Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • dcerka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani magistra.
    Mam 3 rocnu dcerku. Neviem, ci som prehnane podozrievava, ale vadi mi, ked sa moj manzel dotyka dcerky. On si to hadam ani neuvedomuje, ale hocikedy aj predo mnou sa jej dotkne ritky, alebo ju hladka po ritke, chyta ju za nozky. Minule som mu povedala, ze to je chore. On sa zacudoval, co to splietam, a ze to je jeho dieta.Ja som sa mu hned ospravedlnila. Mala stale pobehuje doma naha a mna to hneva, ze ju manzel vidi nahu. Ona na neho vyskakuje, hraju sa spolu. Stale ju nahanam, aby si dala gatky. Nemam paranoju??? Ked som otehotnela, tak som chcela mat chlapceka.Ked som sa dozvedela, ze to bude dievca, tak sa mi zrutil svet, lebo som si myslela, ze ju bude muz obtazovat. Vsade sa pise o domacom obtazovani hlavne dievcat svojimi otcami, tak preto som si vsugerovala, ze vsetci muzi su taki...
    Pamatam sa, ked som bola male dievcatko, tak moja stara mama neustale kricala na svojho syna, mojho otca, ked sme sa k sebe tulili, aby som sa netisla k otcovi, aby som si k nemu nelihala...Ja sa pamatam, ze moj otec si nikdy ku mne nic nedovolil, myslim si, ze moja stara mama bola chorobne podozrievava a ja som to zdedila po nej. Aj moj psycholog mi kedysi robil testy a vyslo tam, ze som prehnane podozrievava. To mi komplikuje zivot. Svojho muza milujem, aj on mna a bala som sa napisat aj tento prispevok, aby som si este viac nezacala namyslat, ze moj muz sa chce ukajat na mojom dietati.Este dodam, ze ja sa s mojou dcerou stale lulkam, bozkavame sa, obchytkavame, je strasne zlata. Ja som vsak vysostne na chlapov. Preco potom muzovi nedovolim, aby sa aj on tak laskal s nou?Preco mi vadi, ze sa jej dotkne ritky? Preco si to hned spajam s tym obtazovanim, o ktorom sa vsade pise? Vsimam si aj ostatnych oteckov okolo seba a parkrat som s hnusom pozorovala, ako" obchytkavaju" svoje dcerky na verejnosti.Este dodam, ze ked sa s mojou dcerkou hra moj otec alebo moj brat, tak si zacnem namyslat, ze by sa mohli na nej ukajat, teda len ma to napadne, a hned si vynadam, ze som psychicky chora...Preto som chcela mat vzdy chlapceka!So svojou psychologickou by som tieto veci nikdy neriesila, lebo sa hanbim a byvame v malom meste...Chcem verit, ze si vsetko iba namyslam, lebo keby to mala byt pravda, tak "sa asi odstrelim" Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    tak opatrnosti nikdy nie je dosť. podľa zážitku vašej babky, sa dá predpokladať, že ona niečo také zažila. a takto sa to prenieslo cez pokolenia až k vám.

    naozaj to môže mať hlboké korene aj vo vašej sexualite a prístupe k nej. môže to súvisieť s vašimi predsudkami o mužoch. napríklad, že správny muži sa nemajú až tak potrebu mojkať. a vidíte, majú.

    je možné, že ked sa mojkáte s dcérou, že sa u vás objavia sem tam zakázané pocity? vôbec nemusia súvisieť s dcérou. skrátka sebe to dovolíte a manželovi nie.

    je to určite zmes všetkých tých aspektov ktoré fungujú vo vašej rodine a aj v tom akú máte dôveru k mužom. čítam za tým až tajú rodovú nedôveru k niektorým mužským prejavom citov a celkovo. celá táto téma by možno stála za to aby ste ju prebrali s niekým. terapia by sa naozaj mohla hodiť. podporím vás v tom pokiaľ sa pre ňu rozhodnete. paranoja je dôsledok, prejav úzkosti.

    psychológ-ička nie vždy musí byť terapeut-tka.

    prajemveľa zdaru

Podobné otázky

  • Priedušky

    , Autor: Zibi

    Dobrý deň,
    malej dnes diagnostikovala naša pediatrička zápal priedusiek (teda zúženie alebo niečo také), má ich chytené. Dala nám ventolin na inhalovanie (tam je to zložité, dcérka odmieta, podarilo sa mi len z menšej diaľky od dutín počas spánku, nie úplne), ďalej nahrievam a natieram hrudník, tiež ako mi dovolí domácou bravčovou masťou a trochu do čaju ako nám davala naša babka. Inak neviem pomôcť. Malej sa zle dýcha, je vystrašená (chápem to, len už neviem ako jej ešte pomôcť. Ešte máme doma infralampu solux a, či by som mohla aj ňou nahriat malej zozadu priedusky. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na inhalovanie ventolinu existuje pomôcka, ktorú dostanete kúpiť v zdravotníckych pomôckach alebo v lekárni. Ventolin sa vstriekne do takej trubice a dieťa z nej normálne ústami vdychuje vzduch aj s dávkou ventolinu, volá sa to chamber.
    Ak ťažko dýcha ventolin určite potrebuje. Iné riešenie je možnosť podania ventolinu vo forme sirupu. Ale inhalátor je lepší

  • Hikanie pri rozpravani

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    nasa 4,5 rocna dcerka ma taky zlozvyk, ktory trva asi 3 mesiace. Ked sa nadychuje pocas rozpravania, takmer vzdy pritom akoby zhikne. Tento zlozvyk si uz raz priniesla zo skolky, v satni som spozorovala par deti, ktore rozpravaju rovnako. Vtedy to po case odznelo same, no teraz ju to drzi, mam pocit, ze je toho aj viac a nic nepomaha. Dohovarame, tvarim sa, ze jej akoze nerozumiem, ked hika, uz som skusila aj, ze ju akoze nezapisu do skoly, ked bude hikat, lebo sa tam tesi, ale nic nepomaha. Ked ju napomeniem, da si tak 2 vety pozor a hika dalej. Je to dost otravne, aj rodina sa ma uz pyta, ze co to ma byt. Niekedy sa mi az zda, akoby sa nevedela "vymacknut", tolko robi prestavok, aby sa nadychla a zhikla. Inak je to sikovne dievcatko, len uz je od januara doma, najprv pre chorobu, potom zatvorili skolku, doma ma este 2-rocneho braceka, ale badam na nej, ze by uz potrebovala kolektiv, dokonca obcas po nom opakuje jeho "dvojrocnu rec". Chcela som Vas poprosit o nazor, ci to treba riesit s odbornikom, alebo ako postupovat. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá problém s dýchaním je to isto zlozvyk. ALe ide o to, aby sa nefiksoval. Treba jej povedať, je už dosť veľká, že takto sa nerozpráva.
    Môže to súvisieť s určitou depriváciou s
    z nedostatku podnetov, ako na ne bola zvyknutá v škôlke. Keď začne chodiť do škôlky, sledujte, či to pretrváva, opýtajte sa učiteľky, či aj tam to robí. AK by to pretrvávalo, treba to riešiť s lekárom, prípadne neurológom a logopédom.

  • Dcerka sa “zavesila”na jedneho kamarata

    , Autor: tarantulka89

    Dobry den, moja 4 rocna dcerka sa kamarati s jednym chlapcekom, ktoreho neustale spomina doma..kazda hracka sa vola ako on, je to jej najoblubenejsie meno, ak nei je v skolke, tak sa neustale vypytuje ucitelky ze kde je a kedy pride a co mu je, a ci je uz dlho chory.. Potom ma este druheho kamarata, tiez za nim dolieza...ak sme vonku na prechadzke a deti v skolke sa hrali, niektore k nam pribehli a pytali sa jej ako sa ma. Komunikovala s nimi, no vzapäti po odpovedi poziadala kamaratku, aby zavolala Matiaska. No uz som z toho na nervy..je to normalne? Doma aj v skolke ju bavia hlavne auticka, babiky malo co.. Pohraje sa aj s dievcatami, no to iba sem tam. Je to normalne? Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sa v kolektíve správajú rôzne. Naozaj sa môže stať, že si niekoho veľmi obľúbia. Závisí to do povahy dieťaťa ale aj vzťahov v rodine. Nechyýba jej niekto? Mužský vzor, súrodenec?
    Treba jej vyjsť vú strety ale na druhej strane pripomínať, že sú aj iné deti, iní priatelia, inak sa s nimi zahrá. Výchova dieťaťa je proces, významný je časový faktro. Postupne uvidíte, ako reaguje na nové deti, zmeny a ak by ste videli stále rovnaké vzorce, ťažkoti s prijímaním nového, iste je správne kontaktovať detského psychológa.

  • Spolocne spanie

    , Autor: mireille

    Dobry den, pani doktorka,
    som velmi rada, ze opat odpovedate na otazky mamiciek, rada by som poznala na Vas nazor na situaciu, ktoru prave zazivame a skusame vyriesit. Mame trojrocne dievcatko, ked mala 1,5 roka, zacala spinkat sama v detskej izbe, nakolko v spalni sme sa navzajom rusili, v detskej mala klud a spinkala bez problemov. Minuly rok nam pribudol chlapcek, teraz ma 9 mesiacov, a asi pol roka dozadu zacala dcerka v noci plakavat - ja som tu sama, pod si ku mne lazkat a pod. Spociatku som si k nej chodievala lahnut a ked sa upokojila, vratila som sa do spalne, no neraz som tam zadriemala, syncek sa budi kazde 2 hod na kojenie, neraz som ho zacula ze je hore az ked plakal, bolo tazsie ho utisist, dcerku neraz zobudil, niekedy takto aj 2-3x za noc. Potom k nej chodieval manzel, no ten zase vstava o 5 rano do prace, to ju vzdy zobudilo, a tak sme boli vsetci o 5 hore, pricom obe deti by si pospali aj do pol 7. Pred 2 tyzdnami manzel dostal chripku, tak som spala aj s babom v detskej, dcerkina postel je roztahovacia, aj na postielku je miesta dost. V tu noc sme sa konecne vsetci vyspali. Odvtedy tak spavame, dcerka sa tuli, drzi ma za ruku, niekedy sa posadi a kontroluje ci som tam. Chcela by som sa opytat na Vas nazor ako nezaujateho odbornika, ci to nechat uz tak a ostat spat s oboma detmi v detskej. Cakali sme ci ju to neprejde, ale uz to trva dlho a sme vycerpani. V rodine som sa stretla prevazne s odmietavym postojom, vraj uz je dost velka aby som sa jej takto podriadovala, no potom obycajne vysvitne, ze ako deti sme vsetci chceli spat s rodicmi, niektori sme chodili do spalne do 5 rokov. Snazili sme sa dcerke viackrat v klude vysvetlit, ze mame predsa kazdy svoju postielku, no bez vysledku. Tusim, ze takto by bol konecne v noci klud, len sa s tym nejako vnutorne neviem vysporiadat :-) Dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja si myslím, že je to prechodné obdobie, Potrebujete sa naozaj všetci vyspať a keďžeje v detskej izbe iste dosť miesta pre všetkých, tak to nie je žiadne previnenei ani proti hygiene ani proti "zdravému rozumu" Teraz si užívajte blízkosť detí a oni sa tešie z vašej blízkosti. Postupne ich inými záujami, rastom, monosťou vysvetliť ako to vo svete chodí, že každý sa najlepšie vyspinká sám vo svojej postieľke sa znova všetko vráti do starých koľají.

  • Skolka

    , Autor: julia-3

    Dobry den prajem, prosim Vas o radu. Moja 3,5 rocna dcerka odmieta chodit do skolky, chodi uz druhy rok, v prvom roku bol zaciatok tazky, plakala, no zvykla si. Potom sa menila trieda, ucitelky, takze akoby bolo vsetko nove, len niektori spoluziaci z minulej triedy jej zostali. No v tomto roku je to akoby stake horsie, najprv sa tesila, ma aj kamaratov, lenze cim dlhsie chodi, tym viac nechce. Uz vecer place a prosika ma, aby som ju do skolky nedavala, nepomohli ani rozhovory, ani slubene darceky. Proste tam nechce chodit. Problem moze byt aj v tom, ze ma mladsieho braceka 1,5 roka, na ktoreho ziarli, a s ktorym som ja momentalne na materskej, Ked pride zo skolky, tak chce byt len pri mne,nalepena a ani pohnut sa odo mna...snazim sa jej vzdy vyhoviet... Celkovo mi tento rok v skolke pride malo aktivny, minuly rok sa jej usta nezatvorili, same basnicky, pesnicky, celkovo bola dcerka samostatnejsia a tento rok je to akoby sme sa vratili spat. Len neviem, ci je to skolkou alebo malym...takze mam dilemu, ci ju do skolky davat alebo si ju nechat doma s nami...len zase nechcem, aby si ona urcovala ako to bude, ak mi rozumiete...celkovo som s touto triedou nie velmi spokojna, pretoze ked vam dieta 5x po sebe prinesie podobny obrazok rodiny, tak potom co vlastne v tej skolke robia?! Rozpisala som sa, no snad ste pochopili myslienku...pretoze uz ma aj napadlo zmenit skolku, len sa obavam, ci to nebude take iste ako teraz, s placom....dakujem krasne za radu a za precitanie mojho vylevu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja vás naozaj chápem, ne jednej strane máte dosť práce s domácnosťou a malým dieťatkom a chceli ste, aby staršie dieťa malo viac podnetov a zabavilo sa v materskej škole. Sama však vidíte, že jej tento spôsob nevyhovuje, určite je tam nešťastná a nepôsobí to dobre na jej psychiku, čo sa následne tento dyskomfort prejaví aj tým, že začne byť častejšie chorá, donesie vám ochorenie domov a následne môže ochorieť aj mladší synček. Nič nie je navždy, situácia sa vývinom detí zmení ale teraz by som problém riešila tak, že by som dcérku do materskej školy nedávala. Bolo by dobré získať potvrdenie od lekára, že zo zdravotných dôvodov - a ak dieťa nie je v škôlke spokojné dôvod to je- musí prerušiť dochádzku do škôlky/ aby vám miesto v škôlke neobsadil/. Nie je to tak, že by nejako dcérka určovala ako to bude v zlom zmysle slova, áno určuje to, ale preto, že je to pre ňu tak lepšie a v konečnom dôsledku aj pre celú rodinu, veď chcete, aby dieťa bolo spokojné. Preto odporúčam vyradiť dieťa z MŠ cca na tri mesiace, aj za cenu toho, že možno nestihnete všetko, čo by ste stihli len s jedným dieťaťom doma. Neskôr možno dcérka sama bude chcieť mať viac kamarátov, zážitkov a bude môcť do MŠ chodiť. Dieťa sa predsa vývíja aj jeho vzťah ku kolektívu a postupne sa aj vie separovať od matky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: