Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • l

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    prosim o radu pri ockovani v suvislosti s vycestovanim do armenska
    moja 19 rocna dcera ide koncom jula na medzinarodnu letnu skolu do armenska.
    zatial je zaockovana dvoma ockovaniami proti zltacke A+B, tretiu davku absolvuje v decembri
    chcem sa spytat na ockovanie proti difterii, ktore je odporucane pri vycestovani do tejto krajiny
    (podla zaznamov,dcera bola ockovana v rokoch 1992,1993,1995,1998)
    dakujem za odpoved
    olga

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Bola očkovaná v roku 2005 pravdepodobne proti tetanu, kedy v tejto očkovacej látke bola už obsiahnutá aj zložka proti diftérii, teda záškrtu. Takže preverte si , či bola a ako bola očkovaná a ak bola podľa očkovacieho kalendára, tak by mal byť proti záškrtu chránená. Je dôležité to preveriť u lekára. Očkovacia látka sa vola IMOVAX d.t.

Podobné otázky

  • Doliečenie zlomenej nohy

    , Autor: Jack L.J.

    Dobrý deň,

    Prosím o radu. Nás 1 a pol ročný syn mal zlomenú nohu. Konkrétne prasklinu v pistale. Mesiac mal sadru. Chirurg mu potom len postával nohu a povedal že už je to záhojene a že máme cvičiť dvakrát denne len členkom. Nič viac. Že do dvoch týždňov bude chodiť.

    Ubehli dva týždne ale drobec strašne kriva, keď chodí, nohu dáva na zem len patou a nedotýka sa prstami zeme. Viac ju zvažuje na vnútornú stranu. Keď mu cvičím nozkou, špičkou, patou, aj do strán, aj kolienku ohybam, nemá problém. Noha nie je stuhnuta.

    Som z toho frustrovaná, pretože už nám krásne chodil, behal, dokonca kopal do lopty. Je veľmi pohyblivý a aktívny a mám pocit, ze niečo robíme zle. Viete nám poradiť ako doliečiť Filipka?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite by som ho nedoliečovala bez odborného usmernenia. Treba ho znova skontrolovať u chirurga a ak je naozaj všetko zrastené, zhojené, treba rehabilitovať na odbornom rehabilitačnm pracovisku, kde sa venujú aj deťom. Možno sa len bojí riadne chodiť, lebo ho to predtým bolelo a nechodil.

  • Reč

    , Autor: Majka127994

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať, mam 28 mesačného chlapca. Keď sa narodil vážil 2690kg a 48cm zdravý chlapec. Teraz 12kg a 92cm. Chodí, beha, vymýšľa, čítam mu knižky, ktorého pomaly ani nezaujíma, niekedy mi ukazoval obrázky a pomenovala som ich ale nezopakoval nič. Rozpráva mami; babi, mňam, nie, nejdem. Vyjadruje najčastejšie negativnejsie prejaví, nejdem, nechcem. Pred pol rokom vedel povedať aj áno, ale teraz keď sa ho spýtať chceš niečo sladké? Ideme na prechádzku, ideme pozrieť film si hladný? Namiesto áno ma chytá za ruku a vodí kam chce. Namiesto toho aby mi povedal áno. Používa gestiku a mimiku pohyby tela. Rukami hodí a ukáže co chce a spýta sa ma ci to môže tak ze mi to položí na ruky pozriem na mňa a ukáže mi an to prstami a povie hm, vtedy viem ze to chce. Poviem ako môžeš si dat. Usmeje sa zoberie vysmiaty mi sadne na nohy a papa. Nechce rozpravat. U doktorky sme boli je v poriadku. Chlapci rozprávajú neskôr. Ale predsa ani knižky ho nebavia, zoberie mobil sam si pusti co chce,mobil ovláda lepšie než knihy. Ja zoberiem knihu začnem čítať aby ma počul a on si ľahne na mňa keďže ho kojim mobil do rúk a pusti si abecedu alebo niečo čo ho záujme. Je podľa vás normálne ze dieta ma radšej rozprávku cez mobil ako knihy. A ze nerozprava zatiaľ. Niečo blaboce ale veľa toho nepovie. Ďakujem za odpoveď Maria

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zásadná chyba: mobil nemal doteraz a do troch rokov určite ani vidieť!!!!!!!!!!!Ani vedieť, že sa tam niečo ukazuje. Je to jednoduché kukať a nemysliť!!!!Bude to náročné, ale mobil úplne odstráňte z jeho dostupnosti a venujte sa mu ako predtým: hra, spievanie, obrázky, veci v okolí pomenovávajte. Nič iné vám neviem poradiť. Je to ťažké vysloviť ale mobil, tablet: spravia z múdreho dieťaťa hlúpe

  • Nalez na usg mozgu

    , Autor: Lucy17

    Dobry den, prosim vas nalez usg na mozgu novorodenca- csp 0,6 je prosim v poriadku?
    Dakujem

  • Oneskoreny vyvin reci

    , Autor: Lubomir156

    Dobry den, nas Syn ma 2 roky a 2 mesiace, vobec nerozprava, a vobec nekomunikuje. Bohuzial manzelka po porode tazko ochorela a syna si v naruší pochovala ked mal asi 4-5 mesiacov, a prvy rok zivota bol velmi tazky, Niesom na to pysny ale bohuzial syn od 5 tich mesiacov pozeral rozpravky v televizii, pricom to bolo niekedy na hodiny denne. Od 1.5 roka sme to uplne zatrhli, teraz uz nepozera ani 10 minut denne. Kym pozeraval televiziu bol zurivy nereagoval na meno, nic sa neucil, neposluchal hadzal sa o zem, odkedy sme uplne bez televizie tak dieta reaguje na meno castejsie, ocny kontakt je skoro stale, uci sa velmi rychlo, odnesie, donesie, poda, ulozi, oblecie/vyzlecie si nejake veci ( zalezi na motivacii samozrejme ci sa mu chce), a rozumie velkej zasobe slov uz z nasej strany. Bohuzial su tam negativa ako absolutna absencia jeho komunikacie, ukazuje prstom a krici ( hmmmm, alebo uuuuuu ), ak to nedostane zuri, chodi po spickach obcas ( ked bol maly castejsie teraz uz skoro vobec ), rad sa hra, pozera knizky uz od 2-3 mesiacov je na nich priam zavisly, vie ukazat uplne vsetkzy zvieratka, veci, skoro vsetko co ho naucime, tak na 2-3 krat uz to vie ukazat . Chyba nam spetna vezba, ani nepovie ano, nie, alebo pokrutenie hlavou.. ak chce ukaze alebo zatleiska ze ano chcem to, alebo dakujem ( zatlieska). Hovorit vie, ( Mnam mnam, Ham ham, a podobne citoslovcia ), sluch ma vyborny. Je velmi ale velmi aktivny, beha skace, napriek tomu sa vie sam hrat, sustredi sa neikedy az moc, stava veze, auticka, knizky, puzzle, vsetko. Logopedicka nam povedala ze ma prirodzenu inteligenciu 2 rocneho dietata, ale zjavne naruseny vyvin reci. Detska psychologicka v podstate to iste, ale ze ma aj prejavy co mozu spadat do autistickeho spektra, kricanie, behanie, zurenie ked mu zakazete hracku.. takze nevieme ci treba ist do autistickeho centra, alebo sa mu este 2-3-4 mesiace venovat a pockat, aby sme neprepasli dajaky milnik vo vyvine, ale momentalne vidime ako napreduje vo vsetkom ( pohyb, rozum, motorika ) okrem reci, a spetnej vezby/komunikacie. Nechceme aby sa sustredilo na autisticke cvicenia ak ma skor poruchu reci alebo daco ine. dakujeme pani Doktorka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyšetrenie u psychológa aj logopedické vedenie by určite pomohlo. Ak tam nie je porucha sluchu, dieťa svojim spôsobom komunikuje aj sa učí nové veci, tak predpoklad, že začne rozprávať a normálne sa vyvíjať je veľký. Vyšetrenie v centre pre deti s poruchou autistického spektra by mu však vôbec neublížilo, práve naopak, napomôže diagnostike príčiny oneskoreného vývinu reči. Taktiež vyšetrenie v ústave detskej reči by napredovaniu vo vývine reči určite pomohlo.

  • Nemá úplne otvorené rúčky

    , Autor: jana.b

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať kedy by malo mať bábätko úplne otvorené rúčky ? Mám pomaly 4,5 mesačného synčeka, ktorý ešte nemá úplne otvorené rúčky. Niekedy ich má úplne v päsáť, inokedy má pootvorené tak že prsty má zahnuté dovnútra. No najviac ma to znepokojuje pri hraní, keď sa hraje nad hrazdičkou a naťahuje rúčky za hračkami tak prsty nevystiera celé ale má ich ohnuté - nemá otvorenú celú dlaň. To isté robí, keď mu podávam hračku ja. Za hračku rúčkami ide ale neroztvára ich celè má ohnuté prsty a iba niekedy sa mu podarí hračku chytiť. Neviem má na to ešte čas ? Kedy by mal mať rúčky pekne celé otvorené a pekne chytať hračky ?Mám sa niečoho obávať alebo to ešte len príde? Ďakujem za odpoveď.
    P. S. : V 3 mesiacoch si pekne rúčky chytal hral sa s nimi a dával si ich do úst. To ešte stále robí a začal sa mi aj pretláčanie na bruško. A v polohe na brušku má tiež rúčky v päsť.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už by ich mal mať väčšiu časť dňa otvorené. Vždy však môžu byť nejaké odchylky. Pripomeňte to lekárovi v poradni, bude ju mať v piatich mesiacoch.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: