Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • bez komunikacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    mojim problemom je komunikacia s partnerom (ja 25,on 29),komunikacia z jeho strany. Uz od zaciatku vztahu ( nieco vyse roka,rok spolocneho byvania)sa mi zdal utiahnuty, samotar a clovek,ktoremu vystaci len minimalna komunikacia. Ak ma nieco trapi,nieco, co sa tyka nasho vztahu..reaguje uplne necitlivo, nevsima si ma,akoby som pri nom ani nebola...casto ma taketo situacie rozplacu,nakolko som velmi citiva..ale s nim nepohne nic!!doslova nic!Skusala som byt mila, nezna, vtierava, priama, uprimna, nahnevana..bez vysledku a rozdielu.Vacsinou mi na to povie len tolko, ze vsetko si sposobujem SAMA, ze tu nie je co riesit, pritom on je dovod mojho trapenia.Zevraj zo skusenosti vie, ze nema vyznam nieco riesit...
    Naposledy som na neho vytiahla intimny problem.Mam pocit, ze ma odmieta ako zenu...vsetko su len moje dohady, pretoze ziadnej odpovede sa od neho nikdy nedockam. I ked na druhej starne sprava sa ku mne nezne, obijma ma,pohladi, vezme na veceru, zaspavame v objati..no ked chcem od neho nieco viac..nenapadne sa tomu vyhyba.Zdravotny problem som si nevsimla, mozno je to jeho zahadnou psychikou ci nizkou potrebou, ktoru ked ma,vynahradza si ju na internete..a mne ostava len potlacat svoju vasen placom do vankusa.
    Neviem, ako mam k nemu pristupovat, aby sa mi troska otvoril, porozpraval sa so mnou,pripadne zdoveril s niecim. Viem od jeho kamarata, ze bol taky od malicka.Ale to naozaj existuju ludia, ktori nie su schopny rozpravat s blizkou osobou?Ved keby som s nim nebola, tak by mal len pocitac a pracu.Jeho flegmatizmus ma niekedy az zaraza.Jedine co ho vytocilo, co dal aj najavo bolo,ked ho nejaky sofer obmezdil na ceste.Vsimla som si u neho, ze akakolvek vycitka u neho vyvola akysi "detsky" nesuhlas a vyvola okamzitu obranu v podobe ignoracie a nezaujmu.
    Vela krat som sa na neho od hnevu vykricala, co ma potom aj velmi mrzelo, no asi mi to stale prepaci, hodi za hlavu,neriesi, odignoruje..netusim..!!
    Viem, ze komunikacia je dolezita a vela veci by vyriesila keby to aspon skusil..ale ako mam komunikovat , ked priatel to nedokaze??Uz som zufala, niekedy mam pocit, ze ja som ta "nenormalna furia".Niekedy tvrdi, ze si mam vsimat skutky, nie reci..Ale ako moze byt taky pokojny, ked ma nieco trapi.Casto hladam aj chybu v sebe, ale stale dojdem k zaveru, ze komunikacia mi chyba, a bez nej sa nedokazem pohnut, ani si predstavit svoj partnersky zivot!
    Dakujem za radu!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dobrý deň Stela
    vo vzťahu dvoch ľudí je veľmi dôležité vzájomné zdieľanie. Je naozaj rôzne, niektoré dvojice spolu potrebujú hovoriť naozaj o mikro detailoch svojich životov, iným stačí oveľa menej. Najdôležitejšie nie je množstvo slov, ale prežívanie oboch - či im spôsob toho druhého vyhovuje, či je pre nich prejavom záujmu, blízkosti.. Vám zjavne ubližuje neochota priateľa hovoriť o prežívaní, riešiť konflikty, rozpory... jeho pravdepodobne ohrozuje vaša potreba hovoriť o veciach, o sebe, o ňom...
    "Samotári" mávajú bohatý vnútorný život, no neradi ho zdieľajú s inými. Ak sa však životnou stratégiou stane vyhýbanie sa a ignorovanie akýchkoľvek nesúhlasných, konfliktných tém, je veľká pravdepodobnosť, že časom sa rozpory a neporozumenie môže zväčšiť.
    Čo sa týka jeho odmietania vás ako ženy - je to tak stále alebo sa to zmenilo? I čo sa týka sexuálnych túžob sú rôzne, opäť je to vec, o ktorej partneri majú hovoriť a nájsť spôsob, aby to vyhovovalo obom. Plač do vankúša svedčí o tom, že sa necítite dobre. Čím je pre vás váš partner? Čo sú jeho vlastnosti ktoré vás na ňom priťahujú? Čo potrebujete od vzťahu s mužom? A čo dostávate? Čo potrebuje od on vás? Ako si rpedstavujete svoj ďalší partnerský život? Veľa otázok, ale odpovede na ne vám môžu pomôcť pri rozhodovaní čo ďalej. Držím vám päste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: