Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • siesta choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, moja skoro uz 10 mesacna dcera prekonala siestu chorobu, chcem sa spytat, po kolkych dnoch od skoncenia choroby (zmiznutia vyrazok) je mozne 3. ockovanie?
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    po týždni je určite možné očkovanie, ale v každom prípade o ochorení informujte očkujúceho lekára, ktorý dieťa v každom prípade pred očkovaním vyšetrí

Podobné otázky

  • Siesta choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zýbaly podávame na hrudník alebo celé telo s vynechaním brucha. Dobry den pani doktorka,
    tak opat otazka. V noci som utekala s dietatom na pohotovost, pretoze mi celu noc priserne plakala a nasledne do toho prisli vysoke horucky, ktore som nevedela zrazit. Diagnoza na pohotovosti znela "siesta" choroba. Co to som o nej uz pocula a tak viem, ze trva tri dni a nasledne sa dieta vyhadze. Ze ju sprevadzaju vysoke teploty, ktore sa tazko zrazaju.
    Ja sa vsak chcem opytat. Co robit s horuckou? Od vcera sa mi nepodarilo stlacit teplotu pod 38,3 C. Bolo mi povedane, ze cipok jej mozem davat len raz za 6 hodin. Ja som vsak pocula, ze po troch styroch hodinach, ak neucinkuje panadol, sa moze podavat nurofen a naopak, ze su vyrobene na inej baze. Co by mne pomohlo, myslim si, ze by sme teplotu potlacili aj nizsie. Je to pravda? Alebo sa mam striktne drzat len jedneho lieciva?
    Momentalne sme na sest hodinovom rozmadzi s jednym liecivom a kupem ju vo vlaznej vode a nasledne balim do teplej deky (trikrat po sebe). Ale velmi nam to nepomaha, pretoze aj ked potlacim teplotu o par desatiniek, ked trapenie ukoncime a mala zaspi, zaspava uz opat v horucke :(
    Kazda rada je dobra, prosim poradte mi.
    Barbara

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem aké staré je vaše dieťa.
    S teplotou 38,3 už nie je potrebné nič robiť, je to len mierne zvýšené nad 38 st.C.
    Dieťa, ktorá má teplotu do 38 až 38,5 st C nepotrebuje od teploty žiadny liek. Dieťa , ktoré má teplotu nad túto hranicu dostane liek od teploty. Do pol roka je to len paracetamol / paralen, panadol, kalpol/a to v dávke 10 mg na kg a jednu dávku, teda 10 kg dieťa 100 mg/.Staršie dieťa môže dostať aj ibuprofen/ ibalgin, nurofen, brufen, 7 mgna kg a dávku. Ak sa rozhodne pre jeden liek, podávajte prí horúčke a danej chorobe tento liek. Ak sa stane, že liek nezaberá / horúčka vôbec po pol hodine neklesá/ alebo síce klesla ale skôr ako o šesť hodín, kedy môžete podať ďalšiu dávku znova stúpa nad 38,5/ podáte druhý z uvedených liekov na horúčku. Liek rovnakého zloženia môžete podať znova o šesť hodín pri horúčke.
    Pri horúčke okolo 39 st. C podávame zábaly alebo potierame dieťatko holé vlažnou, vlhkou žínkou asi 10 až 15 minút.Medzitým dáme dieťaťu napiť. Zábaly podávame na hrudník alebo celé telo s vynechaním bruška.

  • stolica a siesta choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pani doktorka mohli by ste mi prosim objasnit pojem siesta choroba? vobec neviem o co ide.a mam este jednu otazku.syn ma v stolici hlieny.uz asi rok.predtim tiez s prestavkami.lekarka to nijak neriesi.vraj je to nieco s crevom.to je vsetko co mi povedala.neposlala nas na ziadne vysetrenie.pri kakani uplne scervena,tecu muu slzy a trva mu to velmi dlho.niekedy sa ani nepodari.z tohoto dovodu odmieta choditna toaletu.pouziva plienky.ale len na kakanie.stolica je hustejsia niekedy masna a velmi zapacha.je to normalne?hlieny su v kazdej, masna je niekedy.dakujem za odpoved.M

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nenapísali ste ko je dieťa staré, takže je ťažké odovedať.
    Šiesta choroba je infekčné vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje teplotami a po skončení teplôt objavením sa vyrážky na celom tele.
    Stolicu a problémy s vyprázdňovaním je treba riešiť s vašou lekárkou. Čím skôr sa riešia, tým skôr je po probléme.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: