Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Kolegyňa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Obraciam sa na vás možno s trošku banálnym problémom, ale aj tak by som Vám bola veľmi povďačná, keby ste mi odpovedali.
    Jedná sa o moju kolegyňu, ktorá asi pred rokom nastúpila do firmy, v ktorej pracujem. Sedíme spolu v jednej kancelárii a čím ďalej tým viac si všímam, že ma takmer vo všetkom začína napodobňovať a kopírovať. Pred rokom keď prišla mala celkom iný účes, obliekanie, štýl. Postupne si zmenila účes na rovnaký ako mám ja, vlasy si začala farbiť rovnakým odtieňom ako ja. Obliekať sa začala rovnakým štýlom ako ja. Dokonca som si všimla , že začala používať vo vyjadrovaní rovnaké frázy ako ja. Ešte aj byt si prerobila podľa toho čo videla u nás. Neviem čo si o tom mám myslieť ale začína ma to dosť znervózňovať, ako keby mi kradla identitu. Neviem či jej mám niečo naznačiť, alebo to nechať tak. Manžel mi hovorí , že aby som sa nad tým len zasmiala, ale je dosť nepríjemné keď jeden deň si kúpim nejaké oblečenie a do týždňa niečo podobné vidím na nej. Najviac mi však na nej vadí také nekolegiálne správanie. Viackrát som si všimla, že keď sme spolu prikloní sa k môjmu názoru, ale ako náhle do toho zasiahne šéf a má iný názor hneď sa prikloní k nemu, aj keď sme sa dohodli, že budeme obhajovať ten náš. Proste vôbec si nestojí za slovom. Minule sme dostali jednu úlohu od šéfa, ktorá nebola až taká súrna a keďže sme mali vtedy uzávierku dohodli sme sa medzi sebou, že tú úlohu urobíme každá za seba až po skončení uzávierky. Ja som sa teda držala toho a do tej úlohy som sa nepúšťala, no ona ju hneď na druhý deň urobila a bežala za šéfom to odovzdať . A pritom ona prvá predo mnou vyhlasovala, že na tú úlohu vôbec teraz nemá čas a či šéf nevie, že máme momentálne dôležitejšiu prácu, ktorá musí byť urobená na čas a podobné. Začínam nadobúdať pocit , že ma môže hocikedy podraziť, aby ona pred šéfom vyzerala schopnejšia. Doteraz som mala vždy šťastie na dobrých kolegov, s predchádzajúcou kolegyňou, s ktorou som niekoľko rokov sedela v kancelárii sme boli výborné priateľky . Žiaľ odišla do dôchodku a nahradila ju táto súčasná, pri ktorej mám stále taký čudný pocit, že mi intriguje za chrbátom.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň,
    to ako popisujete kolegyňu vyzerá tak, že s vlastnou identitou to nemá celkom jednoznačné. Ste pre ňu vzorom, métou, ktorú má potrebu kopírovať, dosiahnuť a - zdevalvovať, zvíťaziť nad vami.
    Jej hra je "tajná", podprahová, navonok sa o ničom nehovorí, témy sa neoslovujú - máte na výber - buď budete hrať jej "hru" - čiže budete sa tváriť že nič nie je, budete neustále v strehu, pripravená "bojovať", nedôverovať, byť opatrná, alebo to skúsite priamo osloviť - tým jej hru môžete "pokaziť", musíte však rátať s tým, že to môže vyvolať agresivitu - a pritvrdenie tlaku na vás. S takýmito štruktúrami osobnosti je veľmi náročné "spolužitie" - majú svoje ciele, svoje spôsoby, svoje vlastné pravidlá. Ak sa vám podarí témy kopírovania zviditeľniť, priamo oslovovať, je možné že prestane. Ak nie, asi bude na mieste otázka či sa v rámci pracovného priestoru nenájde pre vás dve oddelené sedenie.

Podobné otázky

  • ešte raz vracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka ešte som sa chcela opýtať,synčeka stále napína na zvracanie,avšak už nezvracia-nemá čo.Kolegyňa mi raz spomenula,že dávala pri zvracaní dcérke nejaký sirup ,existuje niečo proti zvracaniu ?
    a ešte :/mne veľmi pomáha po zvracaní,keď pár hodín nič nejem nepijem,a potom si dám harmančekový čaj/ -viem ,že nemôžem porovnávať seba a dieťa,ale chcela som sa opýtať,môžem aj synčekovi potom podávať harmančekový,alebo repíkový čaj ?
    ďakujem

  • stravovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Som matkou 4 ročného dievčatka a mám taký problém, že nechce jesť. Pri výške 102 cm váži 15 kg. Nikdy nejedla veľa ale v poslednej dobe nechce jesť nič. Naša pediatrička nám doporučila Peritol ale ani to nepomohlo. Rada by som vedela ako ďalej. Od septembra minulého roka začala chodiť do škôlky a aj tam sa sťažujú že nechce jesť.
    Kolegyňa mi doporučila doplnkovú stravu od Nestlé Nutridrink ale to nepomáha. Inak sa vyvíja normálne, len máme problémy s papaním. Poviem pravdu naša pediatrička mi neporadila nič iné. Ďakujem a doporučili mi gastroenterologické vyšetrenie. Je vhodné pre také malé dieťa?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak nemá ťažkosti, predpokladám, že nechutenstvo môže súvisieť s nepoznanou chudokrvnosťou / urobiť krvný obraz/ alebo je to podmienené psychikou, napríklad preto, že ešte nebola zrelá na kolektív alebo nejakými problémami v rodine. V tako zmysle je to potrebné aj riešiť. Nemyslím si,že s gastroenterológom.

  • stravovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Som matkou 4 ročného dievčatka a mám taký problém, že nechce jesť. Pri výške 102 cm váži 15 kg. Nikdy nejedla veľa ale v poslednej dobe nechce jesť nič. Naša pediatrička nám doporučila Peritol ale ani to nepomohlo. Rada by som vedela ako ďalej. Od septembra minulého roka začala chodiť do škôlky a aj tam sa sťažujú že nechce jesť.
    Kolegyňa mi doporučila doplnkovú stravu od Nestlé Nutridrink ale to nepomáha. Inak sa vyvíja normálne, len máme problémy s papaním. Poviem pravdu naša pediatrička mi neporadila nič iné. Ďakujem

  • Info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, mám 4 mesačnú dcérku, ktorej by som chcela dať nasadiť náušnice. Neviem čo je najlepšie, či u mojej detskej lekárky alebo mám zbehnúť na lekársku kozmetiku?Ďakujem za odpoveď a prajem úspešný štart do Nového roka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Do roka mám lepšie skúsenosti s prepichnutím ušiek ihlou a u starších detí je vhodné nastrelovanie. Kolegyňa nastre+uje aj u mladších detí / do roka/ a má s tým dobré skúsenosti. Takže je to jedno.

  • Očkovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vážená pani doktorka,písala som už na e-mailovú adresu redakcia zavináč mamaaja.sk.,teraz si dovoľujem znova Vás poprosiť o radu.Píšete v časopise opakovane
    mamám,že je možné očkovanie monovakcínou proti varicelle,viem,že je v SR registrovaná,ale pediater v našom meste i v lekárni mi opakovane povedali,že
    vakcína nie je dostupná.Som lekár,t.č. nepracujem,mám 2 deti,ktoré začali chodiť do
    školy a varicellu ešte nemali.Keďže bývame s otcom,ktorý je po onkoliečbe.v minulosti
    mával opakovane herpes simplex,chcela by som predísť očkovaním možnej komplikácii-
    deti varicella-starý otec herpes zoster,preto mi na tom tak záleží.prosím Vás o radu, kde by som mohla vakcínu dostať.Ďakujem Vám. Monika Španková.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vakcína nie je u nás registrovaná, je len momentálne navezená na mimoriadny dovoz., takže je možné ju v lekárni objednať a na recept zakúpiť. Volá sa Varilrix, distribuujú ju rôzne spločnosti . Pani kolegyňa kľudne by zavolajte na môj mobil, nájdete ho na internetovej stránke mojej ambulancie, veľmi rada vým osobne poradím.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: