Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • porušovanie základných ľudských práv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    a chápem, že byť stále takto rozrušená Dobrý deň, prosím ako má žiť pokojne a bez obáv či stresu matka, ktorej sú porušované základné ľudské práva a to konkrétne v ambulancii pediatra?
    Ako je možné že pod hrozbou sankcií je donútená proti svojmu presvedčeniu dať zaočkovať svoje dieťa? Vakcínami ktorým neverí a má preštudované aké sú plné jedov a aké strašné nežiadúce účinky môžu mať??? Niektoré vypestované na rakovinových bunkách, iné zvieracích a pod.?
    Ako je možné že lekár o žiadnych rizikách neinformuje , očkuje ako na bežiacom páse a nik nie je za nežiadúce účinky u nás zodpovedný???
    Prosím ako sa má s týmto všetkým vyrovnať matka, ktorá miluje svoje dieťa a neželá si, aby mu a zároveň jej neboli upierané základné ľudské práva a ešte za to aj následne sankcie?
    Neviem kľudne spávať a a som z toho znechutená a vystresovaná.
    Prosím ako si vybojovať aby nám neubližovali fyzicky a psychicky?
    Ďakujem za odpoveď a prajem Vám všetko dobré.
    Maja

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň, Maja,

    to, čo píšete znie akoby ste boli veľmi rozrušená. a chápem, že byť často takto rozrušená je namáhavé. neviem ako sa dá s takýmto pocitom takto žiť. a viem, že mnohí/é by s vami súhlasili. a mnohí/é aj nie.

    boj za ľudské práva je proces, máme toho vzhľadom na minulosť už vybojované veľa, ale zároveň asi obe cítitme, že je to relatívne. stále sú otázky, na ktoré ľudia ešte nepoznajú uspokojivé odpovede a tou je napr aj tá vaša. podobné otázky rieši štát cez svojich poverených odborníkov. neviem ako inak by sa to dalo. cez aktivistov? vytvorením skupiny ľudí, ktorí majú podobné názory a vedia svoje argumenty aj podporiť a prípadne vyjednávať na oficiálnych miestach. toto mňa napadá ako cesta sociálneho aktivizmu. asi sú aj iné a je potrebné ich objavovať, zmapovať. moje poznatky z oblasti očkovania sú limitované.

    napadá ma ešte zopár otázok k tomu ako by ste mohli pracovať sama so sebou a so svojim stresom, páči sa, môžu byť inšpiratívne. pomáha si odpovede aj postupne spisovať:

    aké je to byť znechutená? a čo sú tie veci, ktoré vás stresujú? ktoré najviac? a čo sú tie veci, z ktorých sa tešíte? čo vás dobíja a štartuje? čím momentálne najviac žijete? ako a čo si myslíte, že by som vám mala poradiť? čo si myslíte že vám pomáha vo chvíľach stresu? s kým môžete preberať svoje trápenia? kto vás podporuje? ako viete, že ste našli podporu pre seba a svoje názory?

    je tých otázok trochu viac, mohli by poslúžiť na zmapovanie si zdrojov a možností a vidieť aký je východzí bod a ako môžete vy sama ďalej "bojovať".

    prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: