Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nadmerna placlivost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    moja 10rocna dcera sa rozplace aj pri minimalnom citovom vypati. Snazi sa s tym bojovat, aj ked sa nerozplace uplne, ma cervene zaslzene oci. Velmi ju to znevyhodnuje v kolektive, rovnako ako pri odpovedi pred tabulou - aj ked vie, slzicky sa jej tlacia do oci a teda to vyzera, ze nevie. Dufam, ze mi budete vediet poradit nejake cvicenia, rady, cokolvek. Dcera by sa chcela svojho hendikepu zbavit, takze ocakavam jej stopercentnu spolupracu. Rodinne problemy nemame, nema ich ani v skole. Ma dve dobre kamaratky-spoluziacky a jedneho dobreho kamarata-suseda. S ostatnymi detmi vychadza, niekedy sa od nich oddeli, vraj chce byt sama, potom sa k nim vrati. Je velmi empaticka.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na rozum mi prichádzajú tri možnosti (asi ich je aj viac).
    Prvá je, že by mohla začať prijímať svoje slzy ako svoju súčasť - áno, plačem, lebo som v situácii, ktorá ma zaťažuje, je mi nepríjemná...
    Druhý spôsob by bol, že sa bude snažiť urobiť čokoľvek, aby slzy zadržala ešte predtým, ako sa objavia v očiach (začne cvičiť, skákať na jednej nohe, spievať, umyje si tvár vodou, silno zavrie oči, začne pozorovať svoj dych a bude ho mierne prehlbovať, urobí stojku, vezme si plyšáka a bude ho hladkať, stisne v ruke svoj talizman, spomenie si na osobu, ktorá ju najviac v živote podporuje...)
    A tretia možnosť je, že budete navštevovať psychologičku a budete na tom pracovať s jej pomocou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: