trhoch ich však dostať v rôznych podobách a príchutiach. Patria na štedrovečerný stôl a nielen tam. Svoje tradičné miesto majú aj na televíznych obrazovkách vo filmovom spracovaní poviedky Martina Kukučína Vianočné oblátky (1977). Tradičná dedina, mladý učiteľ a rituály spojené s pečením oblátok. Vianoce sa bez nich zaobísť nemohli v minulosti ani dnes.  

História vianočných oblátok

Vianočná oblátka je symbolom, obradovým jedlom z nekvasného cesta, pečená z múky a vody vo formách s cirkevnými symbolmi. U gréckokatolíkov a pravoslávnych veriacich sa oblátky pečú z kvaseného cesta v tvare malých koláčikov. Symbolicky znázorňujú hostiu – posvätný chlieb.

Encyklopédia ľudovej kultúry Slovenska uvádza, že do 18. storočia piekli a roznášali vianočné oblátky kňazi. No neskôr táto úloha pripadla učiteľom - rechtorom. Dokonca ju mali písomne zakotvenú aj v prijímacích zmluvách. Na začiatku adventu obišli žiaci všetky domy s vinšom a vyberali obilie na prípravu oblátok. Keď sa začínalo piecť, gazdiné priniesli učiteľovi ingrediencie: mlieko, vajcia, maslo a ďalšie. Žiaci sa postarali o drevo a oheň.  Ešte v medzivojnovom období pieklo niekoľko žien chrumkavý pokrm na otvorenom ohnisku umiestnenom na rechtorskom, alebo farskom dvore. Oblátky dochutili cukrom, ale pre dobytok do nich pridávali aj orechy a petržlenovú vňať. Na pečenie sa používala ťažká železná forma a nasýtiť celú dedinu nebolo až také jednoduché. Pre každého obyvateľa bolo treba upiecť dve až tri oblátky, takže sa začínalo piecť už na Luciu. Do jednotlivých rodín ich roznášali žiaci v posledný predvianočný týždeň a pridali vinš, ktorý im napísal učiteľ. Za ne priniesli učiteľovi niekoľko grajciarov, mak alebo strukoviny. Medzi vojnami bolo pečenie vo viacerých obciach zrušené, no učitelia o svoj bočný zárobok neprišli. Oblátkový dôchodok dostali v peniazoch. Vianočným oblátkam sa pripisovali aj magické účinky. Odkladali sa do siatín, používali na liečenie i na ochranu pred požiarom. Na Slovensku je tento štedrovečerný pokrm rozšírený vo všetkých regiónoch. Preto prekvapuje, že už ani v Čechách o našom oblátkovom hodovaní netušia.

Dnešná doba hlási návrat k tradíciám a nielen na dedinách. Pečenie tohto vianočného pokrmu sa stále praktizuje v niektorých domácnostiach. Základný recept na prípravu oblátok :

Ingrediencie

600 gramov hladkej múky

trocha soli

1 balíček vanilkového cukru

1 liter mlieka

2 žĺtky

300 gramov práškového cukru

100 gramov masla

Postup

Hladkú múku preosejeme. Vsypeme ju do nádoby, pridáme soľ a vanilkový cukor, prilejeme mlieko, pridáme žĺtky, cukor, roztopené maslo a všetko spolu dohladka vymiešame. Ak je cesto husté, môžeme doliať mlieko. Ak máte chuť, pridajte do cesta aj mletú škoricu, prípadne zomleté orechy. Vymiešané cesto necháme odpočívať 2 až 3 hodiny. Potom malé dávky cesta nalievame do jemne vymastenej horúcej formy a pečieme. Prevoňajú celý dom.

Stroje na pečenie oblátok sú dnes bežne dostupné a tí, ktorí ich majú doma, vypekajú slávnostné oblátky nielen pre svojich blízkych. Ich pečenie si však vyžaduje zručnosť a skúsenosť. Pripraviť cesto tak, aby sa nelepili, aby neboli príliš hrubé, ani tenké. Pokiaľ ste zástancom tradičných postupov, ale stroj na pečenie doma nemáte, na trhoch si môžete vybrať domáce oblátky. Ak natrafíte na zhovorčivého predajcu či predavačku, porozpráva vám ochotne o tom, ako tie jeho/jej oblátky vznikajú. S pečením tohto tradičného vianočného pokrmu sa môžete stretnúť aj na rôznych vianočných výstavách, expozíciách či prehliadkach.

Hodnotenie: 4.3
[hodnoťte kliknutím]

Súvisiaca diskusia (0)Pridajte reakciu »

  • Buďte prvý, ktorý pridá reakciu na článok

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa