Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • problémy s učením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    rada by som Vás poprosila o radu čo sa týka mojej dcérky a jej učenia.
    Dcéra Emma je prváčka v škole ( vek 6,5 roka ). Do školy sa nesmierne tešila už v škôlke ako aj celé leto. Asi od 3 rokov som jej na jej žiadosť kupovala rôzne detské časopisy, kde bolo potrebné dopĺňanie, vyfarbovanie a pod. Radosť zo školy ju prešla po prvom týždni. Na moju otázku čo a ako bolo v škole dostanem odpoveď : "nuda" Čítanie ako aj matematika ju baví a nemá s tým žiadne problémy. Dokonca si doma čítava detské knižky. No ako náhle prejdeme k písaniu nastanú problémy. Robí neskutočné scény, že písať nebude zošity ako aj taška lietajú. Nepomáhajú hrozby ani prosby. Ani v škole nechce písať. Písanie jej nejde. Často píšu diktáty ( skoro každý deň ) Úplne ignoruje bodky ako aj dĺžne. Keď trénujeme diktáty doma má neskutočne veľa chýb. Niekedy vynecháva aj písmená. Keď jej poviem akú známku by dostala v škole jej to je úplne jedno a ešte sa aj smeje. K tomu aby diktát opravila sa ani nedostaneme. Robí naozaj neskutočné scény. S manželom skúšame naozaj všetko, ale jedinou odpoveďou je, že ona to robiť nebude a nebude. Dokonca si niekedy sadne pod stôl a nechce vyjsť von.
    Neviem či tieto problémy mám zatiaľ nechať tak a čakať kým to samo pominie, alebo je čas niečo riešiť? Prosím Vás o Váš odborný názor.
    ďakujem
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Diktát je veľmi zložitá a komplexná činnosť. Pri písaní diktátu sa zapájajú rôzne centrá mozgu. Ak má dieťa niektoré centrum, resp. niektorú funkciu oslabenú, môže byť písanie diktátu pre takéto dieťa extrémne náročné. A vtedy odmieta spolupracovať.
    To môže byť jeden možný pohľad. Iný môže byť ten, že dieťa nemá oslabenú žiadnu funkciu, no používa písanie na boj o nezávislosť, boj o moc alebo podobný prostriedok. No či je to to alebo ono, treba zistiť vyšetrením. Chybou by bolo automaticky si myslieť, že s vami dcéra určite len cvičí.
    Vyhľadajte centrum pedagogicko - psychologického poradenstva a požiadajte o pomoc - mohli by vám doporučiť aj špeciálne cvičenia, ktoré by podporili rozvoj grafomotoriky, ak je oslabená, prípadne iné metódy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: