Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • má ma dcéra rada?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň. som matkou 10 mesačného dievčatka. som na materskej dovolenke, ale každé poobedie si ju berie babka-svokra na 2 hodinky k sebe-tak sme si zvykli od narodenia, babka si ju vždy žiadala. všetko by bolo úplne v poriadku, ale spozorovala som na sebe, že niekedy na svokru žiarlim. keď sme doma, som k nej milá, hrám sa s ňou, niežeby som sa jej nevenovala.. ale potom keď som sa napr. dozvedela, že svokre dá na vyžiadanie pusinku (čo mne dala možno raz, najčastejšie sa otočí bokom a hľadí si po "svojom"), môj postoj k nej akoby sa zmenil, začínam byť k nej vyčítavá, mám obavu, že má babku radšej ako mňa.. ale ja sa predsa nemôžem s ňou hrať toľko ako svokra-som sa ma doma, variť upratovať-mám ju predsa celý deň a svokra len 2 hodiny.. myslíte, že dieťa t už rozoznáva, že môže mať radšej starú mamu? ako nežiarliť? ako byť dobrou matkou? (lepšou ako babka?) prečo mi nechce dať pusinku? môže si to 10 mesačné dieťa uvedomovať? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý večer,

    no to je práve to, skúste podobný typ kontaktu s dcérou mať aj vy. a nemusí to byť 2 hodiny denne. možno stačí polhodinka. zároveň je asi dôležité, aby ste boli trpezlivá a mala nadhľad. v skutočnosti babku nikdy nebude mať radšej ako vás. ale niečo na tom čo robí babka je veľmi účinné a pre dcérku veľmi podnetné. takže to berte ako dobrú spätnú väzbu od dieťaťa a tiež to praktizujte.

    možno by ste sa mohli aj tešiť, že babka má taký dobrý vzťah k vnučke, a je to aj všeobecne prospešné, máte 2h pre seba, využite ich na regenráciu, nabratie síl a môžete sa s dcérkou hrať. niekedy sa treba nechať "poučiť" či inšpirovať od okolia, nie sme všehoznalí, a následne samozrejem tomu dať svoju vlastnú pečať. to nás rozvíja, posúva ďalej, núti nás byť lepšími. hocikto z našeho okolia môže byť zaujímavým zdrojom poznania, napr aj svokra, aj dieťa.

    žiarliť je cit ako každý iný, ide skôr o to ako zareagujete pod vplyvom žiarlivosti. a presne tu je potrebné mať trochu nadhľad, aby ste nepoškodili rodinné vzťahy. dieťa nerozumie tomu prečo žiarlite. a ked viete, že ste vyčítavá, tak nebuďte. stopnite sa a zmente prístup akonáhle zaznamenáte, že ste vyčítavá. to, že niečo cítite, ešte nemusí znamenať, že to budete aj praktizovať. príklad, všeobecný: cítiť silnú žiarlicosť ešte nemusí znamenať efektnú žiarlivostnú scénu a pod.

    prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: