Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prosim pekne o radu!

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Krasny den Vam prajem pani Mgr.Zimányiová!
    chcem Vas touto cestou poprosit o radu kam sa obratit, mam 15 rocneho bratranca Milana, ktory nema uz ani jedneho rodica,lebo mu zomreli,ako 8 rocnemu mu zomrela mama na infarkt doma pred jeho ocami, o 4 roky otec zomrel na cukrovku pretoze bol alkoholik a nebral svoju liecbu vazne, bratranec sa musel aj obcas starat o svojho opiteho otca a podat mu inzulin ked mu bolo velmi zle.. nezazil teda krasne detstvo, po smrti oboch rodicov si ho zobrala jeho stara mama do opatery, ma uz 75 rokov. milan zmenil aj bydlisko vzdialene ale 70 km.cize znova najst si novych priatelov, s babkou byva 3 roky,ale prednedavnom babka dostala mozgovu prihodu a lezi v nemocnici, pohybovo nieje na tom az tak zle ale pamät jej uz dobre nesluzi tak teraz sa stara o neho moja mama,cize bratrancova krstna mama.Milan ma ale este jeden problem, trpi dost vysokou nadvahou, pri jeho veku 15 rokov ma ale 170 cm a asi 150kg,ked nie viacej, chcem Vas poprosit o radu ci nepoznate nejake dobre centrum alebo liecebnu kde by mohol cez prazdniny trosku zrelaxovat aj psychicky a naucit sa spravnemu stereotypu zivota,najmä aby nieco schudol a nasiel si kamaratov!po tom vsetkom co zazil ako dieta je velmi uzatvoreny a ja by som mu chcela velmi pomoct, mam sice doma jedneho 2 rocneho synceka a dalsie dietatko je na ceste, cize moja mama je teraz na vsetko sama, musi chodit aj do prace a mozno bude muset sa zostat starat o svoju choru mamu a ktomu ma vychovat este aj Milana, Milan nema ziadnych surodencov ma uz len nas a preto som sa rozhodla ze mu chcem pomoct, len neviem kde mam zacat!
    Dakujem velmi pekne ze som sa mohla aj vyrozpravat a dufam ze mi aspom nejaku radu date!
    Krasny zbytok dna!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Eva,
    osud vášho bratranca je ťažký - strata oboch rodičov, ich smrť pri ktorej bol zakaždým prítomný (mama infarkt, otec sa pred jeho očami upíjal na smrť) - s tým nie je jednoduché naučiť sa žiť. Jeho 150 kg - to je podľa všetkého zasycovanie tej veľkej prázdnoty, ktorú v živote po smrti rodičov má.
    Je super že vás má - a že vám na ňom záleží - určite by som odporúčala návštevu pedagogicko psychologickej poradne v mieste, kde teraz bratranec žije - tam mu odborníci, zbehlí v problematike starostlivosti o deti a dospievajúcich - oni môžu byť nápomocní pri hľadaní možností ktoré váš bratranec má - časovo, finančne, emočne...
    A ak s ním máte aký taký kontakt a máte sama na to kapacitu a on to dokáže - hovorte s ním, dovoľte mu nech môže hovoriť o tom, čo zažil, o svojom prežívaní súčasnosti, o plánoch i obavách z budúcnosti... a možno nebude mať postupne takú silnú potrebu zajedať, zahlcovať sám seba jedlom.
    Veľa šťastia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: