Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Očkovanie proti ovčím kiahňam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. V blízkej dobe nás čaká očkovanie mojej dcéry - to na 15 mesiacov. Bola mi ponúknutá aj možnosť zaočkovať ju zároveň proti ovčím kiahňam, vakcínou Priorix Tetra. Neviem sa však rozhodnúť či áno alebo nie. Počula som mnoho názorov, aj také že je dokonca lepšie prekonať. Viem že existuje aj iná očkovacia látka proti kiahňam, neviem teda či je už dostupná aj na SK a tá sa očkuje osobitne a je aj lacnejšia. Neviem teda ktoré z tých očkovaní je vhodnejšie a či vôbec dať zaočkovať. Dcéra má za sebou klasické povinné očkovania, pneumokokové očkovanie a plánujem ešte neskôr očkovanie proti Hepatitíde A. Nechcem však presiliť jej organizmus veľkým množstvom očkovaní, keďže aj to nieje najlepšie. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Presiliť organizmus očkovaním sa nedá. Dieťa reaguje na podané antigény tvorbou protilátok a jeho organizmus je na to pripravený.
    Ja vám napíšem len fakty. Očkovanie proti ovčím kiahňam sa môže vo veku vášho dieťaťa previesť buď spoločne v jednej vakcíne Priorix tetra s očkovaním proti osýpkam, mumpsu a ružienke alebo samostatne proti ovčím kahňam. Po jednej dávke očkovania je dieťa na cca 84 % chránené proti tomuto ochoreniu a ak by ho aj dostalo, jeho priebeh bude mierny. Je možné preočkovať jednozložkovou vakcínou proti kiahňam a potom je výskyt ochorenie takmer vylúčený. Či bude potrebné po uplynutí desiatich alebo viac rokov potrebné preočkovanie, ukáže čas.
    Po prekonaní ochorenia je predpoklad celoživotnej imunity proti tomuto ochoreniu. Ochorenie máva stabilný priebeh s horúčkami a typickými vyrážkami, asi v piatich percentách sa vyskytujú komplikácie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: