Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Edita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám vyriešiť komunikáciu s mojim manželom. Žijeme v tzv."harmonickom maželstve" aspoň sa o to snažíme, má ma skutočne rád, aspoň to stále tvrdí, len pri riešení problémov môj názor akoby nemal žiadnu váhu. Nepáčia sa mi niektoré veci, ktoré robí buď v mojej spoločnosti, prípadne aj keď nie je so mnou. Keď mu to pripomeniem, že to čo robí sa mi nepáči, hrozne sa rozčúli, začne kričať, trieskať dvermi, úplne ma dostane do takého stavu, že nakoniec z toho vyviaznej ja ako najväčší vinník. Už sa radšej ani na nič nesťažujem, lebo vždy to dopadne rovnako. On sa ročúli do bezvedomia a ja som tá zlá. Navonok vyzerá náš vzťah idylicky, ale vo vnútri sa ja veľmi za to trápim. Hrozne som sa uzavrela, neviem vysloviť ani svoj názor už nie len doma, ale ani v práci. S kamarátkami sa už vôbec nestretávam, nakoľko podľa môjho manžela je každá sprostá, a rozčulujú ho. Absolútne neviem, čo mám s ním robiť. Som z neho vyčerpaná, ani neviem, kedy som bola pri ňom šťastná. A ďalší problém je, keď sa ide odventilovať so svojími kamarátmi, vyzerá tak šťastne, ako ja som nikdy pri ňom nebola, opije sa do nemoty a vykričí mi všetko, čo by za triezva nedokázal. A tým mi spôsobuje nesmierne rany rovno do srdca. Keď je na druhý deň po všetkom, prizná si vinu, aj mu je to ľúto, ale to je všetko. Pre neho je to vyriešené.
    Nesnaží sa svoj čin odčiniť kúpou kvetu alebo čokolády. Je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň, Edita

    reagujem hned na úvod na vašu záverečnú otázku. Asi to nie je v poriadku, pretože sama to označujete ako neuspokojivé a boľavé. ako môže byť v poriadku niečo, čo vám natoľko ubližuje a neošetruje rany spôsobené vašimi hádkami? kto vo vás žije v harmonickom manželstve a kto nie?

    zrejme konfrontatívny štýl s vašim manželom je niečo, čo nefunguje a vyvoláva to všetkých jeho vnútorných kritikov a tým pádom sa veľmi bráni a je na vás zlý. toľko pochopenie. druhá strana toho celého je, že si to nemusíte nechať. nech si trieska dvermi. a čo. a vy sa kľudne kamaráťte so svojimi "sprostými" kamarátkami. on ich neznáša a je to aj jeho problém, vy si môžete robiť čo chcete. a vidím, čitam, že to čo sa deje, je že vy držíte stranu manželovým rozhodnutiam, manželovým náladám. nehcete riskovať konflikt a postaviť sa za seba. uznáte aj jeho nesprávne názory, len aby vám neublížil. priznajte sa pred ním k svojim citom, hovorte o tom, že ste zranená a čo konkrétne vás bolí. hovorte o svojej potrebe byť s kamarátkami a o smútku, že spolu nežijete tak šťastne ako by ste si predstavovala. riskujete takto veľa. riskujete tú predstavu hamonického manželstva. jasné, že vy budete "tá zlá", ked sa postavíte za seba. ale zjavne to inak nepôjde, v záujme sebazáchovy... nemôžete veriť tomu, že ste vy tá zlá. lebo ked tomu veríte, zase ste na strane manžela a zase si na vás vydobíja svoju moc. možno to nie je o čokoláde a kvetoch. ked je opitý, nemusíte ho počúvať ani s ním byť, ani sa s ním na druhý deň udobriť.

    ženy podobné stavy v partnerstve často riešia tzv "partizánskym prístupom". žijú popri manželstve ďalší paralelný život, v ktorom je priestor na ich potreby a záľuby a sny. pravdepodobne sa vám to už nejak deje. a ked nepôjdete otvorene voči manželovi, bude sa asi stále viac. otvorene neznamená, že máte byť ako on, nadávať mu a podobne, na úvod to môže skôr znamenať uplatňovanie asertivity v domácnosti. mať jasno vo svojich potrebách a limitoch. a nič nepôjde úplne ľahko.

    prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: