Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ovčie kiahne

    , Autor: veroro29

    Dobry den,
    chcela by som sa spytat, ci mozu mat ovcie kiahne taky mierny priebeh, ze sa objavia len 3 vyrazky. Pred 21 dnami sme boli na navsteve u deti, ktore sa na druhy den osypali. Spolocne jedli, hrali sa asi hodinku. U dcery sa doteraz neobjavilo nic. Syn (1,5 roka) ma na tvari dve vyrazky, jednu vo vlasoch nad uchom - cervene skvrny, dve mierne vyvysene, vsetky maju v strede vyvysenu bodku, ale bolo by prehnane nazyvat to pluzgierikom. Uz je to viac ako 24 hodin a ziadne nove mu zatial nepribudli. Teploty neboli, obidvaja maju kasel a mierne sople, co dcera priniesla zo skolky.
    Mohli by to byt ovcie kiahne? Pripadne, da sa nasledne serologicky zistit, ci dieta kiahne prekonalo? (napr. v pripade, ze dcera dostane kiahne niekde inde a potrebovali by sme vediet, ci ich mame ocakavat aj u syna...)
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepredpokladám, že sa jedná o ovčie kiahne. Bol by to naozaj veľmi mierny priebeh, ktorý nemusí zanechať dostatočnú imunitu a kiahne sa môžu zopakovať. Iná vec je, ak je dieťa očkované, potom takýto mierny priebeh môže byť. Imunita sa tým zvýši.

Podobné otázky

  • HERPES ZOSTER a ovčie kiahne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pani doktorka,mám otázku-pred mesiacom som prekonala herpes zoster na tvári /vraj mám veľmi zníženú imunitu/,bola som preliečená Zovudexom + mastičkou altargo..Kožná lekárka sa ma opýtala,či sú deti /20 mes./očkované proti ovčím kiahňam,ak nie,vraj mám do 3 týždňov očakávať u nich ovčie kiahne.teraz neviem- je to vyše mesiaca od prvých príznakov môjho herpesu a ovčie kiahne nikde.tak buď majú moje deti dobrú imunitu,alebo to nebol herpes,alebo herpes u dospelých nemá nič spoločné s detskými ovč,kiahňami ? neviem,vysvetlíte mi to prosím ???
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vyvolávateľom je ten istý vírus ale nebýva to tak, že by sa po herpes pri kontakte s deťmi kiahne objavili. Problematika týchto infekií je veľmi zložitá a nedá sa to celkom presne určiť ani vysvetliť. neobávajte sa. Skôr naopak je možné, ak majú deti kiahne, dospelý s oslabenou imunitou dostane od nich herpes zoster.

  • uzlinka ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    práve sme prekonali ovčie kiahne s mojím ročným synčekom - zvládli sme to bez teplôt - takže celkom dobre. Všimla som si ale, že sa mu za uškom a spodnej strane hlavičky- kde mu končia vlásky- urobili také guličky, hrčky, uzlinky??? Môže to byť z toho ochorenia?? Zmyzne to?? Treba s tým niečo robiť??? Vyzerá že ho to na dotyk nebolí.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne reakcia na ovčie kiahne, ktoré boli aj vo vlasatej časti hlavy. Sledujte uzlinky a ak po mesiaci neustúpia konzultujte lekára. Taktiež ak y sa začali zvňčšovať alebo sa pridali nejaké iné nové príznaky, svedčiace pre nejaké ochorenie.

  • nakazlivost ovcich kiahni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den :)

    mam 2 a pol rocnu dcerku a momentalne som v 24. tyzdni tehotenstva. nasi bratranci dostali ovcie kiahne. starsi uz pravdepodobne nie je infekcny, u mladsieho sa prepuknutie choroby ocakava kazdym dnom. v kontakte s nimi sme uz dlhsie neboli, takze dcerka nakazena nie je. chcem sa ale spytat ci mozu byt stari rodicia, ktori bratrancov navstevuju, nejakym sposobom prenasaci choroby. tiez by ma zaujimalo ci moze byt pre nas nebezpecne ak ideme na navstevu k starym rodicom a trebarz den predtym tam boli nasi chori bratranci. neviem ako dlho tie bacily prezivaju...

    viem, ze su to take hypoteticke a mozno az trosku paranoidne otazky, ale kedze by som naozaj v mojom stave nerada riskovala akukolvek dcerkinu chorobu, dost ma to zaujima

    velmi dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prenos je možný len z chorého človeka alebo človeka dva dni pred vypuknutím ochorenia na iného človeka. Ak ste kiahne v detstve prekonali, nemáte sa ani kao tehotná čoho obávať. Starí rodičia by nemali byť prenášačmi ochorenia. Je to stále nie celkom preskúmané ochorenie, pretože úzko súvisí s pásovým oparom, ktorý je zase častý u starších ľudí, samozrejme až po šesťdesiatke, neviem ako starí sú prarodičia.

  • soplíky

    , Autor: simka2

    Dobrý deň,

    môj takmer ročný synček máva veľmi často soplíky. Sú biele - vodavé - postupom času zhustnú. Pani doktorka nám robila aj výter z nošteka - no všetko bolo v poriadku. Povedala nám, že môže byť zahlienený z toho že mu idú zúbjy. Je to možné?? Dá sa týmto soplíkom nejako predchádzať. Používame kvapky Nasivin - ale myslím, že mu nepomáhajú.
    Teraz sme doma / máme ovčie kiahne/ takže nechodíme ani von - nemá kde prechladnúť a soplíky sa nám objavili. Môže byť príčinou suchý vzduch v byte. Nekúrime, napriek tomu je v byte 25 stupňov. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nádcha je reakcia na prítomnosť virúsového ochorenia, ale aj na sucho, smog, fajčenie a podobne. V tomto zimnom období je naozaj častá. je potrebné hlavne udržiavať noštek čistý, nosné kvapky odporúčam len vtedy, ake opuchnutá sliznica bráni dieťatku v dýchaní nosom. Nasivin by sa nemal používať viac ako týždeň. Keď pominie toto hmlisté, sychravé, chladné počasie a soplíky budú ďalej pretrvávať, odporúčam pátrať po príčine, konzultovať detského otorhinolaryngologa eventuálne už myslieť aj na alergickú nádchu.

  • Cervene bodky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den moje dieta ma na tele cervene bodky z nicoho nic sa jej to vyhodili a neviem co stym.Velmi sa bojim co to ma

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: