Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • depresia zo šéfky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    som doktorandka a moja školiteľka, ktorá je zároveń moja šéfka ma dusí...
    Táto školiteľka bola kedysi denkankou a v tom období rozhodovala, kto môže ísť ďalej z inžinierskeho štúdia na doktorandské. Ja aj môj priateĺ sme sa dostali cez výberové kolo. Ale bohužial aj napriek tomu, že ma zobrali na tému, ktorú som sa hlásila (k inému profesorovi), táto vtedy pani dekanka ma chcela pod sebou. Vtedy ked bola dekankou urobila peklo zo života viacerým ľuďom a niektorí doktorandi pod ňou ani nedokončili dizertačnú prácu. Napokon sa musela vzdať funkcie dekanky, pretože sa prišlo na jej rôzne nekalé praktiky. Ale bohuziaľ, ešte stále je na našej škole. Síce už iba ako profesorka, ale stále sa jej viacerí boja. Keď som žiadala zmenu školiteľa, bolo mi povedané, že mi urobí peklo zo života, že nech to radšej pod ňou pretrpím.
    Nevadí mi, že mi nepomáha s ničím, čo súvisí s mojou dizertačnou prácou (aj tak o mojej téme nemá ani šajnu - ona totiž končila inú vysokú školu), ale vadí mi, že za ňu učím a dokonca, keď trebalo minúť z ministerstva peniaze na výskum, tak mi povedala, že mne nič netreba- mám na mysli nejaké programy a prístroje...ale bez nich nemá moja práca vedeckú váhu. Okrem toho, niekedy keď chcem dačo vybaviť a poviem, že mojou školiteľkou je ona, tak v tom momente so mnou nechcú mať nič dočinenia. Veľmi ma sklamalo, že som išla na doktorandske s vedomím, že sa moje vedomosti prehĺbia a naučím sa kopec vecí, ktoré si pomocou programov a prístrojov aj overím a bohužial síce mám hlavu plnú infomácií, ktoré som si načítala , ale to je tak všetko. Moja školiteľka ma len využíva na to, aby som urobila prácu za ňu, keď to potrebuje a aby som písala vedecké články, na ktoré píšem jej meno a ona si ich ani len neprečíta. Raz mi povedala, že chce využiť môj potenciál a musím povedať že sa jej to aj darí. Najhoršie je na tom to, že môj priateľ má suprovú školiteľu, ktorá mu pomáha atď, tak ako to má byť. A tým pádom vidím ten brutálny rozdiel medzi mojími a jeho možnosťami. Keď makám nad dizeratčkou a článkami atď. doma som v pohode, zmaknem veľa. Ale keď som v škole tak som na zrútenie-mám často chuť revať z toho aká je tam nespravodlivosť. Mám malú kanceláriu s ďalšími 2 kolegyňami a bez zaklopania dokáže šéfka vtrhnúť a žiadať nezmyselné veci...raz kričí a o pár hodín na to je milá ako med...ja nikdy neviem, čo ma čaká...som z nej jednoducho na nervy. Blbé je na tom to, že keď ma priateľ vidí v depke, tak je on zo mňa na nervy. Tvrdí mi, že sa s tým mám zmieriť a snažiť sa ako len budem môcť dokončiť dizertačku. Lebo, že vraj sa nedá bojovať s veternými mlynmi. Moja obava je, že dizertačku kvôli svojej šéfke neurobím, tak aby oponenti boli spokojní. Kedze nebudem mať žiadne merania atď. a pritom ja v tom nenesiem žiadnu vinu... Neviem, či mám aj napriek možným väčším problémom žiadať bezpodmienečne zmenu školiteľa, alebo sa snažiť nejak obrniť a dokončiť dizeratčku pod ňou? Ja už len keď počujem jej meno, tak mi stúpne tlak a v momente mám zlú náladu. Mám vyhľadať odbornú pomoc aj osobne?

    Ďakujem Vám veľmi pekne za Vašu skorú odpoveď a prajem Vám pokojný a úspešný pracovný týždeň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Monika
    z vašich slov zaznieva veľa frustrácie, hnevu a zúfalstva. Najťažšie na celej vašej situácii je pravdepodobne fakt, že spôsoby fungovania vašej školiteľky sú spoločnosťou (ostatnými vyučujúcimi a vedením katedry) schvaľované - napríklad i mlčaním.
    Otázka na vás je, čo je pre vás prioritou - a podľa toho sa rozhodovať. Či je to práve dokončenie vašej dizertačnej práce nech sa deje čokoľvek, alebo získanie maxima možného z prípravy a z vašich vedomostí - a to i tak, že si to "tvrdo odmakáte" bez pomoci školiteľa, že si - ak je to len trošku možné - merania zabezpečíte mimo rámec zodpovednosti školiteľky, alebo naopak vaša hrdosť a sebahodnota sú natoľko ohrozované, že je pre vás dôležitejšie si uchovať vlastnú tvár, vzpriamený chrbát a dizertačka v tom prípade nebude pri rozhodovaní to najdôležitejšie. Máte jednoznačne sťaženú situáciu - úplne odlišnú od situácie vášho priateľa, ktorý zažíva maximálny komfort podpory a ústretovosti. To čo sa vám teraz zdá ako neprekonateľné, ako nefér, podraz a neviem ešte čo môže byť veľmi silným "testerom" toho, ako viete zmobilizovať svoje sily a bojovať, prežiť... v príjemnom a podpornom prostredí sa prežíva ľahšie, prežiť tvrdšie a neprajné podmienky a dostať zo seba maximum - to je výzva, kvôli ktorej mnohí vyhľadávajú extrémne podmienky. Vy ste sa do takých podmienok dostala nedobrovoľne - takže teraz máte možnosť si sama u seba overiť čo je pre vás priorita, ako viete zmobilizovať svoje sily pre dosiahnutie toho, čo je pre VÁS najdôležitejšie... Držím vám veľmi päste, nech ten svoj boj vyhráte. Veľa šťastia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: