Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • hrčka na hlave

    , Autor: kapka

    Dobrý deň,
    mojej 14 mesačnej dcére som našla vzadu na hlave tvrdú hrčku s priemerom 1 cm. Hrčka sa nepohybuje.
    Boli sme u našej pediatričky, tá nás poslala na ušné (lebo jej vytekal v minulosti z ušiek maz), ale tam nám povedali, že má všetko v poriadku, ani nemá žiadny zápal.
    Zajtra ideme na krv na hematológiu. Myslíte si, že stačí také vyšetrenie? Nemáme sa dožadovať aj nejakého iného vyšetrenia? Lebo mám obavy, aby to nebolo niečo vážne. Nechcem nič zanedbať.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    je ťaqžké to takto zhdonotiť, lebo sa nedá určiť , čo to je. Podstatné je, či to tam nemá od narodenia alebo to nie je takáto konfigurácia hlavičky. Ja v takýchto prípadoch odosielam dieťa aj na konzultáciu ku chirurgovi.

Podobné otázky

  • Hrčka na hlave

    , Autor: Gabi2889

    Dobrý deň! Ja by som sa chcela opýtať na hrcku, ktorá sa urobila môjmu synovi na ľavej časti hlavy. Nakoľko má 12 mesiacov a už ju tam má niekoľko mesiacov. Detská lekárka nás poslala ma sono, kde sme boli a záver je taky, že v danej oblasti za v kostnej štruktúre zobrazuje oválny hypoechogenny útvar, dobe ohraničený, okolie intaktne. Kázali nám prísť o 3 mesiace na kontrolu avšak pani doktorka mi povedala že možno by nám s tým poradil detský chirurg ale detská lekárka nás tam neposlala. Myslíte že by bolo dobré tam ísť alebo čo je dobré s tou hrckou robiť? Ďakujem za odpoveď ☺️

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak už máte sono je potrebné navštíviť detskho chirurga, ktorý pravdepodobne napláuje chirurgické odstránenie útvaru.

  • Hrcka na hlave

    , Autor: hilda

    Dobry den pani doktorka, chcela by som Vas poprosit o redu.dcerka sa asi pred dvoma tyzdnami smykla ako utekala a hlavu si buchla do okraja pohovky, kde je pod latkou drevo.navrela jej tam hrca, ktoru som sa jej pokusila v ramci moznosti tlacit spät(nakolko mi to nechcela dovolit a plakala pri tom). teraz tam vsak stale malu hrcku este ma, nie je to moc vidiet, len na dotyk to citim.myslim, ze ju to neboli, lebo nereaguje tak.ma to v strede cela.mali by sme ist na nejake vysetrenie, moze to byt nejaka krvna zrazenina, alebo to vyrastie, odide to?
    a este by som sa chcela spytat, ci stale plati, ze hrca sa ma tlacit naspat-lyzickou, tupim nozom..pretoze nam to robili rodicia, len neviem, ci je to spravne.dakujem velmi pekne .

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Hrča sa môže zatlačiť, aby sa zamedziko prípadnému podkožnému krvácaniu.
    Hrču, ktorú dieťa teraz má po údere sledujte, pravdepodobne tam bolo podkožné krvácanie a vstrebáva. Ak dieťa nemá bolesti hlavy, nie je nejako dezorientované, nezvracia, nie je potrebné vyšetrenie. AK by hrča pretrvávala viac ako 14 dní, bolo by možné dieťa skontrolovať u vášho lekára.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: