Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa opytat od kolkeho mesiaca sa ockuje proti pneumokokom.Pretoze sestra byva v Cechach a jej povedala doktorka ze az od roku,a popritom moju ockvali ked mala 4 mesiace.Pretoze viem ze ockov.proti pneum.sa robi od dvoch mes.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti pneumokokom konjugovanou očkovacou látkou je možné od dvoch rokov veku a dá sa očkovať do dovŕšenia piateho roku veku. Podľa veku, kedy sa začína očkovať sa očkuje troma až jednou dávkou očkovacej látky.

Podobné otázky

  • Ockovanie

    , Autor:

    Dobry den prajem.
    Syn ma 5 mesiacov. Ked mal 2 mesiace, tak bol velmi popredu- pretacal sa z bruska na chrbatik, dzavotal si takmer cely den, cokolvek som mu raz ukazala, tak to dokazal zopakovat, mal velku trpezlivost pri docahovani hraciek ked bol na brusku,.... Potom sme boli na ockovani a odvtedy sa mi zda ako keby zacal stagnovat, dokonca ako keby sa vratil v case. Prestal "rozpravat", z bruska na chrbatik sa uz nepretaca, nema chut do hry a v lahu na brusku sa za hrackou sice naciahne, ale po kratkej chvilke to vzda a rozplace sa. Celkovo je viac letargicky a podrazdeny.. Chcem sa spytat, ci to moze byt nasledok ockovania, pripadne ci je to normalne vo vyvoji, ako by som to mala riesit?
    Ďakujem za odpoved a prajem krasny den.
    Lucia.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pretáčanie z bruška na chrbátik nie je aktívny ohyb, je to prejav instability, takže ke'd to nerobí, znamená to, že je pevnejší, stabilnejší.
    Neviem ako dlho je po očkovaní, prvé dni po očkovaní a upozorňujem na to aj mamičky, môže byť dieťa tichcšie, menej komunikatívne, ako to raz nazvala jedna mamička, také vypnuté.
    Po niekoľkých dňoch sa jeho správanie vracia k nomálu. Ostatné pejavy na diaľku neviem zhodnotiť. odporúčam oslovi vašu pani doktorku a povyšetrení zaujme stanovisko, či je alebo nie je možná regresia vo vývine.

  • Plac dietata u lekara a pri cudzich ludoch

    , Autor: dana123

    Dobry den, syn ide mat rok a od 7 mesiacov strasne place u lekarky, staci len ked vojdeme do cakarne, tak zacne plakat. Place pocas celeho vysetrenia a vobec nechce spolupracovat, ked sa ho snazi lekarka vysetrit. Z tohto dovodu nas poslala na neurologiu, pretoze jej nechcel ukazat stvornozkovanie. Vertikulaciu aj chodzu s mojou pomocou jej ukazal. Maly si sam sadne, pred tyzdnom zacal stvornozkovat, dviha sa na kolienka, do stoja zatial nie. Moja otazka je, ci naozaj zaostava v motorickom vyvine a ci je mozne nejako predist jeho placu. Taktiez zacne plakat pri stretnuti s cudzimi ludmi, alebo ludmi ktorych dlhsie nevidel. Celkovo je bojazlivy a ked zacne plakat, uz ma nepocuva a nereaguje na moje utisovanie. Dakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemôžem zhodnotiť, či dieťa potrebuje neuroloické vyšetrenie, pretože som ho nevyšetroval.
    Faktom je, že deti plačú pri stretnutí s cudzími ľuďmi a tento stav nastáva práve okolo siedmeho mesiaca, trvá to rôzne, niekedy až do duhého roka. V ambulancii bohužiaľ zažívajú aj nepríjemné situácie: odber kvi, očkovanie, tak si prostredie hneď spoja s týmto nepríjemným zážitkom a o to viac plačú. Detský lekár má tento vývinový proces poznať a vo svojej práci s ním počítať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: