Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • prekonanie nevery

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Bola som manželovi neverná a on mi to nedokáže odpustiť, veľmi sa tým trápi, vyčíta mi to pri každej príležitosti. Dvakrát už podal žiadosť o rozvod,ale vždy to stiahol on z jeho iniciatívy. Viem, že nechce odísť, či už kvôli dieťaťu, ktoré spolu máme, ako aj kvôli domu, ktorý sme spolu kúpili, ale takto sa tiež žiť nedá. Ako mu mám pomôcť z depresií? Je to už dlhoročná záležitosť. Krátko po začatí vzťahu sme boli z jeho iniciatívy na dlhší čas oddelení a počas tohto času som si našla inú známosť, avšak keď sme sa zasa stretli, znovu sme sa dali dokopy.Dlhé roky mi to nedokázal odpustiť a "trestal" ma tým, že mi nedal pusu, alebo neobjal, pretože som taká a taká. Keď to trvalo príliš dlho, zaláskovala so sa do niekoho iného a celé to začalo odznovu. Taký večný kolobeh. Zločin a trest :))) Teraz už čakám druhé dieťatko, ale už takto ďalej nevládzem. Už dvakrát mal možnosť odísť a neodišiel, a napriek tomu si nevie povedať, že začneme odznovu bez výčitiek.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Lenka
    v prípade nevery jedného z partnerov je veľmi jednoduché a "ľahké" skĺznuť do presvedčenia že jeden je dobrý a druhý - ten neverný - zlý. Nevera však býva často vyústením situácie vo vzťahu, na ktorej majú podiel obaja partneri - a povedzme si že 50 na 50. Takže vy môže prežívať pocity viny i ľútosť a pokánie za to čo patrí k tým vašim 50tim percentám zodpovednosti. Tých zvyšných však patrí vášmu manželovi - a za ne by mal prevziať svoj podiel zodpovednosti on. Je pochopiteľné že sa cíti zranený, zradený a podvedený - otázka je, čo urobil pre to aby sa to tak nevyvinulo.
    Obom vám v tejto situácii nie je dobre. To čo sa stalo už nezmeníte - môžete však neveru využiť ako priestor, v ktorom si obaja nájdete samých seba - svoje potreby, túžby, očakávania, zranenia, nesplnené sny. A tiež spôsob, ako ďalej byť spolu v zdravom vzťahu založenom na vzájomnej úcte, dôvere a láske.
    Výčitky sú ako jed - pomaličky odkvapkávaný, ktorý ale vie dôkladne naštrbiť i vzťah.
    Skúste si sama v sebe pohľadať porozumenie tomu, čo sa vám dialo, prijatie toho, že nie ste vinník, že nejde o zločin a trest, o trestajúceho a vinníčku. Ste manželia, partneri - ktorí spolu môžu prekonať veľmi veľa - základom pre to je však nájsť to, čo medzi vami funguje. Postaviť vzťah na tom, čo nefunguje - to je istota že vzťah nevydrží.
    Držím vám obom päste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: