Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Veronika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka. JA by som sa chcela informovat o povinnom ockovani pre 4 mesacne babätka. Moj maly dostal stvrtok rano druhu vakcinu a uz je nedela a on ma stale teplotu . ked mu dam nurofen tak mu klesne ale priblizne kazdych 9 hodin stupne pribl. na 38,6 (bez odpocitania v konecniku). Prve ockovanie sme zvladli bez problemov mal teplotu iba jedden den. Bola som aj na pohotovosti lebo som pocula ze teplota po ockovani moze byt iba 48hod. Na pohotovosti ho doktorka pocuvala, pozerala hrdlo vsetko bolo v poriasdku aj mu brala krv na Leukocity. TAk neviem ci to moze byt naozaj z ockovania alebo je potrebne este niejake vysetrenie .
    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to pravdepodobne po očkovaní, môže to súvisieť aj s horúčavami, aké práve sú, že to trvá dlhšie ako 48 hodín. Ak teplotu do zajtraneprejdú, odporúčam vyšetrenie u lekára, bolo by vhodné zachytiť do skúmavky moč a doniesť na vyšetreniel

Podobné otázky

  • Papáme vlasy

    , Autor: werenise

    Dobry večer,nasa 20 mesačná dcérka si začala vytrhávať vlasy,ktoré následne papa. Nevieme ju od toho odnaučit, snažime sa ju kontrolovať a zabrániť ich jedeniu, no v každej stolici nájdem 1-2-3 vlasy (dokonca klbko)
    Možu vlasy ovplyvniť trávenie a priebeh stolice v črievku?
    Ďakujem za odpobeď. Veronika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vlasy sa môžu dlhodobo skladovať v žalúdku a vytvorí sa nádor z vlasov, ktorý môže mať prejavy ako závažné ochorenie, následne je potrebné ho odstrániť, takže sa o závažné ochorenie aj jedná.. Odporúčam s dieťatkom čo najskôr navštíviť lekára s týmto problémom a následne určite aj nietoré konziliárne vyšetrenia, aby sa problém riešil.

  • Spanok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka.
    Rada by som sa poradila ohladom spanku a krmenia mojej 4,5 mesacnej dcerky. Dcerka je od narodenia kojena a zatial sme nic ine neskusali ani vodicku ani cajik. Od narodenia do 3 mesiaca mi cez den vobec nespala, musim poznamenat ze ani chvilku, iba ked sme isli von na prechadzku. Zato noc prespala celu (cca od 21:00 do 05:00). V 2-3 mesiaci uz papala pekne pravidelne, zhruba kazde 3 hodiny. Od ukonc. 3 mesiaca sa to vsak zmenilo. Dcerka bud nechce papat (to bolo hlavne po ockovani a tak sa obavam aj dalsieho) alebo papa velmi nepravidelne. Niekedy si pyta uz po hodine, niekedy vydrzi aj 3,5h. To je vsak vacsinou po spanku, ked sme na prechadzke. Moja pediatricka mi vravela, ze je to tak, lebo jej idu zubky. Inac pekne pribera. Ano je pravda, ze vsetko kuse a velmi slinta, no ani calgel ani kamilky v homeopatii nam nepomahaju. Dcerka je uz mesiac a pol mrzuta. Cez den papa kedy sa jej zachce no zato niekedy si pospi doobeda aj poobede asi hodinku. Vecer sa vsak zacala budit. Spociatku to bolo 1x, teraz je to uz 2-3x a niekedy aj viac-krat za noc. Chcela by som sa opytat, ci je tato zmena sposobena naozaj zubkami, alebo ci jej moje mliecko uz nestaci a a mala by som na vecer skusit nemliecnu kasu, alebo je toto vsetko uplne normalne a iba ja som z toho taka unavena a musim si jednoducho zvyknut?
    Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.

    S pozdravom

    Veronika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko závisí od toho, či dobre priberá a má dostatok mokrých plienok. Ak áno, je to určite takéto nespavé obdobie, ak spinká vonku, skúste nájsť zodpovednú osobu a vy si zatiaľ aspoň občas oddýchnite, veľmi vám to zdvihne náladu, zlepší produkciu mlieka a potom bude spokojnejšie aj bábätko. Ak by sa stav so spaním nezlepšoval, odporúčam kontrolu u pediatra, niekedy to môže znamenať chudokrvnosť. Po ukončení piateho mesiaca môžete podávať bezmliečne príkrmy. radšej akoo umeleé mlieko.

  • nadváha dojčeného dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    účamDobrý večer, mám 3 mesačnú dcérku, ktorá váži 9kg. naša pani doktorka nám odporučila obmedzovať dojčenie a nahrádzať čajom a vodou. dcéra odmieta fľašu aj cumlík, a keď sa mi podarí dať jej niečo s lyžičkou, je to minimálne množstvo. bez kojenia vydrží max 2 hod. aj to s krikom, najhoršie je to v noci. môže ju nadváha vážne ohroziť? a mám ju radšej nechať plakať? vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
    Veronika Imrichová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kojenie mierne obmedzte, teda asi na každé tri hodiny, nič naviac nepodávajte, ani vodu ani čaj. Ak by nárast hmotnsoti bol naozaj enormný, tak odporúčam endokrinologické vyšetrenie.

  • Vývoj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pani doktorka, ja sa len chcem opýtať alebo ubezpečiť...nas Maťko mal 9.9. osem mesiacov a krasne sa uz pretaca aj rychlo sa vie plazit ked ho nieco zaujme a uz vidim ze pomaly bude aj liezt lebo sa dava na kolienka ale nevie sa este posadit...-ked ho dam sediet tak sedka asi tak 3min.potom sa da na brusko a hra sa.../v najnovšom čisle mamaaja sa pise o vojtovke - čo sme cvičili aj my-a naozaj nam to pomohlo...!!!!!!/Prosim vas mozem ho davat stat alebo s nim len tak chodit 2minutky alebo ma este slabe nozky-lebo moja svokra mi hovorila ze chlapci su lenivsi ako dievčata a že by som ho mohla davat do choditka,no ja som citala ze do choditka vobec a ze je spravne ked sa dieta plalzi a potom lezie/švagrinej mala to nevie ale beha v choditku.../
    A este som sa chcela opytat čo všetko može papať 8-9mesacne babo, ked nechce zemiaky/je len dojčené/,papa jablkovu výživu,banan,piskoty ale "normalne" mu nechuti.mixovane nechce skor potlačene a radsej papa z lyžičky -z flasky vôbec. Dakujem velmi pekne za vas cas. S pozdravom veronika-vaša citatelka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite ho nedávajte do chodítka, v tomto veku by som vôbec "nechodila" s dieťatko za ručičky! Nechajte mu jeho spontánnu pohybovú aktivitu, tak ako ste ju pekne opísali. Jedného dňa sa sám postaví a začne chodiť okolo nábytku a potom aj volne. Názory babičiek ctím, ale niekedy je lepšie sa držať názorov odborníka.
    Ua stravu vášho dieťatka vás až tak veľmi chváliť nebudem, samozrejme, že nechce iné, keď banán a piškotky sú oveľa chutnejšie ako mäsovo-zeleninový príkr. Keďže je dojčený, mal by byť ráno kojený, dopoludnia dostať ovocie / banán neodporúčam, piškoty len veľmi výnimočne aj to len tie, ktoré neobsahujú vajce/, na obed mäsovozeleninový príkrm / môže byť aj prepasírovaný, resp. popučený, ak ho vie pekne spapať aj s mäskom, to odporúčam pretlačiť na cesnakovom lise/. Odpoludnia kojenie a večer kašu / ryžovú, zemiakovú, osemzrnnú, najlepšie rozrobenú s vodou alebo materským mliekom, môžete do nej znova dať ovocie. .Po kaši sa môže znova nakojiť. l

  • Lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka prosím Vás je zle ked sme asi 2 týždne neužívali vigantol kvapky? brali sme ho normalne denne,potom sme nato "zabudli" a teraz pokračujeme ďalej. A ešte sa chcem opýtať- malý mal teraz 9.7.pol roka a asi pred 3 mesiacmi mal nadchu tak nam dali užívat CebionC-davala som mu ho len ked bol chorý ,neviem môžem mu ho dávať ešte teraz alebo to nie je potrebné...A prosím vás čo mám robiť ked nechce papať mixovaný zemiak-predvčerom som mu ho skušala dávať prvýkrát-kedže je stále len kojený-ale spapal cca 2 lyžičky a potom to vyvrátil.Dakujem veľmi pekne, a príjemný den. S pozdravom veronika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Kvôli vigantolu sa netrápte, ale nezabúdajte na neho. CebionC bežne kojeným deťom nedávam, myslím, že ho nepotrebujú.S bezmliečnym príkrmom počkajte asi dva týždne a podajte mäso s mrkvou a zemiakom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: