Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mama

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,potrebovala by som poradiť,budem mať 35 rokov,vydávala som sa ako 30 ročná po 4 ročnej známosti,moja mama od začiatku môjho manžela neneávidela,manžel bol rozvedený a z prvého manželstva má 16ročnú dcéru a navyše nemá vysokú školu.Snažili sme sa o dieťa,po 3 rokoch sme sa dočkali a narodila sa nám krásna dcéra,mala som ťažký pôrod a mama mi chodila malú asi mesiac kúpať apomáhať mi.
    Moja mama stále neprestáva s útokmi voči nášmu manželstvu ,povedala mi že mi pomôže len keď sa rozvediem,pritom žijeme s manželom slušne ,nepije,nebije ma,jednou chybou je že chodí neskôr večer z práce,pracuje ako živnostník.Teraz má moja dcéra 16mesiacov a ja som zistila že som tehotná,mama je strašne nahnevaná,vynadala mi a ja sa bojím že z toho potratím.snažím sa ju chápať ale chcela somdruhé dieťa,moja mama stražila a stále stráži 2 malé deti môjho brata,mne pomôcť nechce.Navyše som pred manželstvom dostala od našich 1 izbový byt,ktorý bol na mojom mene a ktorý som prenajímala,moji rodičia ho za mojim chrbtom posunuli švagrininej svokre,ktorá sa tam zabývala a keď som protestovala proti predaju bytu,tak mi mama povedala že buď ten byt predám bratovej svokre alebo som s nimi skončila,tak som ustúpila ,byt sompredala ale kedže som peniaze nechcela rozhádzať trvala som na kúpe iného bytu-naši mi ho zakúpili ale bola som už vydatá,tak mi ho nechceli dať na moje meno.Ja už neviem ako ďalej,na jednej starne chcem vychádzať s rodičmi na strane druhej sa nechcem hádať s manželom.Poradťe ako to riešiť?.ďakuejm.Stella

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň,

    No ste v ťažkej situácii. Rodičia si z vás robia rukojemníka. Aký to môže mať dôvod? Vaše manželstvo už nie je čerstvá záležitosť, manžel už mal hádam aj šancu sa osvedčiť pre vašimi, tak celkom nechápem korene tohto sváru. Vy áno? Aké to má celé pozadie? Prečo vám dali byt a potom vám ho zobrali a znovu ho dali a teraz vám ho upierajú?

    Skúste takú úvahu, podporím vás niektorými otázkami:
    v čom stojíte na strane rodičov, proti svojmu terajšiemu životu, manželstvu a v čom proti nim a na strane svojho vzťahu, manželstva?
    Ako veľmi potrebujete, aby vám mama pomáhala? Je pomoc to, čo od nej potrebujete, či skôr niečo iné? Čo je to?
    A čo si myslíte, že potrebujú oni od vás? Či na vás vidieť, či pochopiť, či...
    Prečo si myslíte, že tak veľmi vášmu manželstvu nedôverujú?

    Aby ste mi rozumeli, ich postoj má niekde korene. Či je to v tom, že vám neveria alebo že uprednostňujú, možno aj nevedome brata, spoločenské predsudky, snaha uchrániť vás pred nepriazňou osudu, ... atd. Neviem, pátram. Skonkrétniť ich postoj a dôvody by mohlo pomôcť. Aspoň by ste vedeli, či sú argumenty reálne alebo plné emócii a potom by ste sa v tom vedeli lepšie hýbať. Prípadne lepšie argumentovať a vyjednávať. Veď čo nejde na prvý krát a priamo môže ísť na x tý pokus a trošku okľukou.

    O čom sa s manželom hádate? Súvisí to s vašimi rodičmi? Alebo s majetkami?

    Jedna z ciest ako budovať dobré vzťahy je aj dobre komunikovať. A nie vždy to znamená súhlasiť, skôr to znamená neurážať, dobre argumentovať, vedieť zastať svoju stranu a pod. stojíte pred dilemou: aj dobré vzťahy s rodičmi a nedať sa nimi iba manipulovať a aj mať pelný a trvalý vzťah. zneje to ako úloha na celý život. a asi to aj tak bude, takže malé pokroky považujte za indikátorov zmeny a tešte sa aj z nich. ved nakoniec ste v tom všetkom aj tak najdôležitejšia vy a váš názor a vaša akcia.

    Prajem veľa zdaru

Podobné otázky

  • Boji sa kakať do nočníka

    , Autor: Silvia-Hut

    Dobrý deň,
    môj malý má 2,5 roka a stále kaká iba do plienky. Plienku má už iba na obedný spánok a večerný, cez deň je bez nej, s cikaním problém nemáme, aj keď občas sa stanú ešte nejaké nehody. Čiže kakáva ráno po spánku a večer keď mu dám plienku na noc. Inak to zadržiava.
    Vysvetľujem mu, že to nemôže zadržiavať, že ho bude bolieť bruško a pod. Minule som mu povedala, že ak sa mu bude chcieť kakať, môže mi povedať a skúsime na nočník alebo záchod. Pekne sa vypýtal, povedal mi že sa mu chce kakať, aj som videla, že už to pojde, ale začal sa zatínať a zadržiavať a vzpierať a nechcel to tam ani za nič pustiť, akoby sa bojí. Potom odíde a zadrží to a počká si až na plienku. Neviem už ako ho mám motivovať aby sa nebál, skúšala som už všetko možné. Minule som mu vo vani povedala, nech to nedrží a pustí (lebo už ani nejedol, čo ho bolelo brucho, že to držal), a akoby na povel to pustil,ale na druhý deň už nechcel ani tak, ani na tretí. A neviem či je dobré učiť ho to takto do vane.
    Ak by ste mi mohli prosím poradiť ako ho mám, keď sa vypýta a sedí na záchode priviesť k tomu aby sa nebál, vždy keď cíti, že to ide to zadrží a ide zo záchoda alebo nočníka preč, že nejde, povie. Skúšala som knižky, rozprváky, že mu kúpim čo chce, alebo len som mu spievala, hovorila som že nech potlačí, alebo niekedy som skúšala nehovoriť nič, len čítať knižku, ale nepomohlo nič.
    Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nechajte ho nech kaká do plienky. Čím viac sa budete snažiť, tým viac sa zatne a nebude kakať vôbec. Nie je ešte pripravený na defekáciu, kakanie do nočníka alebo záchoda. Kakanie do vody vôbec nie je prirodzená vec.
    Hlavne o kakní pred ním s nikým nehovorte: kamarátka, mama, jeho otec atd. Vidí, že je to pre vás téma číslo jedna teraz, tak si to užíva a vás týra. len keď ste sami, môžete mu pripomenúť, že veľkí plienky nenosia a kakajú do záchoda. Určite sa to jedného dňa zmení.

  • Nechce kakať

    , Autor:

    Dobrý deň, synček má 2,5 roka. V posledných dvoch mesiacoch máme problém s kakaním. Nechce kakať ani do plienky ani do nočníka. Na nočníku sedí od roka, v zime sa pekne sám na veľkú vypýtal, od jari prestal. Keď na neho príde, že chce kakať, tak stojí a začne sa vykrúcať, kým mu to neprejde.. Väčšinou má prázdnu plienku, alebo mu len trošičku ubehne.. S papaním problém nie je. Zje všetko a v poslednej dobe sladké minimálne. Stolicu tvrdú nemá. Proste nechce kakať.. už nevieme čo máme robiť.. Poraďte prosím. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba zistiť, či nemá krv v stolici.Môže ho konečník pri kakaní alebo po kakaní bolieť, preto sa tomu bráni. Príčinou je zväčša thlinka v okolí konečníka. Je potrebné vyhľadať lekára, aby konečník skontroloval.
    Problémy s kakaním zväčša súvisia s psychikou dieťatkia. nenarodilo sa vám v čase, keď prestal kakať )dalšie dieťa, nepresťahovali ste sa, nebol nejaký konflikt, problém v rodine? Nezačal chodiť do kolelktívu? Problémom môže byť aj nacvičovanie odplienkovania, kedy deti odmietajú kakať, taktiež býva problémom ak sa dieťa pokakalo a niekto ho za to hrešil alebo vyhanbil. Dôležité je pred dieťaťom nehovoriť o jeho kakaní, neriešiť to pred ním ani s najbližšími ľu)dmi / mama, manžel a pod/. Dieťa vidí, že jeho defekácia je dôležitá otázka rodiny a a by bolo zaujímavé, jeho problém sa zhoršuje a pretrváva. S dieťaťom v intimite, kedy ste sami dvaja môžete tento problém konmunikovať , poukázať na to, ako je dôležité, aby pekne kakal a podobne. Je to niekedy dlhšie trvajúci problém a je potrebné aj vyhľadať lekára, kvôli nálezu na konečníku.

  • Hisak na denom poriadku

    , Autor: caca

    Dobry vecer. Mam 3,5 rocneho syna, ktory ma dost vybusnu povahu. Prejavuje sa to placom az nepricetnym vrieskanim. kym nechodil do skolky nebolo to take hrozne. Odkedy vsak chodi do skolky je to horsie. V skolke je najlepsi chlapec, vzdy poslucha na prve slovo, nebije sa, deli sa o hracky, aj ked je u babky a detka je dobrucky (ale len ked tam nie sme mi rodicia) ked sme pri nom, tak je plac a chce vsetko to co ma druhe dieta. Do skolky chodi rad. Viete mi prosim poradit ako mam riesit tieto stavy. Zda sa mi, ze to robi preto, lebo mu chybame. Lebo ked bol chory a 4 tyzdne bol doma nemal ziadny extremny plac ani vrieskanie. Skusam to po dobrom, niekedy to nezvladam a zvysim hlas. No nic nezabera, len ak mu poviem, ze ak neprestane naratam do troch a ide pod sprchu. Stale ho vsak pod sprchu dat nechcem to by nemalo zmysel.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To nie je dobré, dávať ho pod sprchu. Najviac pomôže pevné objatie, v ktorom zotrváte, kým sa neupokojí.
    Sama asi vidíte, že jeho výbuchy súvisia s ťažko zvládnuteľnou a aj ťažkou chápajúcou separáciou od vás. Asi ešte nechápe, že odchádzate, prečo odchádzate Keď je s cudzími, chce byť dobrý, aby nemal konflikty, možno sa ich aj trocha bojí, lebo nevie ako by zareagovali a potom vás možno trestá za to, že ste odišli. Robia to deti často, pamätám si, že aj moja stará mama vždy hovorila, aký je môj brat dobrý, keď je u nej sám, keď prišla mama, vždy bol omrnčaný.
    Je dôležité, keďže je už rozumný veľký chlapček, vždy mu vysvetliť prečo a kam odchádzate, kedy sa vrátite a aj to potom dodržať.
    Takéto správanie súvisí aj s vývinovým obdobím - perióda negativizmu. Určite by som situáciu neriešila sprchou, krikom ani trestom!

  • Dcerka odmieta v školke stravovania

    , Autor: heslojekreslo1

    dakujem za pomoc..a este sa vas chcem opytat,,nema to stym ze ked odmieta v skolke stravovania,nie je to mojou vinnou,to ze u nas doma nenavarim tak ako v skolke navaria..napriklad-my v rodine nepapame spenat tak som malej nedavadala jest..ona sa napapa len to co ona a my lubime jest..my mame radi prazenicu,ona nie..ponukam jej a odmieta to,alebo pomazanky som jej nedavala,lebo ona to nelubi,ked ked som jej ponukala..a naprik.vajicka nema rada ale chlieb vo vajci spapa vsetko..je to vyberave dievcatko.dnes v skolke nic nejedla,a teraz doma si pyta dvakrat slepaciu polievku aj dvakrat ryzu s meskom..dnes som sa rozpravala jednou pani..ze ona odmalicka jej dcerke robila zabavne receptiky pre malu,a doteraz vsetko spapka..preto si vycitam ze som mohla aj ja urobit take zabavne jedla..som zufala a cakam kedy mala bude vsetko normalne papat..vopred vam dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebuďte zúfalá a ič si nevyčítajte. Všetci robíme chyby, nič nie je sto percentné. Ste dobrá mama, staráte sa, aby dieťatko bolo v poriadku! Robte ako som Vám naúpísala a zo škôlky sa ju sanžte vyberať čo najskôr a potom sa doma napapjte. Len pozor na sladkosti a treba mať dostatok pohybu, aby tým nevhodným rozložením jedál nezačala priberať. V každom prípade by mala pokojne s vami / aby ste boli príkladom!/ raňajkovať.

  • Pomožte ako pristupovat k synovi

    , Autor: nasta197

    Mam obavy o zdravý vývin mojho syna3r. 3mes. strasne je uplakaný lútostivý vzdorovitý a tvrdohlavý ma mladcieho brata 9mes. posledné 4 mesiace sa kvoli tomu trapim a zamýslam preco sa tak zmenil nic nechce robiť sám ani obuť sa ani obliecť nechce jesť ako by sa chcel podobat na malého brata všetko chce odo mna večinou mu spravim co che aj nakrmim no ked mu neurobím co chce dostane až záchvat reve ziape trhá sa až... venujeme sa mu muž ho bere na výlety bicyklom ja na prechzádky vela sa rozprávame je velmi rozumovo dobre na tom na svoj vek je vyspelý berem ho na kolená mojkám ho myslim si ze pozornosť a pocit lásky mu nechýba . no ked sa utíši ten hlasný plač kvoli maličkosti napríklad že mu poviem aby sa zobliekol a ideme dať pyžamko tak potom kuka do okna čušká slzičky ma v očkach trasie samu brada ako by chcel zatajiť smutok a pozera na mna ako by som mu zlomila srdce potom sa zatne a ked idem k nemu pekne mu poviem niečo opýtam sa prečo tak plakal tak si ma nevšíma a nechce ma ...je mi to luto strasne ho lubim aj jeho brata vela krat nosím na rukach oboch a prechadzam sa tak po byte aby som starsiemu neukrivdila snažím sa robiť všetko tak aby bol spokojný poradtemi co robiť aj ked ma neposluche ked mu nieco prikazem aj 5 x mu to zopakujem a nič robí sa hluchým slepím

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi pozorná mamička a sama cítite, že starší chlapček na mladšieho žiarli. Vy však robíte všetko, čo sa dá, aby ste mu dokázali, že nie je kvôli mladšiemu bratovi odstrkovaný. Podľa informácií predpokladám, že ani nechodí do škôlky. Jeho správanie súvisí s jeho vekom ale pravdepodobne aj s povahou, každý sme iný a už v tomto veku sa to môže prejaviť. Pokračujte rovnako ako doposiaľ, venujte sa mu, snažte sa už o spoločné hry. Ak by však dieťatko reagovalo stále negativisticky a vy ako pozorná mama cítite, že niečo už je nad rámec bežného detského žiarlenia odporúčam vyhľadať pomoc detského psychológa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: