Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dietatko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer!S manzelom si velmi zelame dietatko.Snazime sa uz piaty mesiac,ale zatial bez zelaneho vysledku.Velmi ma to trapi.Vzdy 2,3 dni v mesiaci mam poriadnu depku,kedy mi to je hrozne luto a stale mi je do placu.Manzel nevie co ma so mnou robit a ja sa tomu neviem branit.Hovorim si,ze tym ze sa budem trapit si nepomozem,ale citim ze to nezvladam.Hrozne tuzim po dietatku.Neviem,co stym.Prosim,poradte mi,ako sa tomu ubranit.Nechcem sa trapit a hlavne nechcem trapit manzela.Dakujem za odpoved.Katarina.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    asi by bolo najlepšie vyhľadať terapeutku, pomôže vám spracovať smútok, zistiť, čo je za ním, či vás ním sprevádzať.

    hľadajte, čo by vás teraz podporilo. nebuďte so svojim smútkom sama, snažte ho aj žiť ale aj vidieť ako sa vyvýja a ako sa mení.

    a pri snežení prajem veľa zdaru, niekedy aj pragmatické informácie od gynekológa pomôžu

    s pozdravom

Podobné otázky

  • Prosím o názor

    , Autor: Weronika2110

    Dobrý deň ..chcela by som sa spýtať na dievčatko od nás z rodiny .. chcela by som vedieť nestranný názor , či som zaujatá ja alebo čo môžem spraviť .. máme dievčatko v rodine má 16 mesiacov , podla mňa má problém ale rodičia zatvárajú oči a stále tvrdia že každé dieťa má svoj čas .. ja neviem ako to mám riešiť lebo ma to veľmi znepokojuje a neviem ako by som jej mohla pomôcť .. čo sa tyka stravy stále pije um , či cez deň či vnoci , maximálne zje mixovany prikrm , voda čaj vôbec .. odmieta tak vodu nepije , riešia to tak že jej zarábajú slabšie mlieko , ale inak čistú vodu nepije .. v priebehu 4 mesiacov má 3x zápal močových ciest, samozrejme ATB .. stále má problémy kožné ..
    Vývoj sama si nesadne , nepostaví sa , vie sedieť ak ju posadíme , vie sa dať na 4 ale to je výnimočné ..
    Spánok - prespí celú noc cca od pol 8 do rána do 8 .. ako sa ráno zobudí je hodinku hore a už ju dávajú spať..spi do obeda tam je to isté maximálne hodinku a zase 3hodiny spi a tak isto večer ..
    Očný lekár predpísal zalepivat oči lebo skuli ale nerobia to .. ja neviem ale som veľmi sklamaná a cítim sa bezradná .. neviem ako im pomôcť , ale myslím že dievčatko má dáku poruchu a oni to nevidia .. a ešte na veľmi zaujíma že ona vykrúca jazyk , je to také zvláštne že dáva jazyk ako keby do lievika alebo ako by som to nazvala a potom ju s toho napína .. má strach z ľudí , aj s deti .. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    O dieťa naozaj je veľmi zle postarané. Psychomotorický vývoj ako ho popisujete je veľmi zaostalý, mlieko má v tomto veku piť umelé ale maximálne 300 ml denne, ostatné má mať zmiešanú stravu. Má povedať niekoľko slov. Vodičku piť by mala asi 200 ml denne, spánok má mať cez deň 1x maximálne 2 x denne ale celkovo 3 hodiny, nočný spánok okolo 11-12 hodín môže byť.Nerozumiem ako je možné, že sa s dieťatkom v tkaomto pripade nepracuje, mali by ho poslať z poradne na neurológiu, rehalbilitácia atd.....Veľmi sa mi zdá, že sú vegetariáni alebo vegáni, alebo sa mýlim?

  • 3 mesačné bábätko

    , Autor: Lavi

    Dobrý deň, malý má 9 týždňov, narodený cis.rezom, v 38tt. Kojený mesiac, teraz už na umelom HA mlieku. Od narodenia sa mi nepozdáva jeho pohľad, akoby pozeral niekde do dialky, hlavka od narodenia vytočená do strany a očká otočené akoby dohora.Ťahá už tretí mesiac a je veľmi náročné ho zaujať aby pozeral na mňa alebo na niekoho, nereaguje na hračky skoro vôbec, skôr je z nich nervózny, vôbec nebľabotá sám od seba, môžno tri krát sa mu podarilo dostať zo seba nejaký zvuk počas komunikácie s ním, veľmi málo sa usmieva, čo súvisí podľa mňa s tým že nevie akoby nadviazať očný kontakt. Neoltáča sa za hračkami, cez deň buď spinká nadpriemerne že ťahá aj 4 hodiny alebo spí po pol hodine. Aj po takom dlhom spánku ked vstane tak je nervózny, stále skúšam dáť nad neho hrazdu s hrackami,, zaujať ho hrkálkou, zaspievať mu a on stále iba mrnčí alebo leží a pozerá niekde dohora. DR povedala že možno je iba lenivý, boli sme už aj na neurologii kvôli hemangiomu na hlavičke, ale všetko je v poriadku. Aké vyšetrenie podľa vás absolvovať alebo čo máme robiť? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku je ťažké rozhodnúť, či je to len prejav povahy dieťatka: menej komunikuje, nebľaboce alebo môže ísť o nejaké oneskorenie vývinu. Iste treba dieťatko sledovať, rozprávať sa s ním, ukazovať mu hračky- tak ako to aj správne robíte. Ja veľmi počúvam matku a dám na jej pozorovania. Pravdepodobne by som dieťatko poslala opakovane na neurologické vyšetrenie so zameraním na vami hodnotené prejavy správania.

  • Veľkosť hlavy

    , Autor: Denisa93

    Dobrý večer chcela by som vás poprosiť o radu mam dvojičky chlapec a dievča narodené 38/1tyždni SC Dievčatko pekný vývin všetko dobre Chlapec je trošku slabší vo vývine cvičíme vojtovku mame 7 mesiacov a objem hlavy 47 Je to veľa?? alebo v norme v rodine mame veľa neurologických porúch DMO a dcéru mam autistku môže to mať nejakú neurologicku poruchu alebo niečo iné Ďakujem ta odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Obvod hlavičky 47 cm je pre daný vek vyšší/ býva to okolo roka/. Ale existujú rôzne odchýlky, ktoré nemusia nič znamenať.
    V každom prípade má byť dieťa sledované neurológom, čo pravdepodobne aj podľa jeho usmernení treba pokračovať v starostlivosti o dieťatko

  • 16 m chlapček nechce rozprávať

    , Autor: Enola

    Dobrý deň,

    Maly čoskoro 16 m chlapec, narodený ako hypotroficke dieťa. Do dnešného dňa si len blabota, povie baba, tata, kde je, ale nemyslím si, že chápe významu slov. Inak hovori len nejaký svojim jazykom. Papa dá len keď on chce, kýva sám deťom na ihrisku alebo keď nejaká osoba na neho zakyva, keď ho opýtam aby dal papa ani ho nehne. Chodiť začal v ukončenom 15tom mesiaci (cvičili sme aj vojtovku kvôli hypertonusu). Hlavne má znepokojuje jeho reč, že nechce nič hovoriť, neukáže kde je ocko, mamka, len hľadá a pozrie, neukáže kde má očko, uško, atd. Príde mi, že nerozumie. Hovorím na neho slovenský a manžel anglicky a sem tam pár slov slovenský. Rozmýšľame zájsť k psychologicke, na neurologii bol sledovaný do roka a už nás vylúčili, zvažujem opätovnú kontrolu. Naša pani pediatrička sa k tomu nevyjadrila, že keď blabota je to ok, ale mne sa to nezdá. Inak je šikovný, hry zopakuje, pomaha aj vybrať riad z umyvacky, prádlo z pracky, atd .
    Len ta rečová komunikácia a takisto sa mi zdá že má slabý očný kontakt, nepozerá keď mu niečo chcem ukázať a povedať ( len tak checkne) Je pravda, že od mala mal tablet a tv k jedeniu, keďže inak nič nechcel zjesť. Ten som už posledné mesiac obmedzila, ale pracujem ešte na úplnom zrušení. Bojím sa hlavne, že to ho ovplyvňuje a takisto poruchy pozornosti a Adhd. Je možné to už určiť v 16 m života?
    Ďakujem krasne za prečítanie a radu ako ďalej.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tablet zrušte čo najskôr, naozaj to u mnohých detí, povedala by som aj , že u všetkých do troch rokov negatívne ovplyvňuje psychomotorický vývin a hlavne vývin reči.
    Vývin reči je veľmi individuálny. Určite by som zistila, či naozaj dobre počuje. Zistila by som aj, kedy ste začali rozprávať vy a manžel.
    V každom prípade by mal v tomto veku mať zásobu asi desiatich slov / nemusia byť celé ani spisovné, môžu to byť výrazy/ ale s významom. V tomto veku je možné spraviť taký základný test chek in a mali by ho to robiť všetci lekári pri 15-18 mesačnej preventívnej prehliadke. Určite by som dieťatko poslala na kontrolné neurologické vyšetrenie a k detskému psychológovi. Taktiež je možné sa obrátiť na inštitút detskej reči.
    Nemusí sa jednať o žiadnu poruchu, len o naozaj individuálne oneskorený vývin reči ale je už na mieste vyšetrenie.

  • Chodza

    , Autor: Erge

    Dobry den, pani doktorka.Mam 16 mesacnu dceru, je vnimava, reaguje na meno,vsetkemu rozumie, stvornozkuje po schodoch bez problemov, ked sa chyti steny vyjde sama par schodov, nepozdava sa mi jej chodza nasiroko, chyba stabilita.Aky je Vas nazor, mate podozrenie na DMO? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    DMO je ochorenie, ktoré sa diagnostikuje po pôrode, takže v tomto veku ak doposiaľ nebolo diagnostikované, určite nie je.
    Na začiatku samostatnej chôdze je táto nestabilná, vratká, na širokej báze a dieťatko sa často znova uloží na štyri a štvornožkuje. Je to normálny vývin zdravého dieťaťa

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: