Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • ukoncenie dojcenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Prosim Vas o radu.Pred 3tyzdnami som prestala dojcit 25mesacnu dcerku.Kedy by som mala dostat menstruaciu?Od porodu som ju este nemala.Dakujem za odpoved Nika

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobry den, pani Nika,je to velmi individualne. Zavisi to od hormonov vo Vasom organizme. Mliecko sa neprestane tvorit hned po odstaveni a rovnako ani hladina hormonov, ovplyvnujuca tvorbu mliecka a zabranujuca dozrievaniu vajicok a menstruacii, hned neklesne. U niektorych zien nabehne menstruacia po mesiaci u inych to moze trvat aj dlhsie. Pokial chcete dostat menstruaciu co najskor, kontaktujte svojho gynekologa, ktory Vam urobi vysetrenia potrebne na zistenie hladinu hormonov, pripadne Vam medikamentozne vyvola menstruaciu, co vsak velmi neodporucam. Radsej by som radila pockat na prirodzeny nastup menstruacie. I napriek tomu, ze nebudete mat menstruaciu to vsak neznamena, ze nemozete otehotniet. S pozdravom Jana W.

Podobné otázky

  • ukoncenie dojcenia zo zdravotnych dovodov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Moj syn bude mat zaciatkom februara 1 rok. Do teraz ho dojcim rano, pred obednajsim aj vecernym spankom a hlavne v noci je doposial dost casto smadny. No u mna sa vyskytol pred dvoma dnami velmi bolestivy zub napriek tomu, ze som bola na zubnu prehliadku pred porodom aj po 6 mesiacoch po porode, kedy som nemala ziadne problemy, brala som vitaminy pre dojciace matky. Zubny lekar mi odporucil antibiotika koli hnisu, ktory mi vsak uz vytiekol ani som to nepostrehla a ak ich doberiem treba vytiahnut bolestivy zub. A preto mi aj odporucil okamzite ukoncit dojcenie, aby sa infekcia nedostala prostrednictvom mlieka do bruska dietatka. Preto sa chcem opytat ci su nutne antibiotika pre mna, a ak sa uz nahodou ta infekcia dostala do mojho syna, je to mozne prostrednictvom nejakeho vysetrenia zistit a vcas liecit? Skutocne musim ihned ukoncit dojcenie?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak lekár správne lokálne ošetrí zub a pri potrebe antibiotika budete užívať také, ktoré je vhodné užívať počas dojčenie / skoro všetky/ tak nevidím dôvod na rýchle ukončenie dojčenia.

  • Ukončenie dojčenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 2 ročnú dcérku, ktorú ešte stále dojčím. Chcela by som sa opýtať ako ju najšetrnejšie odučiť od dojčenia bez hormonálnych liekov a tak, aby dcérka psychicky netrpela, respt. čo najšetrnejšie, aby sme sa obe nemuseli trápiť. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Znížiť tvorbu mlieka je možné znížením počtu dávok za deń,teda obmedzením prikladania, znížením príjmu tekutín. Ak máte blízkeho človeka, ktorého dieťa pozná a je zvyknuté s ním tráviť čas / starí rodičia napríklad/ je možné urobiť si predĺžený víkend bez dieťatka a tým sa odstaví.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: