MUDr. Marta Špániková

Poradňa pediatra

MUDr. Marta Špániková

Počet otázok: 8844

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Témy
Odkaz na otázku

lymfadenitída

Danielka25, 12.05.2008 (14:08)
Chcela by som Vas poprosit o vysvetlenie nasledovnej vety: Mierna lymfadenitida mezenterialne ileocek, s akcentaciou lymfoid. zl. stien appendixu, term ilea a niektorych kľ. jejuna,steny hladke, bez zapal. zmien, meteorizmus hr. creva zvyrazneny, haustacia vyznacena, volna tekutina nepozorovana.
Vopred velmi pekne dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
mierne zdurenie miazgových uzlínv oblasti prechodu tenkého čreva do slepého čreva v blízkosti okružia so zvýraznením miazgových / zl. neviem čo tá skratka znamená/stien červovitého výbežku slepého čreva, konca tenkého čreva a niektorých kľučiek lačnika, steny hladké, bez zápalových zmien, plynatosť hrubého čreva zvýraznená, segmentárne vyklenutia vyznačené, voľná tekutina nepozorovaná. To je preklad. Neviem to presne vysvetliť, lebo by som musela poznať bližšie súvislosti, je to pravdepodobne popis rentgenového nálezu a okrem zdurenia miazgových uzlín a asi nejakých zlepenín niektorých častí čreva neviem z nálezu nič viac vyčítať.
Odkaz na otázku

Vigantol

Viktoria, 12.05.2008 (13:38)
Dobry den pani Doktorka. Chcela by som sa Vas opytat ake dosledky alebo ake v buducnosti moze mat dieta problemy ked neuziva vigantol! Mam dcerku ktora ma 14mesiacov a od malicka som jej davala vigantol ale moja kamaratka ktora ma tak tiez dcerku 13mesacnu jej nedala ani raz vigantol za celych 13mes.!!! Ked jej to vycitam ohradi sa ze jej zname tiez nedavali a deticky su v poriadku. Je to spravne? Za odpoved Vam velmi dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Nie je to správne a môžem k tomu povedať len to, že oná mamička mala viac šťastia ako rozumu. Je nerozumné vystavovať dieťa vzniku krivice a jej možným ďalekosiahlym následkom, čo oná mamička nepodávaním Vigantolu urobila.
Odkaz na otázku

zavádzanie príkrmov

Mária12, 12.05.2008 (13:36)
Dobrý deň pani doktorka,
chcela by som sa opýtať či je vhodné so zavádzaním príkrmov už od skončeného piateho mesiaca, keď svoje dieťa plne kojím. Dnes v ambulancii mi povedala pani doktorka, že mám začať s mrkvou a potom so zemiakom. Neviem či sa náhodou nepomýlila, lebo všade čítam, že príkrmi až od skončeného 6.mesiaca, tak teraz neviem čo mám robiť. Dať mu už mrkvu alebo ešte počkať? A môžem mu dať navečer bezmliečnu ryžovú kašu s odstriekaným mojím mliekom v kombinácii s prevarenou vodou?
Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Všetky bežne uvádzané doporučenia jedálníčkov sú priemerne vzaté odporúčania. U každého dieťaťa existujú výnimky, pretože, každé je iné. Sú ovšem určité zásady, ktoré nie je vhodné porušovať.
Aj kojené dieťa môže dostávať nemliečny príkrm po škončení piateho mesiaca, ak je na to dôvod. Ja začínam mäsovozeleninovým príkrmom od začiatku.
Ryžovú kašu v takej forme ako udávate, môžete v tomto veku dieťatku tiež podať. Rozmyslite si, čím začnete, treba zavádzať nové príkrmy postune a sledovať reakciu dieťaťa.
Odkaz na otázku

acidko

marry67, 12.05.2008 (12:41)
dobrý deň, pani doktorka prosím o radu, od akého veku je vhodné zahrnúť do jedálnička dieťaťa acidko? moja dcéra má 16 mesiacov a keďže najradšej konzumuje to čo vidí u ostatných členov, nie som si istá či je práve acidko vhodné. ďakujem za odpoveď
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ako doplnok výživy, nie ako hlavný zdroj mlieka, je acidko v tomto veku možné ponúknuť.
Odkaz na otázku

Jazva

Iveta, 11.05.2008 (18:56)
Dobrý deň. Dcerka si pred rokom obarila rúčku horúcov kávou, až na 2 malé jazvy je to v pohode. Odporúčali nám popáleninu nevystavovať slnku a jazvu natierame masťou CONTRATUBEX. Chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať ďalej. Chrániť ručku pred slnkom aj naďalej alebo by bolo lepšie navštíviť nejakeho odborného lekára. Ďakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
neviem ako je dcérka stará, ale ak ešte nemá tri roky, slnku ju nie je vhodné vystavovať v žiadnom prípade. bežný pobyt vonku, bez výrazného slnenia je nemôže uškodiť. Contractubex je potrebné na zvládnutie jazvy používať dlhododbo.
Odkaz na otázku

strava

anjaja, 11.05.2008 (16:36)
Dobrý deň!
Chcela by som sa opýtať-moja 10 mesačná dcérka mala asi pred mesiacom horúčku,ktorá trvala 3-4dni a potom sa celá vysipala.počas horúčky nechcela nič jesť ani piť len moje mliečko.Ako chodoba prešla mala mi prestala úplne jesť zeleninovo-mäsové príkrmy,do vtedy mi krásne papala zeleninku.Chce len to čo je sladke.Dakedy sa mi podarý do nej niečo dostať,ale to len ked jej dávam rukou,lyžičku nechce ani vidieť,ale pri sladkom je lyžičkou v pohode.Prerezávaju sa jej aj zubky ešte máme len dva.A ešte som sa chcela spýtať na tekutiny malá nevipije po pri kojení viac ako 100 čaju,prev.vody denne.Stačí to?Dakujem.FB
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak má dostatok mokrých plienok a je medzitám kojená, tak určite jej tento príjem tekutín stačí.
Vaša dcérka pravdepodobne prekonala vírusové ochorenie, ktorého sprievodným znakom bol aj výsyp. Býva pri tom niekedy aj angína, teda zapálené hrdielko, ktoré môže pretrvávať a bolí ju pri jedení. Nenúťte ju do jedla ale ani nezľavujte v predsavzatí nedávať jej sladkosti, aspoň nie pod vplyvom nápady, že keď už nič nepapá, nech si dá aspoň sladké. Všetky tomu občas podliehame a vyrábame tým svojim deťom nechutenstvo a prieberčivosť. Vydržte ešte pár dní, kojte, ponúkajte tekutiny, ovocie . Myslím, že stav sa upraví.
Odkaz na otázku

Opakovane bolesti uska

najjanka, 11.05.2008 (15:33)
Dobry den,
Mojho 3 a pol rocneho syna zacalo cca pred mesiacom pobolievat usko. Prvykrat to prislo uplne necakane, po poobednajsom spanku. V tom case mal aj nadchu a na pohotovosti, kam sme vecer isli (pretoze bolesti sa prudko stupnovali) skonstatovali zacinajucu otitis media acuta bilat. (citujem zo spravy).
Naordinovali nam na 7 dni Ospamox a Burrow kvapky, usko mu vyplachli, nakolko hlboko vo vnutri mal dost vela usneho mazu - tuheho.
Po podani analgetik a kvapiek mu na druhy den "nic nebolo", ale nakolko sme uz spominane ATB zacali uzivat, tak sme ich aj douzivali.(Ja vsak mam dojem, ze sme ich brali uplne zbytocne, nakolko choroba zmizla zahadne za jeden den, nebol mu robeny vyter, nemal teploty...)

O dva tyzdne sa situacia zopakovala - opat sa zacal necakane stazovat na usko, bol mrzuty, uplakany, uboleny. Tentokrat vsak nadchu vobec nemal. Postupovala som podobne ako v prvom pripade, usko som kvapkala Burrow kvapkami, dostal Nurofen od bolesti a rano bol opat bez akychkolvek tazkosti. Pre pripad som kvapky podavala este dalsie dva dni.

Dnes sa opat stazuje na bolest ucha, Nurofen som uz nasadila, aj kvapky. Opat syn nema nijake ine tazkosti - ani hrdlo, ani nadchu, dycha cisto (pred dvoma dnami sme boli na kontrole v PAA, takze bol dokladne vysetreny).
Predpokladam, ze bolest zas rychlo ustupi, a zajtra si ani nespomenie, ze mu dnes nieco bolo.

Moja otazka na vas znie: je takato situacia standardna (bezna) alebo je treba situaciu konzultovat aj na ORL ambulancii? Mozu opakovane bolesti uska nieco signalizovat?
Syn chodi aj do kolektivu (materska skola), kym bol doma, nikdy sme nijaku prihodu s uskami nemali. Pred vetrom ma hlavu stale chranenu, nosi ciapku, v pripade teplych dni, ako su teraz, ma klobuk, ktory usi dostatocne chrani a zakryva. V prievane sa nezdrzuje.
Netrpi ani castymi ochoreniami, sledovany je len v PAA (bronchialna astma - avsak vdaka liecbe sme od roka nijaky zachvat nemali), sopliky mava vynimocne.
Velmi pekne vam dakujem za radu, ako postupovat.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
otázka je, či s ním nechodíte plávať, to býva často príčinou bolestí ušiek a aj opakovaných zápalov uší. Pri takto trikrát sa opakujúcej bolestivej epizóde s uškom, ovšem neviem, či mal aj horúčku, čo je dosť podstatné, by som určite znovu navštívila vášho lekára, ktorý mu vyšetrí aj uško, prípadne aj zápalový test a rozhodne o ďalšom postupe, eventuálne potrebe vyšetrenia u špecialistu. Situácia, pri ktorej dieťa bolí uško sa nedá považovať za štandardnú a nikdy ju netreba brať na ľahkú váhu.
Odkaz na otázku

nožičky

katka, 11.05.2008 (15:18)
všimla som si na svojom 2-ročnom synčekovy, že mu ťahá nožičky do X. Stále mu kupujeme kvalitnú značkovú obuv, ale zdá sa mi, že sa mu na chodidle pomali robý klemba. Myslíte, že sa ešte nemusím báť? Katka
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Klenba sa v skutočnosti začína vyvíjať až vo veku troch rokov, dovtedy je na chodidle tukový vankúšik.
Porucha chôdze, dolné končatiny do X a predpoklad plochých nôh sa však dá rozpoznať aj v tomto veku. Okrem kvalitnej obuvi je potrebné aj kvalitné obutie doma papučky, chodenie bosky po nerovnom teréne a niektoré špeciálne cvičenia, prevažne formou hry, ktoré posilňujú lýtkové svaly.
Odkaz na otázku

Kašeľ

kaprik, 10.05.2008 (15:01)
Naša 10,5 ročná dcéra už asi 3 mesiace kašle.Kašeľ je suchý, a keď sa rozkašle až taký "hrncový".Odbery- krv-krvný obraz,sedimentácia,nejaké imunoglobulíny,všetko v poriadku.Aj výter z nosa a hrdla tiež v poriadku.Bola liečená aj antibiotikami Azitrox, predtým Zinat, ale nič nzabralo.Mala od kašľu kvapky Ditustat,a všelijaké sirupy, naposledy Erdomet.Lekár hovorí, že všetky výsledky sú v poriadku.No kašle stále.Poradte mi prosím
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tri mesiace trvajúco kašeľ u desťročného dieťaťa je dôvod na vyšetrenie u špecialistu detského pneumológa.
Odkaz na otázku

Petechie

lucia, 10.05.2008 (08:09)
dobry den,
dcerka ochorela, dostala vysoku horucku a kasel a na lickach /pod ockami/ sa jej vytvorili drobne petechie. pomaly sa jej vstrebavaju, ale je to uz zhruba tyzden.. lekarka sa k tomu vyjadrila len tolko, ze to moze byt z kasla /tlaku/...
Nie su potrebne este nejake vysetrenia? Z coho sa jej to mohlo vytvorit?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Presne z toho. čo povedala lekárka. z tlaku pri kašli / býva to aj pri zvracaní/. Treba sledovať výskyt podobnýh petechií, ich lokalizáciu na tele. Ak by dochádzalo k opetovnému výsevu je na mieste opakované vyšetrenie dieťaťa ako aj laboratŕnych parametrov z krvi.
Odkaz na otázku

Pyelonefritida a rybi olej

Eva B., 10.05.2008 (07:57)
Dobry den, Moja 7-mesacna dcerka prekonala pred tyzdnom pyelonefritidu Este stale berie ATB a cely mesiac bude este brat biseptol. Na internete som sa docitala o pozit. ucinkoch rybieho oleja na zapalom poskodene oblicky.Velmi by som jej ho chcela podavata preto by som sa potrebovala s Vami poradit ohladom podavania. Je nutne potom vysadit Vigantol , aby sme predisli hypervitaminoze D?Ake tobolky Jej podavat, s obsahom 500 alebo 1000 mg raz denne otvorit tobolku a dat do lyzicky m lieka? Bude mat dostatok vitaminu D? Za Vasu odpoved vopred dakujem.

Eva B.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Podľa mojich znalostí je rybí tok alebo rybí olej / napríklad Infadin/ indikovaný u detí od jedného roka. Vzhľadom na to, že dieťatko vo veku 7 mesiacov má stravu zodpovedajúcu diéte potrebnej po takomto ochorení obličiek, Vitamin D vo forme Vigantolu je dostatočný na prevenciu krivice a dostatočný prísun tohoto vitamínu. Rybí tuk, teda rybí olej by som v tomto veku v žiadnom prípade nepodávala. Tie rady, ktoré sú známe a dobré, o používaní rybacieho oleja sa týkajú starších detí a dospelých.
Odkaz na otázku

Rychle nozicky

Lucia Medvedova, 09.05.2008 (22:28)
Dobry den,
moja otazka sa tyka nasej 3 mesacnej dcerky. Na svet prisla cisarskym rezom, kedze v brusku bola KP polohou. Je to sidielko. avsak zacinam mat obavy. Neskutocne pracuje nozickami a rukami. ak jej ich, co i len na chvilu podrzim, kruti hlavickou. Prosim Vas pani doktorka, je take intenzivne kopkanie normalne. Dakujem
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dieťatko v tomto veku eštereaguje pohybom celéhotela na podnety z okolia, vyjadrujetak radosť, chuť do života, nechce mať obmedzený pohyb. Vidím to v ambulancii napríklad pri odberoch, musím si dieťatko znehybniť, takže často krát plač pri tomto výkone je výrazom hlavne toho, že bábätko znehybním / lebo hneď vtedy začne plakať / a nie až tak bolestivosti výkonu.
Všetky deti po pôrode cisárskym rezom a polohe KP odsielam pred tretím mesiacom na kontrolné neurologické vyšetrenie.
Odkaz na otázku

mliecna strava

petaant, 09.05.2008 (08:38)
Dobrý ďeň!Mám 13 mesačnú zdravú dcérku.Je ešte kojená-ráno a večer.Myslím,že sa mi už mlieko stráca.Skúšala som jej v noci dávať už i umelé mlieko/viac-krát/ no odmietala mi ho.Včera som jej zo zúfalstva /kedže sa mi zdala hladná/dala obyčajné plnotučné mlieko a to vypila.Do jedálnička som jej zaviedla mliečne výrobky už v 10 mesiacoch a znáša ich v pohode.Chcela by som sa opýtať ,či by bol veľký problém, keby som jej na noc dávala namiesto umelého mlieka plnotučné?Aké sú riziká?
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Mlieko bežne dostupné v sieti potravín nie je určené pre výživu kojencov, teda do jedného roka. Ani po roku, keďže mlieko tvorí stále značnú časť výživy dieťaťa , nie je vhodné mliečnu dávku ponúkať týmto produktom. Trvanlivé mlieko je konzerva, neobsahuje vitamíny, probiotika, železo a podobne. Mlieko v sáčku alebo s krátkou dobou trvanlivosti môže byť zdrojom infekcie pre malé dieťa a byť príčinou hnačkového ochorenia. Okrem toho dnešné formuly, určené pre výživu detí sú obohatené prídavkami, zaručujúcimi správnu výživu dôležitú pre správny vývoj všetkých vyvíjajúcich sa systémov u detí.
Odkaz na otázku

slabe nozicky

adriana, 08.05.2008 (20:55)
Dobry den,
moja otazka sa tyka 11 mesacnej dcerky, ktora do dnesneho dna sa sama nepostavila na nozicky a ked ju aj postavim ja, len zacne krcit v clenkoch a prakticky odmieta stat. Niekedy sa zaprie a vydrzi chvilu, inak je to dost biedne, pricom ma dost dlhe nohy.Obcas ju davam do chodaka a v nom sa väcsinou zaprie oboma nohami a tak sa vlastne posuva aj dopredu. Dcera ma 74 cm a okolo 8,5 kg a podotykam, ze nevie ani lozit po styroch. Vzdy mi odmietala lezat na brusku a tak sa to ani nikdy nenaucila. Väcsina deti v 11 mesiacoch sice nechodi, ale urcite stoji a preto sa zacinam obavat, ci by sme nemali zacat cvicit nejake cviky na posilnenie noziciek, alebo mam este pockat. Presne o mesiac bude mat rok.
Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Vaše dieťa by mal, podľa toho, čo píšete vyšetriť detský neurológ. Možno je to nerovnomernosť vo vzpriamovaní, ale treba vedieť ako postupovať. Myslím, že chodítko je celkom nevhodné.
Odkaz na otázku

nadmorska výška-2časť

amanda1704, 08.05.2008 (19:42)
Dobrý den,dakujem za odpoved pani doktorka.Napisali ste mi že tury nie su vhodné,ale my nejdeme do tých hor na tury ale len na pobyt,takže dufam že to by nemal byť až taký problém.Ešte raz vdaka.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Tak potom pravdepodobne nebudte v nadmorskej výške, ktorá by mala ohroziť zdravie dieťaťa.
Odkaz na otázku

jedálniček

Soňa, 08.05.2008 (17:59)
Ospravedlňujem sa, pani doktorka, zabudla som spomenúť, že pije výhradne formulu, kojená bola len 4mes. Skúšali sme večer aj 250ml a to nočné papanie sa len posunulo ale nevynechalo. Aj tak veľmi pekne ďakujem za odpoveď, musíme byť zrejme len trpezliví, kým sa naše dieťatko samo rozhodne spať celú noc.
PS: áno, piškóty bezvaječné. Ešte raz ďakujem za rady
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Pri mojej praxi môžem povedať, že to, že dieťatko v prvom roku života spinká celú noc je ojedinelá výnimka.
Odkaz na otázku

Žaludočné problémy

diavanka, 08.05.2008 (15:52)
Dobrý deň, moj ročný syn mal od nedele hnačky, ktoré nam aj ustúpili pomocou diéty a liekov.Myslela som si, že už to bude dobré, ale včera večer po uložení sa prebral a zvrackal.Noc bola pokojná kojila som ho. Dnes papal iba suchý rohlík a na obed som mu dala ryžovo banánovu kašu, ktorú po hodine vyvrátil.Zatiaľ pije.Doktorka nám vzala vzorky stolice ,ale výsledky budú na bud. týždeň.Prosím, Vás poradte mi čo mám robiť čo mu mám dať papať som už zúfalá! Môžem vôbec kojiť? Ďakujem
Ešte som zabudla máme aj infekciu močov.ciest takže berieme antibiotiká ciphin 1/4tab. ráno večer od zajtra už len večer.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem ako je dieťatko staré, neviem či má teplotu. Nemôžem v takomto vážnom stave radiť týmto spôsobom. Mal by ho vidieť lekár.
Papať nemusí do zajtra vôbec, ponúkajte mu prevarenú, ochladenú vodu, kojiť ho môžete. Ale hlavne vyhľadajte lekára ak zvracanie alebo opakované stolice neustanú.
Odkaz na otázku

spanok na brusku

Slavka, 08.05.2008 (14:53)
moja dcerka ma 19 mesiacov a asi pred 2-3 dnami sa zacalal v postielke velmi prevracat z bruska na chrbat,je velmi neposedna,ale len v noci,vela mrnci.Ked spinka poobede 2-3 hodinky,tak spi spokojne.Stravu som jej nijako nemenila,pred spanim vypije mlieko.Neviem,ci jej nieco moze byt?Mozem ju nechat spat aj na brusku ak chce?Dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V tomto veku už nechávame spinkať dieťatko v polohe, ktorú si samo vyberie, teda aj na brušku. Nepokojný spánok je niekedy prechodný, len sledujte, či nie je v miestnosti veľmi teplo, pred spaním vyvetrať, ale zase nesmie byť ani chladno a prievan. Záleží aj na tom, či dieťa nezažíva v poslednom čase neobvyklé situácie, zmena prostredia, varovanie u niekoho a podobne. To všetko môže mať vplyv na spánok.
Odkaz na otázku

KREMY!!!

Marcela, 08.05.2008 (14:29)
Dobry den prajem čitala som v rubrike čo odpisujete ohladom kremov na opalovanie,že mamička ked koji nemože použivat opalovacie pripravky.Chem sa opytat prečo nemože?Lebo aj ja kojim mam 9mesačnu dcerku a chcem sa ešte opytat ake su najvhodnejšie kremy pre nu ked pojdeme ku moru v lete?A s akym faktorom?Mam aj syna 5ročneho a stym sme boli pri mori ked mal 2,5roka a použivala som pri nom Nivea opalovaci krem 30-faktor.Možem použivat tak y aj pri dcerke?Dakujem za Vašu odpoved
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Predpokladám, že išlo o samoopaľovacie prípravky. Jednoducho si myslím, že čím menej chemikálií sa dodáva počas kojenia telu, tým je to pre kvalitu mlieka lepšie. Hlavne ak sú to chemikálie, ktoré nemusia byť.
Už som písala, že deti do troch rokov treba chrániť fyzikálnymi prostriedkami poiti ultrafialovému žiareniu. Jediný prostriedok, ktorý je len fyzikálnou ochranou pokožky a ktorý na Slovensku poznám je MicroSun firmy Spirig. Dieťa je po natretí biele a to je aj indikátor, či je natreté dostatočne. Pri pobyte s dieťaťom pri mori v letných mesiacoch (/ ale kdekoľvek na slnku/ je potrebné dodržiavať režim. Teda žiadne slnenie, najlepšie ani pobyt na slnečnom mieste, v čase medzi 10.00 a 16.00. Videla som, že to tak robia aj domáci v prímorských oblastiach.
Odkaz na otázku

jedálniček

Soňa, 08.05.2008 (14:15)
Dobrý deň pani doktorka,
pred dvoma dňami som sa pytala na nočné papanie 6,5 mes dcérky. Este mi v tej suvisloti napadlo či nočné jedenie je alebo nie je ovplyvnené množstvom denného jedla. Malej jedalniček vyzera asi takto: ráno okolo 4-5h 150ml mlieka, 9-9.30h pol pohárika (200gramovej) ovocnej detskej výživy (100% ovocie) s kúskom rozmrvenej piškóty, 12-12.30h mäsovo-zeleninový príkrm 100-150ml, 16.00h mliečna kaša 120ml, 19.30h 180ml mlieka. Okolo 23.30h mlieko 150ml. Skúšali sme aj vymeniť popoludňajšiu kašu s večerným mliekom ale žiadny efekt to nemalo, rovnako aj ked sme dali plnú fľašu mlieka na večeru, tak som jej nechala kašu na olovrant a mlieko na večeru, okrem toho myslím, že pri pití mliečka sa lepšie upokojí a pripraví na spánok. Este by som sa chcela opýtať kedy je možné začať dávať obilno-mliečnu kašu s ovocím a odkedy zaradiť dieťaťu na olovrant ovocný príkrm.
Vopred ďakujem. Túto poradňu som objavila len nedávno a je super, zistila som že mnoho mamičiek trápia podobné záležitosti ako mňa, veľa vecí som sa dozvedela a vo veľa veciach som sa utvrdila že robíme správne. Prajem príjemný deň
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Dúfam, že piškoty jej dávate bez vaječné. Obilnomliečnu kašu s ovocím by som nedávala takú, ktorá je takto komerčne pripravovaná. Podávala by som obilninovomliečnu kašu a ak si to dieťatko žela, pridala by som čerstvé ovocie. Ovocný príkrm stačí dopoludnia, ale nie je dôvod nedať ovocie aj vo forme ako som spomenula vyššie. Neviem, prečo jej neskúsite dať večer 250 ml mlieka , predpokladám, že vy pije len toľko , aby sa zasýtila a možno vynechá pitie okolo jedenástej. Moja skúsenosť je, že nočné papanie, hlavne u kojených detí nesúvisí ani s príjmom potravy cez deň ani s večernou dávkou kaše či mlieka. Jednoducho niektoré deti nevydržia celú noc bez papania. Myslím, že vo veku vášho dieťatka je to normálne.
Odkaz na otázku

Solarium

Hela79, 08.05.2008 (14:00)
Je vhodne aby 13 rocne dieta pred dovolenkou k moru navstivilo solarium? Ma totiz svetlu pokozku.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
V dobrom solariu určia podľa typu pokožky, či je vôbec vhodné, aby kedykoľvek chodilo do solaria. V každom prípade sa deti so svetlou pokožkou majú chrániť pred ultrafialovým žiarením ešte viac ako ostatné deti, hlavne režimom slnenia a krémom s vhodným ochranným faktorom.
Odkaz na otázku

fimóza

hannah, 08.05.2008 (13:21)
Dobrý deň, môj syn bude mať 3 roky a od pol roka jeho života sa "hádam" s jeho pediatričkou o tom, že mu nechcem dať nasilu pretiahnuť predkožku. Uprednostnila som návštevu u urológa, ktorý nás rovno objednal na operáciu (o 3 mesiace)- celkovú obriezku. Keďže malý má panický strach z lekárov, ktorí riešia niečo nasilu (asi nemal čas, pretože nám kázal držať malému ruky a nohy a zvliecť mu nohavice bez nejakého normálneho prístupu k deťom), strašne tam plakal a ja som nemala šancu sa s ním porozprávať o inej alternatíve. Synovi sa vôbec ani na kúsok nedá stiahnuť predkožka, posledný rok sa mu pri cikaní urobí najprv balónik, kým sa spustí prúd moču. Nikdy ho to však nebolelo, nemal žiadne zápaly. Iba ten "balónik" ma prinútil ísť k urológovi. Je naozaj potrebná celková obriezka? Myslím si, že toto rozhodnutie z mojej strany neocení v dospelosti...aj keď názory sa v tomto jeden od druhého menia. Urológ povedal, že ak by mu urobil čiastočnú, vznikli by jazvy a znovu by sa to zrástlo. Môžte mi poradiť, či existuje aj iné riešenie? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ja nie som urológ a postupujem podobne, ako postupujete vy. teda ak dochádza k balonkovaniu a hlavne ak dieťatko tlačí pri cikaní, tak odosielam dieťa k urológovi, aby sa problém vyriešil malým operačným výkonom. Nie všetky deti sa vrátia s úplnou obiezkou, niektorým sa len oddelí predkožka od žaluďu. Neviem aký dôvod má lekár k postupu, ktorý navrhuje. Pravdepodobne je to nález, ktorý zistil pri vyšetrení ale aj škola, podľa ktorej postupuje. V zásade by som radila lekárovi veriť.
Odkaz na otázku

cumlik

vocko3, 08.05.2008 (12:10)
dobry den, docitala som sa ze silikonovy cumlik nie je vhodny ked maju deti zubky. je to pravda? dcerka nema problem ani s jednym druhom, ale chcela by som jej teraz kupit silikonovy, lebo tento latexovy ma svoj pach a chut a mam pocit ze ked bude mat silikonovy tak si lahsie odvykne ked to nema ziadnu chut. dakujem za odpoved.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Neviem o týchto materiáloch nič podrobné, ale myslím, že žiaden materiál nie je zakázaný, bez ohľadu na to, či dieťa zúbky má alebo nie.
Odkaz na otázku

vitamin K

brusnicka, 08.05.2008 (08:22)
Prosim Vas, nejakym nedopatrenim sa stalo, ze som 7 tyzdnovemu synovi podavala Kanavit namiesto raz tyzdenne raz denne 3 kvapky. A to po dobu 1 mesiaca. Zistila som, ze predavkovanie vitaminom K ma suvis s detskou leukemiou. Prosim napiste mi, ci toto mnozstvo a doba podavania su nebezpecne. Vopred dakujem.
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Ak dieťatku nič nie je, nie je apatické, nemá hnačku tak sa snáď nič závažné nestalo. V každom prípade by som IHNEĎ!!!! navštívila lekára, teda teraz asi LSPP.
Odkaz na otázku

nadmorská výška

amanda1704, 07.05.2008 (22:03)
Dobrý den chcela by som sa spýtať do akej nadmorskej výška sa môže isť s 8mesačným dieťaťom?máme isť v lete na hory.A ešte by som sa chcela spýtať či sa probiotickékvapky Bio gaia dávaju aj kojeným deťom?Vdaka za odpoved.S pozdravom Iveta398FD8
Odpovedá: MUDr. Marta Špániková
Bio Gaia sa môže dávať deťom od troch mesiacov. Kojené deti dostávajú v materskom mlieku prebiotika, ktoré sú úplne dostačujúce, preto probiotika, pokiaľ na to nie je nejaký závažný dôvod / napr. liečba antibiotikami/ neodporúčam.
Neviem o kaje nadmorskej výške hovoríte, v Južnej Amerike žijú detis rodičmi podiaľ viem aj vo výške 4000m, deti sú na to adaptované, takže im to asi nevadí.
Dieťa vo veku osem mesiacov má žiť v prostredí, kde je adaptované a ktoré pozná. Túry, kde sa prekonáva výškový rozdiel, nie sú pre deti do roka vôbec vhodné, nie len kvôli nadmorskej výške ale aj z iných dôvodov. Buďte radi, že máte zdravé dieťa a nevystravujte ho riziku, ktoré takéto experimenty často prinášajú.

Prihlasovanie

Zabudli ste heslo

Zaregistrujte sa a vstúpte do sveta Mama a ja!
Registrácia

Anketa

Žiadna aktuálna anketa