Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • poradne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcem sa opitat s mojou priateľkou som bol 4 mesiace strašne som sa do nej zamiloval je staršia o 6 rokov ,ona ma malú ceru ktorá ma 4 strašné ju mam rad ,neviem čo mam ďalej robyt keď sme sa milovali stále my vravela že ma ma rada, že sa nemám báť onú no sklamal som ju keď šla ráno do prace čakal som ju čí nemá dakoho iného lebo za necelí mesiac som mal odys do Anglicka bo doma som nemal prácu a vravela my že dojde za mnou aj s malou a terás neviem ako som na tom keď sa hnevá kvôli tomu že som tam stal nikde som tým nemieril len som chcel vedieť čí bude verná a terás somnou vôbec nerozpráva nedvíha my telefón nič prosím poraďte my čo mam robyt keď ju tak strašné milujem .opicka987654838@azet.sk

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Michal
    váš vzťah s priateľkou je ešte veľmi krátky, štyri mesiace je čas, kedy sa ešte len spoznávate, kedy ešte o sebe veľa vecí neviete, veľa nevidíte - lebo zamilovanosť prepožičiava "ružovú" optiku. Ako to vyzerá s vašou dôverou? Že váš vzťah vydrží, že zvládnete odlúčenie? Že vás vaša priateľka má rada? Že ju máte rád vy? Ako sa prejavuje vaša žiarlivosť? Ako ste sa spolu vedeli o obavách, neistotách a žiarlivosti porozprávať?
    Možno ju vaša nástojčivosť vystrašila - žiarlivosť je často pre partnera tlakom a kontrolou. Ak sa priateľka rozhodne s vami opät komunikovať, určite odporúčam rozprávať sa o týchto témach, aj keď nie sú príjemné, pohľadať ako si vy dvaja viete navzájom dôverovať - a môže sa to stať súčasťou vášho ďalšieho spoznávania sa a zbližovania. Držím päste.

Podobné otázky

  • Grckanie

    , Autor: Dominik2022

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať maly má 3 mesiace je na UM Nutrilon a stále vraciame už sme skúšali rôzne mliečka a včera sme sa znova vrátili k nutrilonu lebo mi zo Subaru vracal smradľavé grécky až take kyslé a dnes to začal robiť už aj z nutrilonu síce trosku menej ale aj tak zapáchajúci viete niejako poradiť doktorka nás odmietla poslať na gastro a nevie nám poradiť ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Netreba žiadne gastro , deti v tomto veku grckajú. Treba sledovať, či dobre priberá, to sa dejej pravidlene v poradne, či má dosť mokrých plienok.
    Po jedle ho nehojdajte, nenatriasajte, neskáčte na fit lopte, uložte ho do postieľky tak, aby mal hlavičku vyššie, teda podložíte predné nohy postieľky. Niekedy je možné skúsiť mlieko proti zvracaniu tzv. AR mlieko.

  • Červené oči

    , Autor: jana-3

    Dobrý deň, moja otázka bude možno zvláštna. Mám 8 mesačného syna ktorému pri pohľade do svetla zo žiarovky (nepozerá priamo do svetla, pozerá sa na mňa) doslova svietia ocka na červen, vidno to normálne pri pohľade na neho voľným okom, u iných členov rodiny som sa s tym nestretla. s efektom červených očí som sa stretla iba pri foteni na fotografií ale nie inak. Trošku ma to vystrasilo, je možné že sa mu svetlo tak odráža až mu ocka svietia na červeno? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Priznávam sa, že tiež nepoznám tento fenomén.
    Otázkou je , či to má na oboch očkách.
    Pozorujete to od narodenia alebo náhle až teraz
    Myslíte si, že vidí dobre?
    Určite by som tento problém prebrala s lekárom v poradne alebo ho oslvila, aby sa na dieťatko pozrel. Vhodné je potom aj odborné vyšetrenie u detského ophtalmológa.

  • Poradňa

    , Autor: cathuska

    Dobrý deň p. doktorka,
    chcela by som sa spýtať aký má byť interval medzi jednotlivými poradňami u pediatra.Totižto boli sme na poradni teraz 20.1.2016 a ďalšiu mám sestrička napísala až na 5.4.2016.Zdá sa mi že je tam dosť dlhý čas medzi návštevami (mám pocit že so straším synom som chodila každý mesiac, ale to bolo pred 7 rokmi, tak neviem či sa niečo zmenilo).Pre úplnosť syn bude mať 30.1.2016 ukončený piaty mesiac. Doktorka má teraz dovolenku a ja som si neskoro všimla ten dátum, inak by som jej bola zavolala. Ďakujem za odpoveď .Katka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má mať do roka 9 prehliadok. Spočiatku sú každé tri týždne približne, potom každý mesiac a po pol roku každé cca dva mesiace. Inak nie sú platené. Samozrejme ak to zdravotný stav dieťaťa vyžaduje, robíme poradne aj častejšie. Takže v piatok mesiaci, alebo 5 a pol mesiaca, potom okolo siedmeho mesiaca, potom okolo deviateho desiateho a v roku. Takže ďalší termín je plne v súlade predpísaných poradní.

  • Vela grcka, malo cika

    , Autor: janag

    Dobry den,
    Syn ma 9 mesiacov, 6 mesiacov bol plne kojeny, grckal niekedy trochu, inokedy vôbec (1. Dcéra grckala pravidelne do 1 roka). V 6. Mesiacoch začal pekne papať prikrmy, po pár dňoch spapal na obed 100 ml zeleniny.
    Asi pred 2 mesiacmi prekonal črevnu virózu, ktorú doniesol starší syn zo skolky. Priebeh nebol akútny (je očkovany proti rotavirusu) - asi 3x vracal a potom pár neštandardných stolíc. Potom odmietal prikrmy asi mesiac, dávala som mu aj probiotiká.
    Teraz - asi mesiac papa, začíname akoby od znova, ale papa podstatne menej ako pred virózou. Zaviedli sme postupne zeleninu, ovocie, kase, kuracie mäso, lepok, jogurt. Vodu zatiaľ odmieta, dojčím na požiadanie (relatívne často, nie vsak dlho, v noci min. 3x). Stolicu ma normálnu, niekedy hustejšiu, inokedy "mliekovejsiu".
    Problém je, ze grcka, v podstate stále, okrem noci. Nikedy grcka aj v 10 min. Intervaloch. Potom kašle, akoby mu zabehlo. A okrem toho sa mi zdá (v podstate uz od narodenia) ze malo cika. Určite cika menej ako cikali staršie deti. S tým častejším grckanim sa to akoby zhoršilo. Ak by som ho mala prebaliť az ked je plienka skutočne riadne plna, možno by mu stačili denne 2. Este pred virózou mal moč vyšetrený a v poriadku.
    Fakt je, ze sa teraz velmi vela hýbe, plazí sa a v krátkom čase mu vyšli 4 zuby (dost ho to potrápilo). Okrem toho ale musím povedať, ze rastie, a v podstate je spokojný a v pohode. Len sa mi zdá, ze s ohľadom na to co spapa, ci uz tej tuhej stravy, alebo mlieka (nemám pocit, ze pije vela) grcka príliš vela a cika malo.
    Ďakujem za odpoved. Pekný den...
    JanaG.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba ho pravidlene vážiť na tej istej váhe. Ak priberá a nemal z toho častého grckania / pravdepdobne reflux/ infekciu dýchcích ciest alebo zápal ušiek, tak si nemyslím, že sa jednáí o závažnú poruchu zdravotného stavu. predpokladájm, že pravidlene chodíte do poradne, mali by ste tieto problémy prebrať s lekárkou. Hlavne by bolo dobré znova vyšetriť moč a sledovať počet mokrých plienok.

  • Dojčenská kolika

    , Autor: monika

    Dorý večer pani doktorka.Volám sa Monika a rada by som sa s Vami poradila na tému dojčenská kolika.Mám dvojmesačnú cérku a trápi ju kolika.Naša pani pediatrička nám pred časom odporučila Nutrilon antikolik a espumisan kvapky ale žial to nezaberá.Chcela by som sa spítať či existuje iná alternatíva.V súčastnosti nekojím.Dodržiavame pravidelné návštevy poradne a taktiež aj cviky pri bolestiach bruška.Ešte by som sa vás spítala či sa dáva Nutrilon antykolik na predpis lebo lekárka tvrdí,že nie a vo všetkých lekárniach v našom okolí nám vravia,že si to máme predpísať.Vopred Vám dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja mlieka, okrem mliek pre naozaj choré deti, ktoré nemôžu skutočné mlieko, naozaj nepredpisujem a ani si nemyslím, že je to potrebné a správne. Predisujú sa aj podľa kategorizácie liekov len vo výnimočných prípadoch. Ako sama vidíte, môžu ale nemusia na koliku zaberať. Okrem toho kolika nie je choroba, je to prechodný stav, kým dieťatko začne lepšie a nebolestivo vnímať rôzne pochody zo zažívacieho traktu.
    Takže odporúčam ponechať mlieko ankolik ale môžete znova skúsiť aj Nutrilon bez špeciálneho zamerania, espumisan môžete podávať vtedy, keď je kolika intenzívna alebo keď začína v pravidlenom dennom intervale, tak asi pol hodinu pred tým. Taktiež môžete podávať probiotika, denne, najmenej mesiac. Vhodné je aj masírovanie bruška v smere hodinových ručičiek mastičkou pupík alebo dr. Hoj proti nafukovaniu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: