Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • reakcia na ockovanie - riziko pre tehotnu?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dali sme nasu 15 mesacnu dceru zaockovat vakcinou Priorix tetra a v pribalovom letaku som sa docitala ze u ockovaneho sa mozu vytvorit vyrazky podobne ovcim kiahnam a preto je potrebne aby sa zamedzilo kontaktu ockovaneho s osobami so znizenou imunitou alebo tehotnymi zenami, ktore toto ochorenie neprekonali resp. neboli proti nemu ani ockovane.
    Som tehotna v 6. tyzdni a preto mam velke obavy z toho ci v pripade ze by sa dcerke uvedene vyrazky vytvorili by mohla byt infekcna a teda by ma mohla nakazit co by mohlo mat velmi vazne nasledky pre plod.
    Musim sa dcerke vyhybat? Ako dlho po ockovani by mohla byt infekcna? Hned po zaockovani? Pripadne kedy by uz pre mna a plod nepredstavovala riziko?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podstatné je, či ste v detstve ovčie kiahne prekonali. Ak áno, žiadne riziko vám nehorzí, ako ani vyvýjajúcemu sa plodu, aj keby nastal tento veľmo ojediný prípad, kedy sa po očkovaní vytvoria typické vyrážky a je možné, že sa z nich prenesie infekcia na vnímavého jedinca. Bolo to v štúdiách pred zavedením očkovacej látky popísané len ojedinele ale musí to byť uvedené v príbalvom lektáku. Ja sama som takúto reakciu nikdy nezaznamenala ani o nej nepočula od iných kolegov.
    Reakcia po očkovaní býva na štvrtý deň, takže v tom čase ak by boli typické vyrážky sa snažte dieťatka nedotýkať. Prenos po vakcinácii sa udáva osbným kontaktom s vyrážkou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: