Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • odísť či dať šancu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, s priateľom sme spolu už takmer dva roky. Zo začiatku bolo všetko super, ale človeku postupne spadnú ružové okuliare. V poslednom čase máme problémy. Mňa trápi to, že priateľ odmieta návšetvy u nás doma, lebo vzťah s mojou sestrou nie je zrovna najlepší, ale oni sa vidieť ani nemusia, mám vlastnú izbu, čiže súkromie môžme mať a ja stále chodím len za ním, ibaže ja potrebujem tiež svoj pokoj a pohodlný večer doma a nie cestovbať pomaly za každého počasia v noci domov 45 minút. Keď mu poviem, aby prišiel nachádza si rôzne výhovorky. Postupne ten problém prerástol až do takého štádia, že nechodíme spolu von, medzi ľudí, prejsť sa, ale on sedí len na internáte lebo on tú potrebu nemá ale ja áno, vždy príde s výhovorkou prečo nie. Ja som typ človeka čo potrebuje spoločnosť a ľudí. Jeho výhovorky a lenivosť mi vadia, neviem čo mám robiť, či mu dať šancu alebo nestrácať čas s človekom, ktorý je iný odo mňa. Je iný už od septembra, keď sa opýtam, že čo sa deje, on mi sám nevie povedať, ja ale nechcem mať pri sebe človeka čo nevie čo od života chce. Som si vedomá toho, že končí vysokú školu a uvažuje čo ďalej, ale to nie je ospravedlnenie a ja už nevládzem, lebo mám pocit, že ja vkuse dávam a on len berie a ja nedostávam nič...Prosím, viete mi poradiť čo robiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Eva
    vzťahy sa plynutím času menia: pôvodná zamilovanosť, kedy naozaj fungujú "ružové okuliare" a chémia, sa stráca a nastupuje triezvejší, reálnejší pohľad na partnera, na jeho vlastnosti, povahu, charakter... I na pomer a vyváženosť vo vzťahu - toho čo dávate a čo dostávate. Ste obaja ešte mladí, meníte sa - a jeho zjavne čaká významná zmena v živote - to však nič nemení na legitímnosti vášho pocitu frustrácie, nepochopenia, permanentného prispôsobovania sa.
    Hovoríte o tom, že pravdepodobne obaja prežívate nespokojnosť vo vzťahu, i keď to ešte nie je možné presne pomenovať - váš priateľ je od septembra iný, nemá chuť ísť von, robiť spoločné veci, prispôsobovať sa...
    Môžete sa obaja o tom, čo ešte medzi vami funguje, čo vás spája, a čo už naopak nefunguje - otvorene porozprávať - predpokladám že asi nie "jednorazovo", ale opakovane, a spolu hľadať či viete spolu budovať ďalší vzťah alebo nie, či je medzi vami ešte energia na bytie spolu. Držím vám obom päste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: