MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 9137

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

Neznášanlivosť laktózy

danculik999, 18.05.2008 (16:33)
Dobrý deň pani doktorka, mám 16 mesačnú dcérku, u ktorej bola diagnostikovaná neznášanlivosť na laktózu. Sme na tom tak, že dcérka nesmie jesť ani piť nič z mlieka, lebo hneď dostane silné hnačky, dokonca sme jej museli vynechať zo stavy aj maslo, teraz papáme Floru light, tá vraj laktózu neobsahuje. Moja otázka spočíva v tom, aké potraviny obsahujú vápnik??? Dávam jej sójové mliečko s vápnikom (to má denne 3x cca 150ml) + sójové jogurty (tie jej moc nechutia, tak ich zje tak 3 -4 za týždeň) ale obávam sa, že má v strave málo vápnika a nechcem jej zničiť kosti alebo spôsobiť nejaké iné ochorenie. Inak dcérka bola kojená do roka, potom sme museli prestať, lebo som otehotnela a som na rizikovom tehotenstve a lekár mi ďalšie kojenie nedoporučoval. Ďakujem krásne za pomoc, Dana Rumanovičová
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Udrojom vápnika je aj mäso a strukoviny.Rozoberte s vašim lekárom podrobne jej stravu a ak by usúdil, že môže mať nedostatok vápnika, je možné a aj vhodné zaradiť vápnik v tabletách alebo sirupe.
Odkaz na otázku

krv v stolici

Zuzana , 18.05.2008 (14:58)
Dobrý den! Nasa 1,5 ročná dcéra máva v stolici krv. Pediater nám povedal, že máme podávať probiotiká. Začali sme, tochu sa to upravilo, no niekedy tam stopy krvi ešte zbadám. Môže ísť o nejaký závažnejší problém?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Záleží na tom, či je tej krvi veľa, či má ťažkosti pri stolici, či stolica nie je veľmi tvrdá a ako často býva. Pravdepodobne má trhlinku v oblasti análneho otvoru. Je potrebné, aby stolica nebola tvrdá. Ak sa to opakuje, je treba navštíviť lekára a vyšetriť okolie konečníka.
Odkaz na otázku

fajcenie pocas kojenia

Silvia, 17.05.2008 (23:57)
spominali ste, ze fajcenie pocas kojenia sposobuje v mlieku neprijemnu chut. Aky moze mat mlieko fajciarky dopad na dietatko, ked napr. v tehotenstve zena nefajcila?Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Je to možno kruté prirovanie, ale deti sa rodia aj počas vojen, aj v koncentračných táboroch, toto prostredie má na nich vplyv, ale mnohé aj napriek tomuto ťažkému začiatku vyrástli v zdravých, múdrych a správnych ľudí. Dieťa fajčiacej matky, či už v tehotenstve alebo počas dojčenia, je tiež vystavené podobnému ťažkému začiatku, ale ak to prežije, možno z neho vyrastie zdravý, spokojný a správny človek. Mohla by som tu napísať aké rôzne účinky má fajčenie na rôzne orgány, ale pravda je to, čo som napísala v úvode.
Odkaz na otázku

Nerovnaké ryhy na končatinách

Ivana, 17.05.2008 (22:12)
Dobrý deň. Je v poriadku, ak sú ryhy na dolných končatinách nerovnaké na pravej a ľavej nohe? V polohe na chrbte vpredu sú rovnaké, ale ak je malá na brušku, tam vidno rozdiel - na pravej nožičke dokonca jedna ryha (zárez) chýba. Malá bola sledovaná pre akrálny hypertonus, ktorý je teraz v norme. Ak ju chytím pod pazuchami a prenášam alebo dvíham malá má stále napnuté nožičky a prekrížené (vek 7. mesiacov), je to v poriadku? Pretáča sa na obe strany na brucho, z bruška nie, v polohe na bruchu sa vzpriamuje na ručičky, ale nôžky nezapája. Za hračkou sa pokúša naťahovať - plaziť? - tak, že ručičku naťahuje, ale nožičku neskrčí v kolienku, skôr napne, zaprie sa chodidielkom a pokúša sa pohnúť akoby panvou. Ako vykonáva dieťatko plazenie? V šiestom mesiaci bol neurologický nález v širšej norme, ale mne sa maličká nezdá PMV nenapreduje tak, ako u staršej dcérky, ani ako u rovesníkov...
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vždy dám na pozorovanie matky, hlavne ak to už nie je prvé dieťatko a máte aj nejaké skúsenosti. Z vášho popisu sa neviem vyjadriž k príčine ani prognóze či liečbe. V každom prípade by som navštívila v krátkom čase znovu detského neurológa a ak psychomotorický vývoj nenapreduje, je vhodné vyšetrenie na detskom oddeleni fyziatricko rehabilitačnom a potom následne pokračovať vo vhodnej rehabilitácii, teda ako mamičky hovoria, cvičení.
Odkaz na otázku

krívanie

andrea hradecka, 17.05.2008 (19:47)
dobrý večer,
chcela by som vás poprosit o radu.Náš syn má 2,5 roka a už 2 dni na pravú nohu kríva.Začal ju vytáčať smerom von , zo začiatku to nebolo také viditelne ale dnes už je to nápadné. keď sa ho pytame či ho to boli hovorí,že nie.Myslím si že ak by ho to bolelo tak by nam to povedal.Dnes som si všimla že niekedy si dáva pozor aj nato ako tu nohu položi alebo ako na ňu stupí.Keď som mu nohu chytala alebo stláčala vobec ho to nebolelo.Nevieme čo to moze byt a sme z toho neštastny.Dnes kríva celý deň, takže keby to bol len nejaky vymysel asi by ho to prešlo.Prosim vás poradte nám čo máme s tým robiť, alebo čo by to mohlo byt. Dakujeme za odpoved. A.H.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predpokladám, že ste už navštívili lekára, ak nie tak, tak čo najskôr / zajtra/ urobte. Takéto krívanie môže byť od banálnej chyby v topánočke, že ho tam niečo tlačí až po závažné ochorenie všetko. Každé krívanie u malého dieťaťa by mal vyšetriť a objasniť lekár.
Odkaz na otázku

Kedy zacne stat?

Viki, 17.05.2008 (17:47)
8.5 mesacna dcerka este nestoji s oporou, mne sa to zda uplne normalne ( odmietam pouzivat chodacky a podobne veci ), ale lekarka povedala, ze v 8 ich mesiacoch by uz dietatko malo mat nozky rovno, ked ho polozi na zem. Ona skacka ako zajko. Co si o tom myslite? dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Z jedného vyšetrenia ani z vašej informácie neviem spraviť žiaden záver. Je dobre, že ju nedávate do chodítka. Ak je ostatný vývoj v poriadku, dieťatko lezie po štyroch, môže sa dva tri týždne počkať a potom znovu vyšetriť vzpriamovanie, teda zapieranie sa do dolných končatín.
Odkaz na otázku

kanavit

D.P., 17.05.2008 (17:05)
Dobry den,
mam trojmesacne babo, teraz davame kanavit jednu kvapku za mesiac. Omylom (chybajucou stranou v kalendari) som sa poplietla pri jeho davkovani, neviem si spomenut, ci som davku dala alebo nie. Pediatricka mi kazala dat pre istotu tu chybajucu davku znovu, teda, ze to nevadi, ak by mala v tom mesiaci davky dve.
Pokracovat mame normalne, tak ako sme to mali rozplanovane na zaciatku, cize dalsiu davku jej dam za tyzden.
Hypoteticky - ak by som jej tu davku dala, na radu lekarky by som jej teraz po dvoch tyzdnoch dala dalsiu a o tyzden jej davam zas.
Mohli by ste mi prosim povedat vas nazor, ci je to ok, co sa moze stat, ak by mala davku trikrat za sebou v dvojtyzdnovych intervaloch? Moze to nejako uskodit?
Dakujem pekne za vas nazor.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak ste aj vynechali jednu dávku a dieťa je zdravé, nič sa nestalo, dávka je vynechaná v pravidlenom čase sa podá ďalšia.
Ak by ste to dali aj podľa odporučenia vašej lekárky, nič sa nestane, pri tomto dávkovaní nemôže dôjsť k predávkovaniu.
Odkaz na otázku

kasel

Andrea S., 17.05.2008 (15:17)
Dobry den, pani doktorka. Nas syncek (19.5. bude mat dva roky). Uz dva tyzdne kasle. Zvycajne je to suchy kasel, ale niekedy sa mu podari aj odkaslat. Minuly utorok a vcera sme museli dokocna podat rectodelt, lebo ten kasel bol skutocne dusivy. Do 15 min. to bolo v norme. Uz od minuleho stvrtku mu davam na noc aj polovicu dithiadenu. Tento tyzden sme uz boli aj u lekarky, hrdielko ma ciste a dychanie tiez, je bez teploty,vyter z nosa negativny.
Takze mame len Hedelix sirup (minuly tyzden mal stoptussin) a ten dithiaden, v pripade nutnosti rectodelt. V noci niekedy pocut, ze ma zatecene hlieny, nie je to vsak celu noc. Normalne sme chodievali aj ne prechadzky (sme aj casto na dvohe, kedze byvame v rod. dome).Predvcerom sme skusili neist von, ci to nebude lepsie. Vcera vecer sme uz na chvilu von boli (vecer od pol siestej do osmej) Ked sme sa vratili, tak hned zacal ten hrozny dusivy kasel (po podani rectodeltu ustupil. Volala som lekarke, tak na noc sme este mali podat aj polovicu dithiadenu. Spal pomerne kludne, aj ked pokasliaval celu noc.Dnes pokasliava,teraz spinka (zatial pokojne), von sme este neboli a asi ani nepojdeme, ale na druhej strane nemozeme vecne "sediet" doma. Co sa tyka zdravotneho stavu synceka, tak doteraz kaslel len dvakrat a to ked mal 5 mesiacov a potom ked mal 19 mesiacov, ale tento kasel sa nam podarilo zvladnut bez problemov. Kojeny bol 20 mesiacov. Uz si ozaj neviem rady.Co si tom myslite Vy? Dakujem za odpoved a prajem prijemny vikend.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dosť ma hrozí to podávanie rectodeltu. Podľa mňa to nie je liek na podávanie pri kašli ako takom, je určený na závažné situácie, spojené napríklad s dusením sa, dušnosťou a podobne. Je to hormonálny liek a opakujem nie je určený na liečbu kašľa.
Kašel u detí môže pretrvávať ani niekoľko týždňov, podľa vyvolávajúcej príčiny. Po tejto príčine je vhodné pátrať. Lieky dávame podľa chrakteru kašľa na vykašliavanie alebo na potlačenie kašľa. Dithiaden je vhodný a zaberá vtedy, ak sa predpokladá aj alergická príčina kašľa.
Pokiaľ dieťa nemá teplotu a počasie to dovoľuje / nie je silný vietor, hmla alebo menej ako ménus 5 st. c/ je vhodné aj s dieťaťom, ktoré kašle chodiť na prechádzky. V tomto ročnom období a počasí by som za vhodnejšie považovala prechádzky dopoludnia alebo dopoludnia než večer.
Odkaz na otázku

Podavanie kvapiek Biogaia

Jana, 17.05.2008 (15:13)
pani lekarka, je mozne , vhodne, podat Biogaia kvapky v mlieku alebo cajiku? Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Myslím, že vhodnejšie je v čajíku alebo aj prevarenej, ochladenej vode.
Odkaz na otázku

pozeranie TV

sylvia, 16.05.2008 (22:48)
Dobrý deň pani doktorka ,chcela by som sa opýtať-mám 4 mesačné dvojičky chlapček + dievčatko.Posledný týždeň som si všimla,že keď ich položím do kresielka,alebo uložím na posteľ- dokáže ich aj na hodinu zaujať televízna obrazovka-vtedy stíchnu,prestanú sa hrať,alebo plakať a pozerajú sa na televízor. Chcem sa opýtať -nie je to v tomto veku pre nich nebezpečné?,neuškodí im to ?
taktiež som si všimla,že mi skôr a lepšie spia v miestnosti s TV (keď hrá),ako keď ich dám do tichej miestnosti-vtedy sa zobudia a vyžadujú našu prítomnosť,takže ich prenášam do obývačky.
ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pozeranie televízie v tomto veku je nebezpečné a nevhodné pre deti. Už to, že ste si všimli, že televíziu sledujú je dôkaz, že má účinky aj na takto malé deti. V tejto chvílilen fyzikálne, hlavne blikanie svetla.
Tým, že sú asi zvyknuté na zvuky z okolia a sú im príjmené, ticho ich možno "zobudí". Mali by ste zhodnotiť, či vo vašej domácnosti nie je prílišný hluk a ruch. Deti určite potrebujú skôr ticho a kľud. Ak naozaj nevedia spinkať ak je úplné ticho, možno by pomohlo pustiť im nie veľmi nahlas primeranú, upokojujúcu hudbu v miestnosti, kde spinkajú.
Odkaz na otázku

cysta na mozgu

sabina, 16.05.2008 (19:31)
Dobry den, dnes sme s mojim 2-tyzdnovym syncekom absolvovali sono mozgu a zial zistili mu cystický útvar velkosti 0.48 x 0,45 cm. Zial nie vsetko z lekarskej spravy mi je citatelne, ale mozno nieco z tohto vycitate: vpravo v oblasti lentifermis ..poectogenny az anechogeny cysticky utvar bez znamok tlaku na okolite struktury, ostatne mozgove tkanivo bez jednoznacnych loziskovych zmien. Záver: s..pe..tna supependimalna cysta. Prosim, co to pre mojho synceka moze znamenat? Pani doktorka ma upokojovala, ze cysta by nemala mat negativne dosledky, ale velmi sa obavam... Moze to mat suvis s rychlym porodom?
Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Myslím, že s rýchlym pôrodom to nesúvisí. Ak nemá žiadne neurologické príznaky,pri vyšetrení je všetko v poriadku, nerobte si starosti, predpokladám, že sa jedná o odchýlku od normy, ktorá nemusí mať vôbec žiadne klinické prejavy, teda neovplyvní v negatívnom zmysle rast a vývoj vášho dieťaťa. Keby sme nerobili tieto preventívne vyšetrenia, hlavne po problémoch okolo pôrodu, mnohé veci by sme sa ani nedozvedeli práve preto, že sa klinicky neprejavujú. Dieťatko bude sledované detským lekárom, pravdepodobne aj neurológom, prípadne sa ešte skontroluje USG mozgu. Nemáte dôvod sa nateraz ničoho obávať.
Odkaz na otázku

EPILEPSIA

Martina Lacková, 16.05.2008 (17:46)
Prosila by som o informácie ohľadom brušnej epilepsie,Rolando syndrom.Moja 5ročná dcérka ju dostala pred mesiacom,berie Ospolot.Lekárka mi o tejto chorobe povedala dve vety,že je to zriedkavý druh epilepsie,na internete som nenašla žiadne informácie.Ďakuje,Lacková.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Epilepsia je záchvatovité ochorenie. Príčina býva neznáma alebo je ochorenie následkom a sprievodným javom iného ochorenia. Forma, o ktorej hovoríte patrí medzi parciálne, ložiskové záchvaty. Prejavuje sa zvýšeným slinením a kolikovitými bolesťami brucha. Ako každá forma epilepsie vyžaduje aj táto pravidelné sledovanie, dodržiavanie životosprávy a režimu a hlavne pravidlenú a dôslednú medikamentźnu liečbu, ktorú musí pacient užívať a lekár jej účinok pravidlne sleduje, vyhodnocuje a podľa potreby mení.
Odkaz na otázku

kravské mlieko

anjelik_majka, 16.05.2008 (17:39)
Dobrý deň,viem že kravské mlieko nie je vhodné zavázdať do stravy dieťaťa pred 2-3 rokmi, ale ako je to s mliekom z overeného zdroja, t.j. od domácej kravy? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja myslím, že po roku sa čerstvé mlieko, prevarené od domácej, veterinárom sledovanej kravy môže podávať. Spočiatku by som ho také dva týždne riedila mliekom pol na pol, aby dieťa nedostalo hnačku.
Odkaz na otázku

syr

anjelik_majka, 16.05.2008 (16:55)
Dobrý deň,kedy a s akými syrmi začínať u dieťatka? Ďakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Po dovŕšení jedného roka dieťaťa s čerstvým syrom typu lučina, cottage chees a pod a tiež tvrdý syr, neúdený, nesolený a obsah tuku okolo 40 %. Až neskôr, okolo dvoch rokov tavený syr.
Odkaz na otázku

Vit.K

Martina, 16.05.2008 (16:51)
Dobrý deň, chcem sa opýtať, je veľký problém, že moje dieťa neužívalo vitamín K? Stále o tom čítam, ale my sme ho od pani doktorky nedostali. Iba Vigantol. Dcéra má sedem mesiacov.Nebola ešte chorá, aj sa narodila v termíne. Kojili sme len päť mesiacov. Ešte ma zaujíma pitný režim. Keďže pijeme umelé mliečko, počíta sa aj to do pitného režimu? Vypije 5krát denne 120 ml mlieka a 3krát 100 ml čaju alebo vody.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Keďže ste nemali žiadne ochorenie, spojené s nedostakom vitaminu K, tak sa jeho nepodávaním nič nestalo. V tomto veku ho nepotrebuje.
Dieťa v tomto veku žiaden pitný režim nepotrebuje. Dávate mu veľa piť, 300ml čaju alebo vody okrem jedenia / predpokladám, že už má bezmliečne príkrmy, malo by mať najmenej dva/ je veľa. Do deviateho až desiateho mesiaca tekutiny nepodávame, okrem dní, kedy sú enormné horúčavy a to len prevarenú ochladenú vodu v dávke do 100 ml denne v tomto veku.
Odkaz na otázku

vysoka teplota-prerezavanie zubkov?

maja, 16.05.2008 (16:15)
Dobry den pani doktorka,moj 18mesacny syn ma uz niekolko dni teplotu,ktora sa pohybje okolo 38-39 stupnov,najviac mal 39.5.Cez den je vesely,beha,hra sa,stale sa smeje aj je,aj ked malo,ale tak jedava skoro stale,lebo je kojeny este stale.Nebola by som si ani nic vsimla,az na to,ze bol nezvycajne teply ked som ho drzala v noci pri kojeni-dve noci dozadu.Nepripisovala som tomu ziadnu dolezitost,kedze nema ani plny nos,ani nekasle,ani nebol nijako zvlastny pocas dna,stale mal dobru naladu,vela sa hral a smial...Az nasledujuci den ma na to upozornila aj sestra,ze sa jej zda,ze je nejaky teply,tak az potom som mu zmerala teplotu a bola okolo 38 .6,tak som sa trochu zlakla,dali sme nurofenovy cipok ale v noci ked som mu merala,mal uz 39.5,tak sme isli na pohotovost.Nikdy nemal horucku,takze som nevedla co sa deje,najma ked cez den je uplne normalny a vesely.Na pohotovosti mi pani doktorka povedala,ze tak zacinaju virozy..Skontrolovala hrdlo,popocuvala,vsetko je v poriadku.Neviem,co si o tom mysliet.Moze to byt,ze by sa mu tlacili zubky?Ma ich uz 12,ale zatial sa to nikdy takto neprejavovalo.Pani doktorka mu predpisala nurofenove cipky a sirup panadol na obmienanie.Cez den mu teplota klesla,tak som mu viac tie cipky ani sirup nedala,ale ked som merala neskor,znova bola 38.4,tak som mu poobede dala znovu nurofenovy cipok.Ako sa maju spravne davkovat?Len ak teplota vystupi nad 38stupnov,alebo preventivne 3 x denne kazdych 6hodin-nuforen?aj ked nema zvysenu teplotu?Moze byt aj nejaka ina pricina zvysenej teploty,ked mu inac nic nie je a je aktivny a vesely?Dakuje velmi pekne za odpoved.Este sa chcem spytat,je to caste,horucky u malych deti?Kedze na pohotovosti sa ma pytala pani doktorka,ze ci hned ako ma horucku musim utekat na pohotovost?Je to naozaj taka bezna zalezitost u deti,ze sa to nemusi brat az tak vazne?My sme horucku este nemali,takze neviem.Dakujem velmi pekne
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Horúčky u detí bývajú a každá mamička by mala vedieť ako pri horúčke postupovať.
Predpokladám, že vo vašom prípade je už záležitosť s horúčkou vyriešená, predpokladám, že keď horúčka klesla a bol bez teploty, mohol sa vysypať drobnou červenou vzrážkou po celom tele, čo by znamenalo, že to bol určitý druh virózy. Ak má dieťa horúčku bez akýchkoľvek príznakov, vyšetrujem moč, pátram po možnom infekte močových ciest.
Pri teplote do 38 st.C / pri meraní v konečníku sa odpočíta 0,5 až 0,7 st. C/nie je potrebné podávať žiadne lieky od teploty, podáme dieťaťu tekutiny alebo ho viac kojíme. Nikdy neodporúčam podávať pri ochorení spojenom s teplotou preventívne antipyretikum, teda paralen alebo nurofen. Riešime len teplotu, ktorú sme namerali. Lieky od teploty podávame v príslušnej dávke podľa hmotnosti a v určitých časových intervaloch, nesmie sa prekročiť denná dávka. Je potrebné vedieť účinnú látku lieku, pretože rôzne firemné názvy môžu znamenať ten istý liek. Pri vysokej teplote, nad 39 st. C použijeme aj fyzikálny spôsob ochladzovania teploty, teda zábaly na hrudník alebo celé tielko dieťatka.
Odkaz na otázku

2 roky zväčšené uzliny v slabinách

wanda, 16.05.2008 (15:26)
Dobrý deň pani doktorka, veľmi pekne vás prosím o radu, na koho sa mám obrátiť, prípadne akých vyšetrení sa dožadovať v našom prípade, lebo imunologička a detská lekárka nášmu problému neprikladajú veľký význam a neviem, či je to tak správne, mám obavy. Mám 2,5 ročnú dcéru, ktorá má už takmer 2 roky zväčšené uzliny v slabinách. Tie sa objavili, po prvom očkovaní Infanrixom hexa v 9. mesiaci života, (dovtedy sa hojila chránička po BCG vakcinácii), preto tak neskoro. Dcéra celkovo zle znáša očkovanie, z imunologického hľadiska má deficit IgA, ostatné všetko v norme, je zdravá. Uzliny sú približne veľké ako hrášok, stále rovnaké, nijako sa nemenia, nie sú bolestivé, sú pevné, ale je normálne, aby pretrvávali tak dlho??? Ako by ste postupovali v takomto prípade vy? Je potrebné vzhľadom na tak dlhú dobu nejaké iné odborné vyš, prípadne aspoň sono??? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak ste absolvovali imunologické vyšetrenie a uzliny sleduje aj vaša detská lekárka, myslím, že pri takomto náleze / uzliny sú malé, v priebehu času sa nemenia/ nie je sono ani ďalšie vyšetrenie potrebné. Pri akjekoľvek zmene je potrebné navštíviť lekára.
Odkaz na otázku

Nepokojné bábätko

Silvia, 16.05.2008 (13:46)
Dobrý deň pani Špániková, chcela by somsa spýtať na svoju dcérku. Má 8 týždňov. Je kŕmená z fľaše Francúzskym mliekom, nemala som mlieko vôbec. Ide o to, že po papaní je nepokojná, robí akoby mostík do zadu, pomastím jej bruško, ponosím ju, to trvá asi hodinu po jedení ale malinká nezaspí. Celý deň je väčšinu času hore a treba ju zamestnávať, zaspí akurát v kočiary ale aj tam to dlho trvá. So stolicou nemáme problémy a s vetrami asi ako každé bábeno, raz idú von inokedy sa treba trošku potrápiť. Trápi ma to že býva nepokojná a ako by mala problém zaspávať. Cez deň býva často plačlivá. V noci je to v poriadku, v noci zaspí veľa krát aj pri fľaši. Môˇye bzť takź drobec uˇy takź aktívnz, lebo bruško máva mäkkučké a pije šesť fliaš mlieka denne po 100-110 ml.A veľmi hltavo papá aj keď má najmenšiu dierku na cumly. Najviac ma teda trápi tá jej nepokojnosť počas dňa.
Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Husárová
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bábätká sú rôzne, prinášajú si na svet svoj temperament, niektoré sú pokojné, veľa spinkajú, iné si nevedia nájsť režim aspávajú cez deň menej. Dôlažitým ukazovateľom toho, že je bábätko v poriadku je to, či sa správne vyvíja apriberá, taktieť správne vyprázdňovanie stolice, ako aj dostatok mokrých plienok je ukazovateľom normálneho rastu a vývoja.
Ak je bábätko nekľudné, možno sa nahltá veľa vzduchu pri kŕmení z fľaše, skúste mu dať sirup Espumisan 1 ml, môže byť aj niekoľkokrát denne, hlavne jedenkrát odpoludnia. Ak sa krúti po jedle, akoby si nevedela nájsť polohu na zaspanie, skúste ju po najedení podržať dlhšie na rukách, s hlavičkou vo zvýšenej polohe, môžete aj podložiť nohy postieľky tak, aby ležela s hlavičkou vo zvýšenej polohe.
Dôležité je, aby aj v okolí bábätka bol kľud, minimalizovať hluk, nefajčiť v okolí dieťaťa. Nekľud môže byť výrazom akejkoľvek nepohody, diskonfortu dieťaťa.
Odkaz na otázku

Plasté detské fľaše

simap, 16.05.2008 (12:13)
http://www.babetko.sk/forum/viewtopic.php?t=75293&postdays=0&postorder=asc&start=0

Dobrý deň pani doktorka, najprv som si dovolila vložiť odkaz na jednu diskusiu ohľadne detských fľiaš a detských riadov - prosím, ak to Váš čas dovolí, pozrite túto diskusiu - aký je Váš názor na to? Sú naozaj značkové fľaše ako Avent a podobne také škodlivé?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nemám teraz čas sa venovať tomuto problému pozorne, myslím si, že by mali mať, ak sú u nás predávané certifikát a tým nebyť škodlivé. Myslím, že sklenené fľaše sú najvhodnejšie.
Odkaz na otázku

Oko

maja, 16.05.2008 (09:17)
Dobrý deň.
Mám malé dievčatko a pri oftalmologickom vyšetrení nám povedali,že má znamienko na sietnici.Ešte som o tom vôbec nepočula.Chcela by som Vás poprosiť o bližšie informácie-o tom čo to môže spôsobiť...Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem vám odpovedať, lebo na sietnici sa môžu vyskytnúť rôzne zmeny aj v detskom veku ale výraz znamienko som ešte nepočula, takže neviem, čo tým lekár myslel. V každom prípade by vás vyšetrujúci lekár mal informovať, čo takýto nález znamená, aké sú riziká, možnosti liečby, respektíve čo a ako často treba sledovať.
Odkaz na otázku

opalovaci mlieko

Zanna, 15.05.2008 (20:20)
Dobry den,chcem sa spytat,ci pouzivat u 5 mesacneho babatka opalovacie mlieko s faktorom,dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nie, deti do troch rokov sa nemajú oaľovať, treba ich pred priamym slnkom brániť. Ak sa mu predsa len neviete vyhnúť, použite na ochranu proti ultrafialovým lúčom Micro Sun firmy spirig.
Odkaz na otázku

Hladovanie, ci zubky?

Janika, 15.05.2008 (20:15)
P.doktorka, poradte!Moja dcera ma 5 mes. a tri tyzdne. V poslednych dnoch je velmi nesvoja, je mrzuta, stale place, nebavia ju uz ani jej oblubene hracky, putuje z ruk do ruk, teda vsetci sa pri nej striedame, no uz ani nase figle nezaberaju. V noci vykrikuje zo spanku. Stale si strka prsty do ust a zurivo pri tom place. mysleli sme , ci nehladuje, lebo stale dlho taha ked ju kojim a doslova uz nevie zaspat inak ako pri prsniku, vtedy sa upokoji, no obcas aj taha velmi nespokojne aprerusovane. uz ju prikrmujem zeleninovymi kasickami, ktore jej mixujem.Krmim ju dost casto, v podstate vzdy ked si to vyziada, tak jej ponuknem prsnik, v noci 2 krat. nevieme teda, ci ta nespokojnost suvisi s hladom alebo zubkami. Dala som jej aj gelik na dasna, trochu sa upokojila aj homeopatika na zubky rozpustne vo vode, ktore potom vypila. tak vsetko zabralo len kratkodobo. sme bezradni. Poradte! dakijeme.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mali by ste sa poradiť s vašim lekárom. Zúbky zvyknú deti / aj rodičov/ potrápiť, ale najprv treba vylúčiť iné príčiny nepokoja a takéhoto chovania dieťatka. Môže mať gastroesofagálny reflux a bruško ju po napapní bolí, treba zhodnotiť priberanie, či naozaj nemá málo mlieka. Trebazhodnotiť počet mokrých plienok. Myslím naozaj, že dieťa by mal vidieť lekár.
Odkaz na otázku

cysty na ľadvinách

lenka2, 15.05.2008 (20:10)
dobrý deň pani doktorka.
Synovi (20 mesiacov) našli na USG cysty na ľadvinách (na ľavej 2 a na pravej 3 vo veľkosti 6-8 mm). Už sme sa objednali ja u nefrologickej ambulancii ale dátum máme až 2.12. a tak sa chcem opýtať čo to pre nás znamená a aké riziká s tým súvisia.
Cysty na ľadvinách zistili prednedávnom u mňa a doktorka mi povedala že je to dedičné preto som dala malého skontrolovať. v súčasnosti čakáme druhé dieťa a preto sa chcem aj opýtať či môže mať cysty aj ono.
Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Cysty na obličkách bývajú rôzneho druhu a rôznej závažnosti Tkmer vždy sa jedná o dedičné ochorenie, takže aj očakávané dieťatko ich môže mať. Závažnosť tohoto nálezu závisí od toho, aké príznaky cysty robia svojmu nositeľov a taktiež od druhu poškodenia obličiek cystami. Ochorenie môže mať miernejší priebeh, je nutné stav len sledovať, alebo závažnejší priebeh a nutnosť liečenia.
Všeobecne sa viac k tomu nedá povedať.
Odkaz na otázku

Papa kamienky a zachadza sa

Anezka, 15.05.2008 (18:33)
Dobry den, pani doktorka!
Chcela by som Vas poprosit o dve rady. Mam 18 mesacnu dcerku, ktora si stale dava do ust kamienky, alebo piesok. Piesok aj spapa, obavam sa vsak, ze sa jej podarilo prehltnut aj nejake drobne kamienky. Robi to uz od jedneho roka. Doktorka povedala, ze ked papa vsetku zeleninu a ovocie, tak by jej nemalo nic chybat. Nechce si vsak dat povedat. A druha vec je ta, ze sa nam casto zachadza. Rozplace sa napriklad, ked jej starsia dcerka vezme hracku a cela ofialovie a nevie sa nadychnut. Musime ju otocit dole hlavou. Od doktorky sme na toto dostali taku odpoved, ze z toho vyrastie. No bojim sa o nu, lebo niekedy az ako by odpadavala, chvilu jej trva, kym zacne normalne reagovat.
Dakujem vam vopred za Vasu odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja by som ju poslala na vyšetrenie k detskému neurológovi a možno sa poradila aj s detským psychológom. Jedeniu kamienkov a piesku musíte zabrániť, mohla by dostať nejaké črevné, hlavne parazitárne ochorenie.
Odkaz na otázku

dcera

andrea, 15.05.2008 (17:41)
moja dcerka ma ukonceny 6 mesiac akonahle som zacala s prikrmovanim dcerka ma v pusinke biele flaciky co to znamena dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Asi tam má povláčiky kasiniek, candida albicans sa volajú. Musí to zhodnotiť lekár a nasadiť príslušnú liečbu. Ja dávam diflucan vypiť v príslušnej dávke a povláčiky sú veľmi rýchlo preč.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa