Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odmietanie mliecka

    , Autor: didus

    Dobry den pani doktorka.mame 14 mesacnu dceru,este stale dojcenu(rano a vecer).uz od zaciatku mam problem s jednym prsnikom-tazko mi z neho ide mliecko,dcerka sa casto sa na nom jeduje.aj odsavanie je problemove.uz mam jeden prsnik mensi nez druhy,zacina to byt vidiet,preto ma napadlo odstavenie dietatka.vyskusala som niekolko druhov UM,vsetky mi vypluva.co v takejto situacii?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobry den, vsa dcerka sa rozhodla pre zdravsiu variantu a tou je materske mliecko. Ziadna zena nema uplne rovnake oba prsniky. Ani co sa tyka velkosti ani s ohladom na tvorbu mliecka. preto je to, co sa Vam deje uplne normalne. Chapem vsak, ze to vnimate ako kozmeticku vadu. Je to vsak len otazka casu, kedy sa to opat vrati do povodneho stavu. Bolo by dobre, keby ste zacali cvicit cviky na spevnenie prsneho svlastva. Nebojte sa cvicit ich aj pocas kojenia. Ak budete cvicit pravidelne kazdy den, po niekolkychtyzdnoch zacnete pozorovat zmenu. Postpne prsia zmocneju a budu pevne. Mozete viac precvicovat ten mensi prsnik, avsak nezabudnite, svalstvo sa potrebuje zniecoho zivit a preto by ste mali aj pravidelne a zdravo jest. Ak by ste sa predsa rozhodli prestat kojit, odporucam Vam skusit dcerke dat plnotucne trvanlive mlieko kupene v obchode, ktore este pred tym, nez jej ho date prevarite. Prajem Vam krasne sviatocne dni plne pohody, pokoja a radosti. S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • odmietanie mliecka

    , Autor: jasimon

    Dobry den,p.doktorka,chcela by som Vas poprosit o radu..mam 8 mesacneho syna,ktory uplne odmieta mliecko, do 5 mesiaca bol kojeny...od zaciatku,ked som mu dala umele mieko ho nevypil vela,ale vzdy aspon 50-60ml,pred spanim mi pil kasu s mlieckom HAMI,tak som bola spokojna,ze aspon nieco...ale teraz mliecko uplne odmieta,aj si z flase potiahne,a ked zisti,ze je to miecko,dudel vypluje,vypije len caj..inak prikrmy popapa,ale aj to si vybera,desiatu tak 2-3 lyzivky,obed papa pekne a poobede skusam, co by zjedol..velmi ma to trapii,lebo vien,ze by ako 8 mesacny mal pit miecko..nasa doktorka mu robila odbery a mal vsetko v poriadku,ked som sa spytala na alergiu na mlieko,povedala mi,ze to nema,pretoze nie je chudokrvny,ze deti s alergiou byvaju chudokrvne...inak maly sa narodil s vahou 2.90kg a teraz ma 7.5kg...dakujem za povhopenie a radu

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré deti odmietajú mlieko, nie je potrebné im ho vnucovať. Môžete teraz mlieko celkom vynechať a znova sa k nemu vrátiť napríklad po dvoch týždňoch. Varujem však proti radám , aby ste dávali bežné mlieko z potravín. Pre deti do roka a podľa mňa až do troch rokov je určené mlieko umelé, formula, rôznych značiek. Z mojej skúsenosti viem, že chuťovo vyhovuje deťom asi najviac Sunar alebo Francais lait.
    Jedálníček v tomto veku by som upravila takto: ráno mliečna kaša, lyžičkou, dopoludnia ovocie, alebo kvalitná ovocná šťava asi 50 ml / ovocia aj viac/. Na obed mäsosozeleninový príkrm, mäso denne, dvakrát týždenne uvarený žĺtok. Odpoldnia znova ovocie alebo môžete začať biely nesmotanový jogurt s probiotickou flrou, alebo niektorý jogurt od mliečnych firiem, majú ho všetky alebo sunárek ovocnomliečny dezert. Do roka určite nie pribináčik, termix tvaroh a pdobne. Večer znova mliečna kaša. Mlieko môžete skúsšať neskôr aj z hrnčeka alebo z takého sosáčika, má ho avent.

  • citlivé bruško

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekný deň, moja dcérka má 5,5 mesiaca, od narodenia je prikrmovaná, používame Nutrilon Comfort 1, od 4-mesiaca sme začali s príkrmom. najprv to bolo čistá mrkva, ale malá mala zápchu a veľmi kričala od bolesti, tak nám pani doktorka doporučila krmiť zeleninkou a jabíčkom. malá posledne málo papá, 5x denne po 120 ml mliečka, celú noc kľudne spinká, ráno niekedy vypije aj 160 ml. Doobedu dostane zeleninovú alebo jablkovú výživu, ktorá jej veľmi chutí, poobede spinká len málokedy, aj to len v kočíku, podvečer máva často krče a plače, nepomáha ani hojdanie na rukách, a niekedy odmietne aj večerné mliečko a zaspí bez papania. Neviem, aký príkrm by bol v jej prípade vhodný, citlivé bruško má od narodenia, trápi ma hlavne to odmietanie mliečka.
    Váži 6 kg, podávame do čaju aj pyrydoxin a acidum folicum, lebo bola chudokrvná. Stolicu má raz denne zelenú a niekedy dosť riedku. Ďakujem za radu a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mám na výživu dieťaťa v tomto veku úplne iný názor. Nie je dôvod podávať bezmliečny príkrm tak zavčasu, odporúčam až po piatom mesiaci. Zbytočne zaťažuje gastrointestinálny trakt. Neviem tiež ako priberá a tiež, či je aj kojená.
    Odporúčam ráno mleiko, dopoludnia zatiaľ tiež mlieko, na obed mäsovozeleninový príkrm odpoludnia mlieko / aj keď vypije len 120 ml / a večer ryžovú alebo zemiakovú kašu. Po dvoch týždňoch namiesto dopoludňajšieho mlieka podať ovocie / jablko, hruška/. Sledujte priberanie a počet mokrých plienok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: