MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8714

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

jedálniček

Soňa, 08.05.2008 (14:15)
Dobrý deň pani doktorka,
pred dvoma dňami som sa pytala na nočné papanie 6,5 mes dcérky. Este mi v tej suvisloti napadlo či nočné jedenie je alebo nie je ovplyvnené množstvom denného jedla. Malej jedalniček vyzera asi takto: ráno okolo 4-5h 150ml mlieka, 9-9.30h pol pohárika (200gramovej) ovocnej detskej výživy (100% ovocie) s kúskom rozmrvenej piškóty, 12-12.30h mäsovo-zeleninový príkrm 100-150ml, 16.00h mliečna kaša 120ml, 19.30h 180ml mlieka. Okolo 23.30h mlieko 150ml. Skúšali sme aj vymeniť popoludňajšiu kašu s večerným mliekom ale žiadny efekt to nemalo, rovnako aj ked sme dali plnú fľašu mlieka na večeru, tak som jej nechala kašu na olovrant a mlieko na večeru, okrem toho myslím, že pri pití mliečka sa lepšie upokojí a pripraví na spánok. Este by som sa chcela opýtať kedy je možné začať dávať obilno-mliečnu kašu s ovocím a odkedy zaradiť dieťaťu na olovrant ovocný príkrm.
Vopred ďakujem. Túto poradňu som objavila len nedávno a je super, zistila som že mnoho mamičiek trápia podobné záležitosti ako mňa, veľa vecí som sa dozvedela a vo veľa veciach som sa utvrdila že robíme správne. Prajem príjemný deň
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dúfam, že piškoty jej dávate bez vaječné. Obilnomliečnu kašu s ovocím by som nedávala takú, ktorá je takto komerčne pripravovaná. Podávala by som obilninovomliečnu kašu a ak si to dieťatko žela, pridala by som čerstvé ovocie. Ovocný príkrm stačí dopoludnia, ale nie je dôvod nedať ovocie aj vo forme ako som spomenula vyššie. Neviem, prečo jej neskúsite dať večer 250 ml mlieka , predpokladám, že vy pije len toľko , aby sa zasýtila a možno vynechá pitie okolo jedenástej. Moja skúsenosť je, že nočné papanie, hlavne u kojených detí nesúvisí ani s príjmom potravy cez deň ani s večernou dávkou kaše či mlieka. Jednoducho niektoré deti nevydržia celú noc bez papania. Myslím, že vo veku vášho dieťatka je to normálne.
Odkaz na otázku

Solarium

Hela79, 08.05.2008 (14:00)
Je vhodne aby 13 rocne dieta pred dovolenkou k moru navstivilo solarium? Ma totiz svetlu pokozku.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V dobrom solariu určia podľa typu pokožky, či je vôbec vhodné, aby kedykoľvek chodilo do solaria. V každom prípade sa deti so svetlou pokožkou majú chrániť pred ultrafialovým žiarením ešte viac ako ostatné deti, hlavne režimom slnenia a krémom s vhodným ochranným faktorom.
Odkaz na otázku

fimóza

hannah, 08.05.2008 (13:21)
Dobrý deň, môj syn bude mať 3 roky a od pol roka jeho života sa "hádam" s jeho pediatričkou o tom, že mu nechcem dať nasilu pretiahnuť predkožku. Uprednostnila som návštevu u urológa, ktorý nás rovno objednal na operáciu (o 3 mesiace)- celkovú obriezku. Keďže malý má panický strach z lekárov, ktorí riešia niečo nasilu (asi nemal čas, pretože nám kázal držať malému ruky a nohy a zvliecť mu nohavice bez nejakého normálneho prístupu k deťom), strašne tam plakal a ja som nemala šancu sa s ním porozprávať o inej alternatíve. Synovi sa vôbec ani na kúsok nedá stiahnuť predkožka, posledný rok sa mu pri cikaní urobí najprv balónik, kým sa spustí prúd moču. Nikdy ho to však nebolelo, nemal žiadne zápaly. Iba ten "balónik" ma prinútil ísť k urológovi. Je naozaj potrebná celková obriezka? Myslím si, že toto rozhodnutie z mojej strany neocení v dospelosti...aj keď názory sa v tomto jeden od druhého menia. Urológ povedal, že ak by mu urobil čiastočnú, vznikli by jazvy a znovu by sa to zrástlo. Môžte mi poradiť, či existuje aj iné riešenie? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja nie som urológ a postupujem podobne, ako postupujete vy. teda ak dochádza k balonkovaniu a hlavne ak dieťatko tlačí pri cikaní, tak odosielam dieťa k urológovi, aby sa problém vyriešil malým operačným výkonom. Nie všetky deti sa vrátia s úplnou obiezkou, niektorým sa len oddelí predkožka od žaluďu. Neviem aký dôvod má lekár k postupu, ktorý navrhuje. Pravdepodobne je to nález, ktorý zistil pri vyšetrení ale aj škola, podľa ktorej postupuje. V zásade by som radila lekárovi veriť.
Odkaz na otázku

cumlik

vocko3, 08.05.2008 (12:10)
dobry den, docitala som sa ze silikonovy cumlik nie je vhodny ked maju deti zubky. je to pravda? dcerka nema problem ani s jednym druhom, ale chcela by som jej teraz kupit silikonovy, lebo tento latexovy ma svoj pach a chut a mam pocit ze ked bude mat silikonovy tak si lahsie odvykne ked to nema ziadnu chut. dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem o týchto materiáloch nič podrobné, ale myslím, že žiaden materiál nie je zakázaný, bez ohľadu na to, či dieťa zúbky má alebo nie.
Odkaz na otázku

vitamin K

brusnicka, 08.05.2008 (08:22)
Prosim Vas, nejakym nedopatrenim sa stalo, ze som 7 tyzdnovemu synovi podavala Kanavit namiesto raz tyzdenne raz denne 3 kvapky. A to po dobu 1 mesiaca. Zistila som, ze predavkovanie vitaminom K ma suvis s detskou leukemiou. Prosim napiste mi, ci toto mnozstvo a doba podavania su nebezpecne. Vopred dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak dieťatku nič nie je, nie je apatické, nemá hnačku tak sa snáď nič závažné nestalo. V každom prípade by som IHNEĎ!!!! navštívila lekára, teda teraz asi LSPP.
Odkaz na otázku

nadmorská výška

amanda1704, 07.05.2008 (22:03)
Dobrý den chcela by som sa spýtať do akej nadmorskej výška sa môže isť s 8mesačným dieťaťom?máme isť v lete na hory.A ešte by som sa chcela spýtať či sa probiotickékvapky Bio gaia dávaju aj kojeným deťom?Vdaka za odpoved.S pozdravom Iveta398FD8
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bio Gaia sa môže dávať deťom od troch mesiacov. Kojené deti dostávajú v materskom mlieku prebiotika, ktoré sú úplne dostačujúce, preto probiotika, pokiaľ na to nie je nejaký závažný dôvod / napr. liečba antibiotikami/ neodporúčam.
Neviem o kaje nadmorskej výške hovoríte, v Južnej Amerike žijú detis rodičmi podiaľ viem aj vo výške 4000m, deti sú na to adaptované, takže im to asi nevadí.
Dieťa vo veku osem mesiacov má žiť v prostredí, kde je adaptované a ktoré pozná. Túry, kde sa prekonáva výškový rozdiel, nie sú pre deti do roka vôbec vhodné, nie len kvôli nadmorskej výške ale aj z iných dôvodov. Buďte radi, že máte zdravé dieťa a nevystravujte ho riziku, ktoré takéto experimenty často prinášajú.
Odkaz na otázku

UM

anjelik_majka, 07.05.2008 (21:29)
DObrý deň, aké UM (myslím konkrétnu značku) odporúčate po ukončení dojčenia?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
K tejto otázke sa nemôžem a ani nechcem vyjadriť, Všetky sú kvalitné, sú v nich niektoré rozdiely, treba si to preštudovať. Neviem ako staré je dieťa. Najlepšie, ak už, vám poradí váš lekár, ktorý pozná dieťa a vie, ktoré mlieko podľa zloženia by mu najviac vyhovovalo. Isté je, že do troch rokov doporučujem dieťaťu dávať ako mliečnu porciu tzv umeleé mlieko, teda formulu.
Odkaz na otázku

Malá uzlinky za uškami

Marcela Ostrihoňová, 07.05.2008 (21:13)
Dobrý podvečer pani doktorka!
Chcela by som sa opýtať či je "v poriadku", ked moja šesť mesačná dcérka má za uškami za jedným uzlinku asi ako šošovička a za druhým o niečo väčšia nahmatateľná uzlinka.Je fakt, že malá je po chorobe asi pred dvoma týždňami sme mali zápal priedušiek a pán doktor nás vyšetril a povedal že je to len reakcia organizmu.Nechcem nič zanedbať a preto podstata mojej otázky je či navštíviť opäť pediatra alebo je to normálny jav a neznepokojovať sa " zbytočne".Ďakujem
S pozdravom Ostrihoňová
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Sledujte, či sa tieto uzlinky nezväčšujú a dieťa nereaguje boelstivo. Ak nie, je to tak ako povedal pán doktor, uzlinky po čase zmiznú.
Odkaz na otázku

Dovolenka

Mária, 07.05.2008 (17:59)
Chceli by sme ísť v lete na dovolenku do Vysokých Tatier a v rámci dovolenky navštíviť aj Skalnaté pleso.Naša dcérka teraz má 8mesiacov a nevieme či zmena nadmorskej výšky nebudeme mať vplyv na jej zdravie.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Zmena nadmorskej výšky medzi Skalnatým Plesom a ostatnými časťami Slovenska nie je taká veľká, aby mala vplyv na zdravie dieťaťa. Výlet s takýmto malým dieťaťom do takejto frekventovanej oblasti má iné riziká a myslím, že vášmu dieťaťu nemusí byť na úžitok. pre neho sú vhodnejšie prechádzky v kočiariku, najlepšie v známom prostedí, návštevu Skalnatého Plesa ešte zvážte. Myslím, že na to bude v budúcnosti dosť času.
Odkaz na otázku

trombocyty

Slávka, 07.05.2008 (17:26)
Dobrý deň. Prosím o radu. Mám 5.mesačnú dcérku ,u ktorej sa po narodení prejavila prechodná novorodenecká trombocytopénia. Hodnoty trombocytov sa v pôrodnici po symptomatickej liečbe upravili ,výsledky hemokoagulačných testov boli v norme aj protilátky proti Tr boli negatívne. Doma dcérka brala len vitamíny Pyridoxin 1x1/2 tbl., B-Komplex 1x1/1drg., Celaskon 100 mg. 1x1/2 tbl., Ac. Folicum 1x1/2 drg. (ob deň) cca 4. mesiace. Kontrolné hodnoty Tr boli v rozmedzí od 220 000 do 300 000, avšak dnes mali hodnotu až 600 000. Sú tieto hodnoty už patologické? Pred 2.týždňami bola prvý krát chorá, brala Sumamed sir. Ďakujem..
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vyšetrenie je potrebné zopakovať a sledovať aj klinické príznaky poruchy tvorby a činnosti trombocytov. Niekedy je táto zvýšená hodnota pri dehydratácii dieťatka alebo nesprávnom odbere alebo dlhšom státí krvi pred vyšetrením.
Odkaz na otázku

hrudník

Hašková, 07.05.2008 (17:25)
Mojmu uz 10.mes synovi zistili davnejsie vztahovanie hrudnika(branice) dovnutra,cim je väčši tym to vidiet viac.Lekarka mi odporucila ucit plavat no takato moznost sa mi naskytne neskor a nie tak casto ,mozte mi poradit ako mu mam inak pomoct ?Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Hrudník nie je bránica, vťahovanie bránice nemôže byť vidieť, je vidieť vťahovanie medzireberných priestorov , čo môže mať rôzne príčiny a býva za rozličných okolností.Takže nerozumiem celkom vašej otázke a preto ani neviem odpovedať.
Odkaz na otázku

pretáčanie

ajkaR, 07.05.2008 (16:46)
Dobrý deň pani doktorka,dcérka ukončila 2.mája 4.mesiac a po návšteve neurológa som ostala dosť zneistená či sa vyvíja v poriadku. Problém bol v tom,že dcérka sa sama ešte nepretáča do strán. V akom období by to už mala vedieť ? Inak je veľmi čulá, sama sa začína priťahovať do sedu, v polohe na brušku dokáže pekne držať hlavičku - ak sa jej chce :-) . Ďakujem za radu
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pretáčanie z chrbátika na bruško a predtým do strán je záležitosť piateho až šiesteho mesiaca. Neviem, čo vám povedal neurológ ale neverím, že by v tejto veci v tomto veku videl problém.
Odkaz na otázku

Alergia

Pavlina, 07.05.2008 (13:52)
Dobrý deň,
už 2krát som bola so svojím 9mes.synom hospitalizovaná s dovodu alergickej reakcie na neznamu latku. V oboch prípadoch sa to stalo po dobrati ATB na 3 a 4 deň.Boli mu podané infúzie 10dni bral medrol. V oboch prípadoch boli poslané vzorky na protilátky.V prvom pripade sa nepreukazala alergia na dany liek,druhé ešte nie su.Papa len to čo je odporúčané k danému ukončenému mesiacu.Rada by som ho dala ostevať na alergie,než sa stále bať a brať merdol.
Chcem sa spýtať či sa dá otestovať aj takéto malé dieťa,alebo treba počkať do dovršenia určitého veku? Možem davat vyrobky radu HIPP pišu,že sú vhodné i pre alergikov.Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Určité testy sa dajú spraviť aj v tomto veku. Njdôležitejšie je podrobne pátrať po tom, čo bolo príčinou oných dvoch epizód alergickej reakcie. Preukazovanie alergie na daný lie je veľmi ťažké a myslím, že ani skékoľvek testy nie sú istým dôkazom, že pacient na daný liek nie je alrgické.
Neviem vám viac povedať, pretože dieťatko je veľmi malé a reakcie ako popisujete nie sú v tomto veku časté. Neviem, či je kojený alebo nie. taktiež neviem, prečo bral už dvakrát antibiotika, ani to nie je bežné v tomto veku.
Vidíte, že nemám dosť informácií na kvalitnú odpoveď. V každom prípade by mal byť ďalej sledovaný, myslím že aj imunoalergologom.
Výrobky typu HIPP môže konzumovať, pokiaľ nezistíte, že mu niektorý z nich nespôsobuje alergické reakcie.
Odkaz na otázku

pitny rezim dojciat

Jana, 07.05.2008 (13:48)
Dobry den pani doktorka,mam 9. mesacneho syna, ktoreho este stale dojcim. Od skonceneho 6. mesiaca som mu zacala podavat na desiatu ovocny prikrm, na obed zeleninovy prikrm neskor aj s mäskom.Raz za tyzden miesto mäsa vajecny zltok Od 8. mesiaca som zacala podavat bezmliecnu kasu. Syna vzdy po prikrmoch aj nadojcim. Vzdy sa trocha napije. Chcela by som sa opytat ci mu mam podavat aj trocha prevarenej dojcenskej vody ked sa mi zda, ze je smadny alebo ho mam znova nadojcit ked od dojcenia preslo napriklad len 30 minut? Stretavam sa s roznymi nazormi ( nasa detska lekarka- len dojcenie). Prosim o Vas nazor. Jana
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V tomto vaku som aj ja len za dojčenie. Hlavne nedávať čaj a rôzne ovocné šťavy. V lete, keď začnú horúčavy a budete cítiť, že sama ste vysmädnutá / v tom čase už bude mať aj viac ako 10 mesiacov/ môžete mu dať medzi jedením malé množstvo prevarenej ochladenej vody, cca 150 ml na deň.
Odkaz na otázku

suchy kasel

Lenka, 07.05.2008 (11:36)
dobrý den, moja dcera ktora ma 3 roky zacala mat suchy kasel, ale len vecer. Pocuem ze je aj nachladena. Do nosa jej davam vibrocil, no sopliky je cez nostek nejdu. V noci alebo cez den ked ide spat ma dusivy, suchy kasel. Ake kvapky na kasel by boli pre nu najvhodnejsie? zatial som jej kupila stoptussin.
Cez den nekasle.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Hlavne je noštek zvlhčite morskou vodu alebo vincentkou alebo fyziologickým roztokom, poraďte sa v lekárn, pred spaním jej dajte vibrocil alebo iné vhodné kvapky pre jej vek. V meistnosti, kde spí má byť primerane vlhko, v okolí dieťaťa sa nesmie fajčiť. Stoptussin je na kašeľ, aký popisujete vhodný. V každom prípade pri dlhšie pretrvávajúcom kašli alebo pridružení sa iných príznakov, vyhľadajte lekára.
Odkaz na otázku

Problemy s kojenim po porode

katarina, 06.05.2008 (22:08)
Dobry den pani doktorka,
rada by som Vas poprosila o radu. Pred tyzdnom sa mi narodil chlapcek v 36t 2.7kg a od zaciatku som mala problem s kojenim. Po 2 dnoch dostal zltacku, nasledne bol lieceny pod lampou a potom bol vzdy ospaly a velmi malo papal.Dostava aj glukozu. Zltacka uz trochu ustupila. Schudol na 2.48kg a stale nepribera. Snazili sa ho aj dokrmovat inekciou, ale ide to horko tazko.Momentalne ( za poslednych 24h )sa mu ako tak ustalil rezim a kazdy dve hodinky uz je hore a papa. Zje asi tak 30ml mliecka plus minus. Ale zatial nepribral. Neviete mi poradit ci je tato intenzita kojenia a mnozstvo postacujuce? Alebo musi mat za kazdu cenu viac???Chcela by som pocut nazor odbornika lebo sestram v nemocnici uz neverim......Dakujem Vam pekne.Katarina
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
U predčasne narodených a takto malinkých detí je začiatok kojenia často veľmi zamotaný a zložitý. Chce to veľa trpezlivosti a veľa ľudí okolo mamičky, ktorí jej pomôžu a povzbudia ju v jej snahe o kojenie. Mrzí ma vete, že sestrám neveríte, mali by to byť práve ony, ktor by mal najviac pomôcť. Vždy je to o konkrétnom prípade a danej chvíli. Moje rady budú len teoretické.
Takže v prvom rade nebudďte smutná a nemajte strach!!!! Všetko sa nakoniec vyrieši a bábätko bude priberať, to je isté. Vaša optimistická nálada a viera v dobrý koniec je polovicou úspechu v kojení!!!Bábätko si prikladajte tak často, ako sa len dá, nechajte hoci len olizovať prsník, i keď ešte veľa nevypije. Medzitým, čo je v postieľke a spinká sa najedzte, pite až dva litre tekutín denne, vhodný je čaj pre kojace matky, a hlavne keď bábätko spí aj vy oddychujte, spite, netrápte ako bude kojenie postupovať. Kojenie je záležitosť mozgu a nervového systému, čím pozitívnejšie budete myslieť a čím menej starostí si budete pripúšťať, tým lepšie sa bude rozvíjať. Veľmi mojim mamičkám pomohli poradkňe pri kojení. V každej pôrodnici by mali mať na nich kontakt.
Odkaz na otázku

TBC

Diana, 06.05.2008 (20:04)
Dobrý deň, chcem sa opýtať na očkovanie po TBC. Syn má už 2,5 mesiaca a miesto vpichu sa mu asi pred 4 týždňami nazbieralo hnisom. Pri kúpaní mu vyrážka praskla a odvtedy sa mu vždy niečo nazbiera. Občas pri kúpaní opäť vytečie hnis. V súčasnosti je to už len malinké množstvo. Je to nejaká nežiadúca komplikácia alebo to súvisí s protilátkami. V čase očkovania mal syn ešte novorodeneckú žltačku a vyšší bilirubín, cca 180. Hrozí mu niečo? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pokiaľ je reakcia taká ako udávate a nie sú zdurené okolité uzliny / pod pazuškou, nad kľúčnou kosťou/, dieťatko normálne pohybuje hornou končatinou a miesto vpichu s okolitým začerveaním niemá priemer viac ako 10 mm, považuje sa to za normálnu reakciu na očkovanie. Nesmiete ten hnis vytláčať ani nijako inak s chráničkou manipulovať. Jemne ťuknite do miesta vpichu tamponom s liehom, aby sa miesto dezinfikovalo.
Pokiaľ je okolie miesta vpichu rozsiahlejšie ako 10 mm alebo sú iné príznaky ako som hore napísala, je potrebné ošetrenie v špei ializovanej pľúcnej alebo chirurgickej ambulancii. V každom prípade váš lekár očkovanie prit tbc v poradni skontroluje. Ďalšie očkovanie je možné začať až po úplnom zhojení miesta očkovania proti tbc.
Pokiaľ budete vy aj váš lekár postupovať ako som popísala, nič dieťaťu nehrozí. Tvorí si protilátky na ochranu proti tuberkulóze.
Dôležité je v tejto súvislosti vedieť, či sa v priamom príbuzenstve nevyskytuje závažná, vrodená porucha imunitného systému. Ak áno, je vhodné vývoj chráničky po očkovaní tbc konzultovať čo najskôr s vašim lekárom.
Odkaz na otázku

Mliečne kaše

Lenka, 06.05.2008 (19:13)
Dobrý deň p. doktorka, ďakujem za odpoveď (otázka položená 5.5.) a mala by som ešte jednu otázku k tým mliečnym kašičkám. Prečítala som si totiž odpoveď,ktorú ste dali p.Lenke (lienka75, 6.5.) a chcem si teda ujasniť - kojeným drobcom dávame po 6. mes. LEN bezmliečnekaše? (ak máme teda dostatok mater.mlieka) Dostala som totiž darom 4 krabice ryžovo-mliečnej kaše. Mám ju odať malému, až keď ho odstavím? Nesmie sa kombinovať dojčenie a mliečne kaše? Alebo si ju máme radšej dať s manželom na večeru? :-)
Ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nie že by mliečne kaše boli pri kojení zakázané, veď niekedy je dieťatko kojené a zároveň prikrmované formulou a nič sa nedeje. Nie je to niečo, čo sa vylučuje. Len si myslím, že ke´d má mamička dostatok mlieka adieťa nemusíme zaťažiť bielkovinou kravského mlieka, prečo by sme to robili v kaši, keď tá sa dá za prvé spraviť s materským mliekom alebo chutí aj urobená s vodou.
Odkaz na otázku

zmena formuly + váha

Soňa, 06.05.2008 (17:42)
Dobrý deň,
mám 6 a pol mesačnú dcérku, ktorá bola kojená 4mes. Potom sme prešli na mliečko HIPP, ktoré je ale čím ďalej väčší problém v našom meste zaobstarať. Keď si ho objednáme v lekárni (málokedy ho majú preto ho musíme nechať objednať) jeho cena jej z týždňa na týždeň vyššia, preto by som chcela zmeniť značku za nejakú dostupnejšiu napr. Sunar nakoľko papá kaše tejto značky a veľmi jej chutia.
Ďalej sa chcem opýtať či je v poriadku že malá vyžaduje mliečko aj v noci. Niekedy sa budí aj každú hodinu (spať chodí 19.30-20.00) a ked sa nakŕmi napr. o 23.30h spí kludne aj do 5.00h. V poslednej poradni v šiestich mesiacoch mala 8.80kg a meria 71cm a pani doktorka nám nočné kŕmenie neveľmi schvaluje vzhľadom na jej hmotnosř. Ked sa narodila mala 52cm a 3480g. Manžel meria 193cm a ja 167cm. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nerada mením značku mlieka ale ak je na to dôvod / čo ten ktorý uvádzate je / tak by som sa tomu nebránila, Sunar bude najvhodnejší, keďže papá aj ich kaše.
V tomto veku je nočné kŕmenie ešte časté, skúste spraviť menšie množstvo mlieka. Uvidíte.
Odkaz na otázku

opalovacie kremy

Maja Kohutova, 06.05.2008 (17:18)
Dobry den. Chcem sa spytat aky je vhodny opalovaci krem pre 7 mesacne dieta. Ma velmi bledu pokozku a treba mat zvlast krem na tvar a na telo? A aky faktor je najvhodnejsi? Dakujem za odpoved vasa citatelka Maja
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pri bežnom pobyte v onku u nás na Slovensku takémuto malému dieťatku nie je potrebné dávať žiaden opaľovací krém. Nemá sa totiž priamemu slnečnému svetlu vystavovať. Ak už predsa len treba kožu chrániť, tak doporučujem fyzikálnu ochranu kože pred ultrafialovým žiarením a to poznám len prípravok micro sun od firmy spirig.
Odkaz na otázku

mliecna vs. nemliecna kasa

lienka75, 06.05.2008 (15:07)
Dobry den p. doktorka,
najprv dakujem za Vasu poradnu, velmi rada citam Vase odpovede a casto ma trapia prave tie otazky na ktore inym mamickam odpovedate. Ja by som sa rada spytala na zavadzanie kase pre mojho 6 mesacneho synceka. Tento tyzden zacal so zeleninovym prikrmom, teraz chcem pridat masko a potom ovocie (tak ako ste tu uz viac krat pisali). Nasledne chcem zaradit ryzovu kasu. Vsade tu pisete aby mamicky zaradili tu co sa riedi vodou a ja som kupila mliecnu s tym, ze ju budem riedit odstriekanym materskym mliekom, lebo som myslela ze je to pre neho lepsie. Mylim sa, a mala bysom mu dat tu vodovu?
Dakujem,
Lenka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Kaša existuje mliečna, kde už je mlieko obsiahnuté, je to samozrejme upravené kravské mlieko a riedi sa vodou.
potom existujú bezmliečne kaše. Tie sa majú riediť mliekom, teda buď odstriekaným materským mliekom, ak ho mamička má dostatok alebo znovu umelým mliekom. Keďže kojeným deťom nevidím dôvod dávať umeleé mlieko, doporučím túto bezmliečnu kašu a ak mamička nemá dosť odstriekaného mlieka doporučím ju riediť vodou. Je veľmi chutná aj takto upravená.
Odkaz na otázku

kasel-doplnenie

peta2804, 06.05.2008 (10:10)
Este by som,pani doktorka,chcela doplnit,ze ten jeho kasel sa v noci prejavuje takmer vzdy v rovnakom casom horizonte.Zacne to okolo pol noci,potom o 1hodine,3 a medzi 5-6,plus minus pol hodina.Do rana je to aj 5-6krat.Niekedy je suchy,inokedy vykasliavaci.Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Už som odpovedala. Nemám čo dodať.
Odkaz na otázku

kasel

peta2804, 06.05.2008 (09:55)
Pani doktroka,
uz som sa na Vas obracala s prosbou o radu,kedy som pisala o pol rocnom synovi,u ktoreho sa kasel stupnoval tak,ze sme nakoniec lezali v nemocnici,pretoze az vracal a lapal po dychu,a kedze nie je zaockovany proti ciernemu kaslu,bolo podozrenie,ci to nie je prave on.Vcera som sa vsak dozvedela,ze vysledky na prvu a druhu vzorku pertusis boli negativne(zatial neprislo parapertusis),ale v nemocnici chcu odobrat este tretiu.Je to bezne,odoberat az tri vzorky,vsade som pocula len o dvoch?Nas problem je vsak v tom,ze po pobyte v nemocnici bol maly asi dva tyzdne na Stoptusine a Fenistile,ale teraz sa mu to znova akoby vracia.Kasel je castejsi,zachvatovy,sem tam so zvracanim,dokonca aj v lavom usku mal akoby maly zapal,predpisany nam bol Otobacid a zo vcerajsich vysledkov krvi bola vraj hladina na bakterialne ochorenie nizka.Napadlo nas aj to,ci to nemoze byt alergia na mlieko.Momentalne papa Sunar,ale ako 7tyzdnovy mal Nutrilon,ktory po kratkom case cely vyzvraciaval.Zamenili sme ho za Sunar,chvilu bol klud,ale potom sa asi dva tyzdne pred stvrtym mesiacom stalo,ze zacal hnackovat,az 8stolic denne.Ked sme Sunar predcasne vymenili za silnejsi,prestalo to.Ale pred tym ako sa zacalo synovo kaslanie a hospitalizacia som si vsimla,ze mi po napapani obcas mliecko vygrcne a len zlahka pokasliaval.Moze sa alergia prejavovat aj takto?Podla vysledkov krvi budeme objednany pravdepodobne na alergologiu.Teraz uziva 2xdenne Zodac- 2,5ml a Ditustat-3xdenne 6kv.Prosim Vas,ako by ste nam poradili postupovat?Ake vysetrenia by ste Vy navrhovali?Syn kasle uz vyse mesiaca a nie a nie sa toho zbavit.Naviac maly vobec za cely cas neteplotoval,je culy,vesely,usmievavy,a ani po vybrati dvoch antibiotik-Sumamed a Klacid,stale kasel pretrvava.Ved keby to bol nejaky virusivy typ kasla,nemali by antibiotika zabrat?Velmi pekne Vam dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Podľa týchto príznakov usudzujem, že sa môže jednať o gasroesofageálnu refluxnú chorobu, jemu sa pravdepodobne obsah žalúdka vracia do pažeráka, podráždi centrum kašľania alebo dôjde aj k vdýchnutiu zvratkov, preto kašle.
Občas je potrebné odobrať aj tretiu dávku na serologické vyšetrenie.
Mal by dostávať antirefluxné mlieko AR a ďalšiu liečbu, ktorú určí ošetrujúci lekár.
Odkaz na otázku

prikrmovanie od ukonceneho 7 mesiaca

veverica, 06.05.2008 (09:44)
moja dcerka ma 9 mesiacov, ale kedze je predcasniatko zacala som s prikrmami o 2 mesiace neskor, cize teraz by mala vlastne 7 mesiacov. Neviem ako postupovat v prikrmovanie, pretoze informacie su rozne. Niekde citam, ze s lepkom sa moze zacat od 8 mesiacov, niekde od deviatich.
Momentalne ma len 2 prikrmy a 3 x mlieko po 200 ml. Mozem jej uz zaradit aj 3 prikrm na olovrant. Zatial jej obed tlacim vydlickou, nema zubky. Co je vhodne davat na olovrant. dakujem za radu.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
&už môžete pridať cereálne výrobky,teda obilninovú kašu ak nemáte v rodine / vy, otec dieťaťa, súrodenci dieťaťa/ coeliakiu.
Jedálníček má vyzerať nasledovne: ráno mlieko, dopoludnia ovocie, na obed mäsovo-zeleninový príkrm, odpoludnia mlieko a večer mliečna kaša.
Odkaz na otázku

plač pri dojčení

ivana, 06.05.2008 (08:47)
Dobry den,
mam 3 mes. chlapčeka, porodna vaha 3100 g, 48 cm. Je krmeny materkym mliekom a pekne pribera, cca kilo za mesiac, teraz ma 5800 g. V poslednych dnoch sa pri dojceni odtahuje od prsnika, prvych par minut pije pekne, ale potom zacne zaklanat hlavicku a tym mu prsnik vyskoci, nato sa hned zlosti a pyta si ho spat, ked ho dostane zase sa to opakuje. Niekedy sa az cely prehne aj v chrbatiku ako luk. Tak mu davam aj druhy prsnik, predtym som mu davala len jeden na kazde dojcenie, niekedy sa ukludni a pije pekne bez odtahovania, niekedy sa to po par minutach zopakuje tiez pri druhom prsniku. Pri cumliku sa potom ukludni, usmieva sa a hrame sa. Pije cca kazde 3 hod, v noci sa budi 2 krat. Podobne sa choval ked sme mali laktacnu krizu, ale castym prikladanim sa to vyriesilo, teraz vsak vidim ze mliecko stale mam. Ked ho boli brusko tiez sa pri dojceni zaklana a mata, ale prsnik nepusti. Od zaciatku pije dost hltavo, casto grcka a sermuje s rucickami, takze spolu bojujeme. Mozno mu vadi, ze na zaciatku mliecko tecie rychlo a ked potom musi tahat, tak sa mu nechce. Skusala som rozne polohy, ine oblecenie, prostredie, prerusovanie odgrgnutim, castejsie prikladanie, atd... Moze mu stacit tych prvych pat minut na zasytenie? Ked si trochu odstriekam mliecko, myslim ze predne sa mi uvolnuje spolu zo zadnym mlieckom. Viem ze je to individualne, ale mozno ste sa uz s niecim takym stretli. Dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Jednak môžete pri každom kojení kojiť z oboch prsníkov, ja to hlavne v začiatkoch kojenia priam doporučujem.
skúste si pred kojením mliečko odstrieknuť, potom možno nebude tiecť tak veľa a nebude piť spočiatku tak hltavo. Ak je mliečka dosť a ťahá dobre, je možné, že je za pár minút najedený a nechce viac. Ešte je jedna možnosť, že práve máte menses, vtedy veľa piť nechcú.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa