Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ďakujeme

    , Autor: edusko

    Milá pani doktorka.
    Ďakujem Vám za všetky vaše rady nám - mamám. Často som využívala Vašu poradňu, buď priamo položením otázky alebo nájdením si odpovede v archíve. Klobúk dole za to, čo všetko pre nás robíte.
    Pani doktorka, držím sa Vaších rád ohľadom prikrmovania. Syn bude mať o týždeň osem mesiacov. Nakoľko máme v rodine celiakiu - moja staršia dcéra a moja sestra s deťmi - obávam sa nejakej chyby, ktorú by som mohla v prikrmovaní urobiť. Synov jedálniček vyzará asi takto: Ráno - kojenie a suché pečivo, dopoludnia - ovocie, obed - mäsovozeleninový príkrm, olovrant - nemliečna ryžová kaša bez príchute s troškou nastrúhaného jablka, večera - kojenie. Po kažnom jedle sa syn dožaduje ešte kojenia. No každé jedenie je boj s lyžičkou. Do kŕmenia sme zapojená celá rodina, len aby otvoril ústa. Jediné, čo papá bez problémov je pečivo.
    Moja otázka sa týka mäsovozeleninového príkrmu, ktorý syn úplne odmieta. Niekedy sa podarí, že zje 7 lyžičiek a vtedy mu za "odmenu" ponúknem Safari sušienku. Ovocie som mu pridala až v siedmom mesiaci, pretože nechcel zeleninu.
    Teraz neviem, či mu prestať dávať ovocie, aby si zvykal len na zeleninu alebo ako postupovať?
    Kedy mu budem môcť do vári pridať kravské mlieko alebo maslo do polievky?
    Kedy mu budem môcť robiť kašu s obsahom umelého mlieka?
    Môžem mu pridať do jedálnička banán?
    Kupovaný Hipp alebo Hami príkrm mu viac chutí, ale nakoľko máme doma všetko vypestované bez postrekov, bola by som radšej keby si zvykne na domácu stravu. Okrem toho v zložení som si všimla pridávanie soli.
    Pani doktorka prosím Vás o radu ako pokračovať, prípadne kde robím chybu.Lekárka na detskom gastre mi odporúčala hlavne podávať lepok, pokiaľ je kojený...tak som rada, že aspoň chlieb mu chutí.
    Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektroé detičky naozaj horšie papjú. keď spapá sedem lyžičiek príkrmu, treba to takto akceptovať ale trpezlivo mu ich dávať každý deň! Pozor na sladkosti! nemal by ich dostávať do troch rokov vôbec. Safari keksík je možné, ten nie je sladký, ale dala by som ho radšej s ovocným príkrmom, s ktorým normálne pokračujte. Dokojte ho po každom bezmliečnom príkrme ako si pýta. Lepok môžete kľudne dávať, sledujte stolicu, keď bude starší, je potrebné spraviť test na celiakiu, ke´dže sa u vás vyskytuje. Po ôsmom mesiaci môžete dvakrát týždenne zaradiť do mäsosozeleninového príkrmu polovicu uvareného žĺtka. Nevynechajte však mäso!Do váry kravské mlieko, maslo na chlebík po jednom roku.Kašu s obsahom umelého mlieka po zavedení žĺtka, ešte teraz v ôsmom mesiaci. Orientujte sa podľa možnosti na kaše bez príchutí. Dá sa spaviť aj krupicová kaša do umelého mlieka, recept na www.detskalekarka.sk Banán môžete pridať ale nie je to nutné. HIPP alebo Hami môžete podávať občas, hlavne pri cestovaní alebo väčšom frmole v rodine. Je to vyrábané zo surovín zo známeho zdroja a definovaným množstvom rôznych látok / dusičnany/. Pridávaná soľ ma tiež prekvapila ale je to určite veľmi malé množstvo. Nevidím, že by ste robili nejakú chybu. Po deviatom mesiaci môžete do jedálníčka pridať jogurt, biely s probiotickou florou, kvalitný čerstvý ale aj nestlé jogurty alebo sunárek mliečno ovocný dezert. Po desiatom mesiaci do mäsovozelninového príkrmu aj červenú, lúpanú šošovicu, 2x týždenne. Nenafukuje.

Podobné otázky

  • Opytovanie tej istej otazky u dcerky

    , Autor: mamina97

    Dobry den pani doktorka.
    Rada by som vas poziadala o radu a usmernenie ako mame dalej postupovat. Nasa 7-rocna dcerka sa uz dlhsie obdobie pyta dookola jednu jedinu otazku. A ta otazka je:"mami som sikovna?" A po polozeni otazky, musi ma pobozkat. Dcerka trpi tikovou poruchou, je velmi ctiziadostiva a da sa povedat perfekcionistka. Snazime sa ju s manzelom usmernovat kazdy den a ukazovat jej hodnoty zitia. Myslim si, ze s niecim vnutorne bojuje a vtedy sa prejavia tiky. S tymi vieme pracovat, vzdy ked pridu, snazim sa prist na to, kde je problem a ci pricina a co najskor ju vyriesit. Tiky ma ocne a zvukove. Len toto opytovanie tej istej otazky mi skor uz pripada ako obscesia-kompulzia. Nie je to stale, vzdy to pride, trva to napr.tyzden a potom aj 2mesiace je klud. Pri silnej intenzite sa otazku vie opytat aj 10x za 5 min. Je to velmi unavujuce. Uvedomuje si to a tvrdi, ze za to nemoze.
    Mala som v plane navstivit detsku psychologicku, len vzdy sa nam podarilo ukludnit situaciu s tymi tikmi. Dcerka je velmi vnimava, velmi emotivne zalozena a bystra. Velakrat sa ma pyta otazky na ktore zial ani my dospeli nedokazeme jej odpovedat, napr. Kde konci vesmir, ako vznikol clovek, kde sa jej nejedna o plodnost, ale o fakt ako vznikol prvy clovek. Chapeme, ze dieta sa vyvija, rysuju sa mu povahove vlastnosti a osobnost, ale niekedy som uz zufala a googlim na internete, ci je niekde vazny problem. Citime ako ju to unavuje tiez a radi by sme jej velmi pomohli.
    Dakujeme vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja nie som psychológ ani psychiater ale otázka určite vyplýva z povahy dieťatka, presne ako ste to popísali a pravdepodobne aj zo strachu, že nebude dostatočne ocenená a akceptovaná. Pravdepodobne sa stále s niekým porovnáva alebo ju s niekým porovnáva okolie, nemusíte to byť vy, napríklad starí rodičia, v škole, susedia a podbne. Myslím, že nadmerné zaoberanie sa touto otázkou je naozaj dôvodom na konzultáciu s psychológom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: