Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Neviem,či to zvládnem.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pred časom som podala žiadosť o rozvod.Manžel sa po hádke len tak zobral a odišiel a vtedy som vlastne zistila,že ma podvádzal.Teraz ani neviem kde a s kým býva.Videla som ho iba párkrát,keď si prišiel po nejaké veci.Ale robím na smeny a on sa snaží chodiť keď nie som doma.Je to už pár mesiacov a ani som nemala šancu sa ho na niečo spýtať,alebo počuť nejaké vysvetlenie.Jednoducho mňa aj naše deti ignoruje.Pokúšam sa predať dom ,pretože nemám peniaze na to ,aby som ho vyplatila.Budem musieť zohnať úver,nový dom a začať znova.To všetko sa ľahko hovorí,ale ťažšie uskutočňuje.Ešte len som na začiatku a už naozaj nevládzem.Každý večer zaspávam a rozmýšľam nad tým,že on sa bude mať zasa lepšie ako ja.On už má kde bývať,bude mať peniaze,auto,žiadny úver a žiadne starosti.Poznám dosť rozvedených ľudí,ale nechápem ako to mohli zvládnuť.Mne je stále doplaču.Myslíte,že to vydržím a budem aj ja niekedy šťastná?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    dobrý deň,

    opustil vás manžel, to je síce hrozný prúser, ale nie koniec sveta. je dôležité, aby ste mali dosť informácii k tomu ako svoju situáciu realisticky riešiť. aj ked sa rozvediete, neznamená to, že si budete majetok deliť pol na pol. alebo že si manžel môže dovoliť vás vydierať peniazmi na deti. fakt vám odporúčam celú túto situáciu prebrať s právnikom/čkou, expertmi na rodinné právo, a potom až sa rozhodovať a konať. nemusíte sa ani hned rozvádzať. možno nemusíte ani prísť o dom. skrátka sa pýtam, máte to dobre zmapované? vôbec nevidím dôvod na to, prečo by sa len manžel mal mať lepšie ako vy. aj vy sa majte lepšie. podniknite k tomu adekvátne kroky vo svoj prospech. nenechajte sa zatlačiť sdo kúta konvenciami či stereotypnými názormi okolia. alebo tým, že vy máte teraz trpieť. nech on trpí a nech on rieši... zmena postoja vám prinesie šťastie. pocit, že riadite svoj život vo svoj prospech a pre svoju budúcnosť. ak cítite malú podporu, nájdite si niekoho, kto vám ju dá. či tým, že vás vypočuje, že vám dá dobrú radu a pod. môže to byť právnička, môže to byť psychoterapeutka a môže to byť aj kamarátka. nech je pre vás aj pár krát za týždeň.

    viem, že to zvládnete. viete prečo? lebo vám iné neostáva. pekne postupne prestante zneisťovať samú seba a bojujte za to, čo je vaše. za vaše šťastie. a nebojte sa toho boja. nebude to ľahké, ale vaša perspektíva je podstatne lepšia ako to bolo pred pár rokmi. aj legislatíva vás viac podporí. a vašu dôveru v budúcnosť podporia kroky, ktoré spravíte pre sebapodporu a informácie, ktoré si zadovážite.

    prajem veľa zdaru

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: