Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,s mojim synom by sme chceli ist na plavaren,ale 19.12.2008 bol očkovany proti tbc,teraz ma taku menšiu chrastu.je mozne ist na plavaren?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím, že na plaváreň môžete ísť, pokiaľš z chrasty nevyteká sekrét, teda obsah.

Podobné otázky

  • 18 mesačné dieťa nič nezaujíma

    , Autor: Silvia000

    Dobrý deň. Už nejaký týždeň si všímam, že syna 18m nič nezaujíma. Keď mal zhruba rok, vedel povedat mama, tata, baba, dede, cccc ako mačka.
    Teraz nepovie nič. Stale sa mu snažim dávať podnety. Ukazujem mu veci, zvieratá. Nič ho najzaujíma. Knižky pozeráme, vždy len prelistuje a zahodi. Bavi ho hrať sa s loptičkami a drobnými hračkami. Bolo obdobie keď sa aj sam pekne zahral. Teraz ho to baví chvíľku a stale je pri mne. Keď sa hra na podložke a ja sedím na gauči v jednej miestnosti vyštverá sa za mnou a lozí cezo mňa. Navariť ma nechá len keď mu pustím pesničky ktoré ma velmi rad (Spievankovo, Smejko a Tanculienka a take detske)inak je stale pri mne, plače a nenechá ma nič spraviť. Veľmi sa dožaduje pozornosti . Od narodenia je velmi vnímavý na hudbu. Ale čo ma trápi, že nechce nič ukazovat. Keď sa ho spýtam kde ma očko, ukážem mu ho tak ho to nezaujíma. Rozprávam sa s ním normalne. Velmi rad sa mojká, objíma. Spánok sa nam momentalne zlepšil, od narodenia do 13m spával velmi zle. Teraz prespí celu noc. Rád sa hrá napr na schovávačku. Od mája nastupuje do jasličiek. Má velmi rad ostatne deti, ale keďže je jedináčik a v susedstve nemame žiadne male deti nema moc príležitosti stretu s inými deťmi.
    Nie som matka, ktorá porovnáva deti, ale nerada by som niečo zanedbala. Keď som sa o tom bavila s viacerými matkami, názory boli rozdielne. Jedny hovorili že mali taký istý “problem” a deti napr od 2 rokov začali pekne rozprávať. Iné ma odporúčajú na pediatra, že je to problem.
    Ďakujem pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku mnohé deti ešte rozprávajú veľmi málo. Skôr jednotlivé slová ale zväčša všetko rozumejú.
    Otázka je, či nepozerá rôzne akože rozprávky na tablete alebo telfóne, to veľmi zhoršuje až zastavuje vývin reči. Vôbec!!!!!!!!!!!!!!!!!to netreba deťom do troch rokov ani ukazovať.
    Tiež si zistite aký bol vývin reči u vás a jeho otca, býva to podbné.
    Ak nezačne do veku dvoch rokov rozprávať je určite na mieste vyšetrenie u pediatra neurológa, psychológa

  • Stvornozkovanie

    , Autor:

    Dobry den, moj 8-mesacny syn sa naucil cuvat a z toho si sadne. Ked sa vsak pokusa ist dopredu, tak vykopne nozicku a hlavickou sa udrie o zem. Mavame ho aj na penovom koberci, no udery mi pridu dost silne a vzdy mi potom place. Ked mu dam na zem nieco hrubsie, tak sa mu vobec nedari. Bojim sa ze sa prestane snazit kvoli tym uderom... Co mam robit? Je trosku vacsi ako jeho rovesnici aaj hlavicku ma tazsiu. A este mam jednu otazku. Moze byt skodlive ked ho obcas postavime napr. pri gauc, ked je uz moc nespokojny? Sam sa vytiahnut este nevie... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Učite ho nestavajte ani nedávajte do chodítka! Keď sa postaví sám, je to v poradku, že stojí koľko chce - chodítko ani vtedy nie.
    Myslím, že keď cúva je len otázka času, kedy sa naučí liezť aj dopredu. V každom prípade musí byť na drsnej podložke nie na parketách, pretože tam sa naozaj do nožičky nevie zaprieť a uteká mu dozadu.

  • rovnováha

    , Autor: xxx-3

    Môj vnúčik má 13 mesiacov. Je primerane fyzicky i duševne vyspelý. Chodí už celkom pekne. No po hodine sa začne mierne potácať a časom sa potácanie zväčšuje až ho napokon až sáče a on padá . Vstane ale jeho trápenie sa pravidelne opakuje. Pripadá mi to ako nedostatok energie ovplyvňujúci funkciu mozgu. Jeho rodičia ho doteraz "chránili" pred akoukoľvek sladkosťou či medom. Doteraz neochutnal ani sladké pečivo, či piškótu. Poraďte prosím, ako zabrániť prípadným škodám v jeho vývoji. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sladkosti nemusí konzumovať, otázka je, či jeho rodičia nie sú extrémni aj v iných živinách, napríklad či nie sú vegetariáni a dieťa nekonzumuje dostatopk plnohodnotných biekovín. Na druhej srane takéto rýchle unavenie, takto podrobne popsané zníženie výkonnosti môže mať rôzne iné príčiny a určite by som vyhľadala lkeáa, prípadne aj neurologické vyšetrenie.

  • Sed, plazenie, lozenie

    , Autor: kristinka-2

    Dobry den mam dcerku 9 a pol mesacnu, pred 2 tyzdnami sa naucila sama sa posadit. Do vtedy sa iba prevalovala do vsetkych stran ako sudok a robila lietadielko tym ze davala aj ruky aj nohy hore. Postupne sa zacala opierat na jednu stranu a tak sa posadila. Do teraz vsak nelozi, neplazi sa. Stavia sa na kolienka a naznak lozenia tu je, uz iba sa rozbehnut, ale zda sa mi ako keby bola slaba a zase sa bud posadi alebo da na brucho. Je to vsetko v norme? Lebo aj po tych 2 tyzdnoch sa mi zda stale ohnuta s ramienka pri hlave. Nie vsak vzdy. Snazim sa ju dat na brusko, aby stale nesedela, ale uz ju neviem nezastavit, ona sa hned posadi. Taktiez sa chcem spytat ci je normalne ze v jej veku odmieta akykolvek prikrm, ci ovocny, zelenina, jogurt.. No vsetko. Spapa iba par lyziciek a vobec nejavi zaujem, zacne sa rizculovat. Je stale kojena. Chrumku co moze drzat spapa, ale lyzickou nechce nic. A kustik vacsi kusok, hned ju napne a vyvrati vsetko. Viem ze je to rozsiahla otazka, preto budem velmi vdacna ked mi odpoviete. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Čo sa týka lezenia, to že dvíha zadoček je predzvesť toho, že začne aj liezť. Nič netreba uponáhľať, hlavne žiadne chodítka a postavovanie a vodenie za ručičiku. Sedenie je správne a bežné v tomto veku, nechajte ju, nech robí, čo chce. Hlavne musí mať medzi kolienkom a podložkou odpor, aby sa zaprela a začala liezť.
    Trebajej stále trpezlivo ponúkať bezmliečne príkrmy, aj keď spapá len tých pá lyžičiek. Určite jej nedávajte žiadne chrumky!!!!!!!!!!!!!!!!! Sú to prázdne kalórie a vedú k tomu, že dieťa nepociťuje hlad a odmieta základnú stravu. Zatiaľ nemusí konzumovať väčšie kúsky, ak akceptuje kašovitú, mixovanú stravu, treba v nej pokračovať.

  • Plac dietata u lekara a pri cudzich ludoch

    , Autor: dana123

    Dobry den, syn ide mat rok a od 7 mesiacov strasne place u lekarky, staci len ked vojdeme do cakarne, tak zacne plakat. Place pocas celeho vysetrenia a vobec nechce spolupracovat, ked sa ho snazi lekarka vysetrit. Z tohto dovodu nas poslala na neurologiu, pretoze jej nechcel ukazat stvornozkovanie. Vertikulaciu aj chodzu s mojou pomocou jej ukazal. Maly si sam sadne, pred tyzdnom zacal stvornozkovat, dviha sa na kolienka, do stoja zatial nie. Moja otazka je, ci naozaj zaostava v motorickom vyvine a ci je mozne nejako predist jeho placu. Taktiez zacne plakat pri stretnuti s cudzimi ludmi, alebo ludmi ktorych dlhsie nevidel. Celkovo je bojazlivy a ked zacne plakat, uz ma nepocuva a nereaguje na moje utisovanie. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžem zhodnotiť, či dieťa potrebuje neuroloické vyšetrenie, pretože som ho nevyšetroval.
    Faktom je, že deti plačú pri stretnutí s cudzími ľuďmi a tento stav nastáva práve okolo siedmeho mesiaca, trvá to rôzne, niekedy až do duhého roka. V ambulancii bohužiaľ zažívajú aj nepríjemné situácie: odber kvi, očkovanie, tak si prostredie hneď spoja s týmto nepríjemným zážitkom a o to viac plačú. Detský lekár má tento vývinový proces poznať a vo svojej práci s ním počítať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: