Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Jedalnicek

    , Autor: arian

    Dobry den pani doktorka. Potrebovala by som radu. Nie som si ista, ci je jedalnicek mojho 8 mesacneho synceka spravny a dostatocne bohaty. Na ranajky ma mliecko 210ml (8:30-9:00),na desiatu (okolo 10:00) ma rozmixovanu mrkvu s jablkom, alebo bananom, detsku vyzivu alebo ine ovocie. Na obed (12:30-13:30) masko so zeleninou (mrkva, zemiak, brokolica, karfiol), alebo s ryzou- vsetko rozmixovane. Inak mi to vypluva. Olovrant (okolo 16:00) mliecko 180-210ml. Vecer (19:00) kasa z ov. vlociek alebo musli kasa urcena pre babatka. Niekedy s prichutou inokedy bez. Aj tak je dost sladka. A posledne jedlo (22:00) mlieko 210ml. Pije formulu Cow and Gate Comfort. Syncek nepapa ziadne pecivo. Nie je to chyba? Napina ho z toho, tak mu pecivo nedavame. A este par otazok. Mam mu pridat uz aj ine druhy zeleniny? Z ovocia skusil uz aj slivku a melon. Biele activia jogurty staci zaviest neskor ak ma dostatok mliecka? Ziadne sladkosti ani maskrtky nepapa a pije iba cistu prevarenu vodu. Mali sme a aj mame velke problemy s refluxom. Boli sme aj v nemocnici. Tak som dost opatrna pri jeho jedalnicku. S prikrmami sme zacali az v 6 mesiaci. V krajine kde zijem sa lekari do jedalnicka nestaraju. Je to cisto rodinna zalezitost a ked nieco odporucia, tak len kupovane jedla v poharikoch. Tie davam malemu ak cestujeme. Vopred Vam dakujem za odpoved a rady. Prajem pekny den.Majka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček má ukážkový, jogurt po deviatom mesiaci môže, ale ak mu nechutí, nemusí, odpoludnia je mlieko dobrá voľba. Chlebík alebo pečivo / do roka bez nátierkyú mu môžete po raňajkách ponúkať, ale ak ho nevie papať, nie je to nutnosť. Predpokladám, že v kaši alebo zleninovom príkrme obilninu, teda lepok má. Čo sa týka zeleniny, môžete pridávať iné druhy, ale vždy len jeden a cca 4 dní čakať ako na to zareaguje.
    Ovocie odporúčam len také, ktoré nemá červenú dužinu, Melón môže byť kontaminovaný salmonelou. to by som nedávala.
    Ešte by som doplnila, že strava dieťaťa má byť pestrá čo do zloženia ale nie čo sa týka chutí, takže nie je potrebné nič meniť. Kým sa nenaučí žuť / čo je individuálne/ nie je potrebné mu vnucovať hutnejšiu stravu.

Podobné otázky

  • Vysetrenie

    , Autor: Janulla82

    Dobrý deň , potrebovala by som sa poradiť.Mam 6,5 ročnú dcérku.Trapime sa už dlhšiu dobu s jedením.Myslela som čím bude staršia tak sa jedenie rozbehne a len skôr naopak Jej jedálniček sa zužuje, zje čím ďalej menej .Ak nad ňou nestojím tak zje strašné málo .Okrem iného je neposedna, stále sa mrvi, neobsedí sedieť na stoličke .Všetko iné ju zaujíma len nie jedenie .
    Chcela by som ju dať vyšetriť na parazity - hlisty mrle a ak sa dá zo stolice aj na helikobaktera. Myslíte že by som tým to niečo vyriešila?Som z jej jedenia už zúfalá,
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja postupjem tak, že ak majú rodičia s dieťatkom takéto problémy, je potrebné podrobne problém rozobrať : anamnéza a potom naplánovať určité vyšetrenia, samozrejme začíname od jednoduchších k zložitejším a aj podľa toho aké ťažkosti dieťatko má, či žijete v meste alebo na dedine, či máte domáce zvieratká atd.......
    Takže všetko sa dá ak to treba, základ je v správnom vyšetrení u detského lekára

  • Jednostranný jedálniček

    , Autor: evelynne

    Dobrý deň,
    syn ma 3 a pol roka a vždy to bol nejedák. Absolútne odmieta hocaké ovocie v akejkoľvek podobe a posledné 3 mesiace aj zeleninu. Predtým mi papával zeleninu aspoň vo varenom/dusenom stave na obed a večeru, ale odvtedy ako keby uťalo a chce jesť len cestoviny s mäsom/červenou šošovicou, suchý chleba a na večeru krupicovú kašu. Takýto jedálniček má už asi 3 mesiace a som už zúfala z neho. Keď mu zamaskujem nejakú zeleninu do taniera, hneď mi na to príde a piští. Z ovocia mi zje len citrónovú šťavu na lyžičke (dám mu asi 4-6 denne)a ešte mu dávam dve lyžičky tekvicového oleja (ten mu chutí). Má rád aj piškóty alebo špaldové jablkové keksy, všetky ostatné sladkosti odmieta, čo je čudné ale na druhej strane som rada a neponúkam mu to. V škôlke zje 2-3 lyžičky obeda aj to len keď je ryža s mäsom alebo nejaké cestoviny, iné nezje. Hodnoty železa ma mierne pod stanoveným limitom, dr. nám povedala, že to je OK a nemusí brať železo ako doplnok. Chcem sa spýtať, či by nebolo vhodné mu podávať nejaké doplnky výživy, lebo takýto jedálniček mu určite nepokryje dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Mohli by ste mi poradiť aké? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti niekedy naozaj jedia stále to isté, pokiaľ to obsahuje všetky živiny, nie je potrebné to riešiť. Na druhej strane vieme, že deti cca do troch rokov odmietajú nové druhy jedál, hovoríme tomu neofóbia.
    Citrónovú šťavu by som obmedzila na maximálne dve lyžičky denne. Skúste mu ponúknuť čistú ovocnú šťavu aj z iného ovocia.
    Teraz v zime mu nezabudnite podávať vitamín D dve kvapky denne, zapiť mliekom. Môžete podávať aj komplex vitamínov v kvalitnom preparáte z lekárne, ideálne cebion 2x multi len neviem, či ho momentálne majú.

  • Percentil

    , Autor: nancyk35

    Dobrý den pani doktorka,
    chcem sa Vás opýtať aký je Percentil pomeru výšky a váhy môjho syna, váži 12,5 kg a meria 84 cm, 19,5 mesiaca. Na internete su rôzne percentilove grafy a na každom grafe nameram inú hodnotu. Mám strach,aby už teraz syn nemal nejakú vysokú nadváhu, veľmi mu chuti jesť a je to ako sa hovorí bacuľko. Od narodenia je na UM. Ak by hodnota bola už prekročená je vhodne mu nejako začať upravovať stravu? Jeho jed.listok je:
    06:00 - 150 mal UM
    07:30 - 30g chlebík s maslom a pod.
    09:30 - presnidavka do ruky, alebo banán, jablko a pod.
    11:30- 200g porcia obedu( to co jeme my)
    14:30 100 ml ovoc.jogurtu
    Pomedzi všetky tieto jedla pýta stále niečo jesť, tak mu dám hipp tyčinky, alebo hipp piskotu ale len pár kúskov. Najradšej by som mu ich nedávala ale ked stále niečo vypytuje.
    18:00 150g večera- kaša, alebo polievka kedže na obed zje jeden chod tak mu viem polievku dať na veceru( robím to dobre?), alebo zase chlebík .
    Počas dňa pije len cistu vodu, ešte nikdy nemal ani čaj, džús a pod.
    Mám na jedálničku niečo upraviť?
    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    . Jedálníček je dobrý, Sladkosť môže dostať po obede alebo v rámci olovrantu, v žaidnom prípade nie medzi jedlami, teda jednotlivými porciami. Je správne, že pije len vodu.
    Podľa tabuliek je jeho hmotnosť aj výška úplne v medziach normy. Samozrejme hodnoty sú orienatačné, ak je dieťa zdravé, dobrý jedálníček má, tak nie je dôvod na obavy. percentily presne neviem povedať, lebo nemám doma všetky tabuľky, ale určite je to okolo 50teho percentilu, čo je v norme.

  • jedalnicek v jasliach

    , Autor: matejovamama

    Dobry den pani doktorka, mam 20mes syna, este je dojceny rano pooobede, vecer a v noci 2-4x. Jeho jedalnicek doteraz bol asi takto: rano kojenie, doobeda pol chlebika desiata jablcko, obed (pripraveny vylucne na pare, ako masko vela zeleniny priloha niekedy na stave alebo husta masova polievocka rozneho druhu) olovrant biely jogurt s ovocim bio vlockami napr. spaldovymi niekedy piskotka a vecera bio kasa (ovsena pohankova alebo aj krupicna), tento mesiac mi zacal syn navstevovat jasle. Jedalnicek sa mi vyrazne nezmenil, avsak odmieta tam jest hlavne jedlo, cize maso, polievky niekedy zje aj dve misky. Olovrant mu davaju taky ako mal doma kedze mu ho mozem nosit. Len teraz neviem ci mu mam davat na veceru maso, vlastne mu varit akoby hlavne obedove jedlo alebo mam v jasliach chciet aby mu skusili na olovrant davat masko z obeda a tak by som ja na veceru varila opat kase. Co ma potom jedine trapi je ze by nemal denne jogurt. Dakujem Vam za nazor a taktiez by ma zaujimalo ci takyto jedalnicek je vhodny.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedálníček je vhodný. Možno by bolo vhodné, keby mu v jasliach to mäso buď rozmixovali / pravdepodobne ste to tak ešte robili/ alebo mu honaozja ponúkli odpoludnia. Jogurt môžete vynechať, dostane ho cez víkend alebo mu ho dajte namiesto chlebíka ráno pred odchodom do jaslí. Na večeru nie je veľmi vhodné dávať dieťaťu porciu mäsa, ak však nevečeria neskoro, eda dostal by prvú večeru hneď po príchode z jaslí, tak by ste mohli varené mäso so zeleninou, až x do týždňa podať takto. Cez víkend mu robte kvalitné mäsové polievky a potom ako druhé chod tiež mäso nemusí mať. Toto je jedálníček na prechodnú dobu, postupne sa naučí iste papť mäso aj na obed. Inak týždenne by mal skonzumovať cca gramov mäsa.

  • odmietanie stravy

    , Autor: lucia1981

    Dobrý deň. Mám skoro štvorročného synčeka, ktorý odmieta varenú stravu, vlastne spapá len suchá chlebík, rožok, banán, jablko,cereálie a mlieko to by pil aj 5- krát za deň. Nevieme ho donútiť normálne jesť, od narodenia papal pekne aj v škôlke, no posledné mesiace s ním nevieme pohnúť. Už som z toho zúfalá....čo mám urobiť aby začal zase normálne jesť?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mali by ste si písať jedálníček, čo za celý deň spapá, najmenej 7 dní. Potom by ste ho mali sama ale lepšie s lekárom vyhodnotiť. Raz za deň by mal mať varenú stravu, idálne obedná porcia, vtedy by nemal dostať žiadnu inú stravu, iba ak vodu. Na druhej strane treba zhodnotiť, či dieťa nie je prehnanene zaťažované : športom krúžky a pdobne, nejaké dlhé prechádzky Deti sú potom unavené, odmietajú jesť a pijú nepirmerane veľa mlieko, lebo toje jednoduchšie ako prežúvať jedlo. Mlieka by nemal vypiť viac ako 330 ml, maximálne pol litra ale v každom prípade sú v tom zahrnuté aj mliečne výrobky!!!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: