Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Chcela by som poradit

    , Autor: erika-111

    Dobry večer pani doktorka.Mam 2,5 ročneho syna a blaboce so svojou rečou,ale všetkemu rozumie čo mu povieme.Len nechce rozpravat.Chodime aj na rečove ale nevidim žiadnu zmenu.A preto mam strach či sa to niekedy nauči.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je potrebné zhodnotiť ako sa správa aj okrem rečových prejavov, či je priateľkský, hrá sa rád medzi deťmi. Reč by sa v tomto veku mal intenzívne vyvíjať, týždenne niekolko nových slov. Odporúčam konzultáciu u detského psychol=oga, evntuálne logopéda. Tiež je dobré sa prepýtať u rodičov rodičov, ako začali rozprávať rodičia dieťaťa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: andrea-128

    Dobry den. Chcela by som poradit. Ked som bola v 7tt navstivila som pohotovost lebo ma dlchsie trapil dusivy kasel bola som strasne slaba vycerpana. Samozrejme na pohotovosti som zdoraznovala ze som tehotna a v 7 tt! Doktor my predpisal antibiotika azitrox 500 patri to medzi azitormycin. A calcium chloratum teva sirup ktory som uzivala 1 PL 3*denne. Na poradni teraz v 10/4 tt som svojmu gynekologovi oznamila ze som brala tu antibiotiku 3 dni. Bol stoho zhrozeny preco ten pan doktor my predpisal prave tuto ATB:-( . Moze my ohrozit teraz moje dieta? Co ked sa nebude spravne vyvijat? Bojim sa o moje dietatko ze bude mat nejaku vadu alebo co:-(.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Upokojte sa. V tehotenstve je naozaj najlepie neužívť žiadne lieky, ale ak je matka chorá, je potrebné ju liečiť. Voľba pána doktora na pohotovosti nebola najlepšia, ale ak sa teraz cítite dobre, nestresujte sa kvôli tejto situáciii s antibiotikami, lebo stres nie je v tehotenstve vhodný a dobrý pre vás ani pre bábätko. Snažte sa vyhýbť ochoreniam a podľa ožnosti ak predsa len budete mať nejaké ťažkosti, radej vyčkajte s oetrením na svojho lekára, na pohotovosti vás vyšetrí neznámy lekár a hľadá vždy najjednuduchšie a zároveń dobré riešenia, nie vždy je to však to najlepie.

  • odmietanie stravy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,pani doktorka.
    chcela by som poradiť ohľadne môjho syna. Má 2roky a 4 mesiace. V minulosti nemal problémy s jedlom. Zjedol všetko,čo sme mu ponúkli. Len na raňajky nezje nič na pečive, maximálne vajíčko. Najradšej má suchý chlieb alebo rožok. Približne keď mal rok a pol začal odmietať ovocie so šupov ,(predtým mu to nerobilo problémy, dokonca sme mu nesmeli nič ošúpať, inak by to nezjedol) momentálne však začal odmietať aj strukoviny všetko odmieta, dokonca ho až napne na vracanie, keď zacíti šupku. Neviem ako mám ďalej pokračovať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Otázka je, či je to dlhodobé alebo len prechodné, krátkodobo, napríklad po chorobe, vracaní a pdobne. Ak je to krátkodobé, nekomentovala by som to, nepodávala mu uvedené jedlá a začala s nimi znova asi o mesiac.
    Ak to už všetko trvá takmer rok, treba uvažovať: kedy to začalo, čo sa vtedy stalo, nebolo mu po nejakom z uvedený jedál zle? Nemal po nich hnačku, vracanie? Nestalo sa vtedy niečo: odchod blízkeho človeka, zmena prostredia, nástup do kolektívu, zmena stravy.
    Šupka nie je nutná na ovocí ani na ničom, môžete ju vždy odstrániť.
    Strukoviny sú veľmi dobrá ale nie nutná súčasť výživy, hlavne ak konzumuje dostatok mäsa a ovocia a zeleniny, ako aj obilnín.
    Nezaviedli ste všeobecne v rodine zmenu stravu / vegetariánstvo, bezlepková strava a podobne. /

  • vystúpená žilka pri konečníku

    , Autor: mousse81

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som poradiť vo veci : u môjho dvojročného synčeka som si všimla pri sedení na nočníku keď ho následne idem prebaliť tak má pri konečníku takú vystupenú fialovo - modrú hrubšiu žilku. Neviem ako to má dlho, ale všimla som si to prvýkrát asi pred týždňom. Po nejakom čase ako má plienku napr. po pol hodine mu tá žilka zmizne ako keby sa vstrebala späť. Neviem či s tým máme ísť k pediatrovi, pretože pokiaľ nesedí na šerblíku tak nie je vôbec viditeľná. Poradíte mi čo to môže byť a ako postupovať ďalej?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Už v tomto veku sa môžu u dieťatka objaviť hemoroidy, ľudovo zlatá žila. Pri opakovanom pozorovaní tohto javu odporúčam konzultovať pediatra eventuálne detského chirurga.

  • Zahnisane pliecko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pani doktorka.Chcela by som poradit.No zacnem teda z kraja.moj syn mal zahnisane rameno po ockovani nasa doktorka ma dopredu upozornila ze sa mu urobi hrcka a zahnisa mu to,a kazala mi to v ziadnom pripade nevytlacat.A ak by to prasklo tak to mam vatickou zobrat dat do sacka a do kosa lebo ze to je tuberkuloza.Dobre vsetko som spravila zahnisalo nam to aj druhy krat.ale uz je dobre.Potom som sa rozpravala s mojou kmotrou a spomenula som ze mi to nasa doktorka zakazala vytlacat a ona mi povedala ze to hadam preto lebo sa uz ponaucila ze to raz vytlacila jednemu dietatku a na plucnom sa hnevai ze co je to za doktorku ze to sa vytlacat nesmie.Prejdem k pointe...A sestrinej malej to teraz zahnisalo uz druhy krat a chodia snou na plucne a tam jej to doktorky vytlacaju.strasne place a moja setra teraz nevie kedmi sme pekne presli bez tochto.A tak sa chcem spytat ci robia spravne ci jej to mozu takto vytlacat,a kto ma vlastne pravdu nasa doktorka je v okrase Zvolen a sestra chodi na plucne do Prešova.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko s rieši podľa veľkosti zahnisania. Ak je to do 10 mm a nie sú zdurené uzlinky, tak sa s tým nič nerobí a určite sa nič nevytláča. Ak je chránička väčšia ako 10 mm a aj okolité uzliny sú zväčšené, či iné komplikácie, tak sa to rieši na pľúcnom alebo detskej chirurugii a ich postup je určite správny.

  • prvý prikrm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry, chcela by som poradiť ohľadom príkrmov. Mojmu synčekovi už 3tyzdne na obed ponúkam prvý príkrm-masko a zeleninu a vobec nič nezje. Keď mu dávam podbradník už je rev a prvá lyžička, to je už poriadny krik. Niekedy sa stane, že ochutná dve lyžičky a dosť. Potom ho pravdaže dochovám UM. Čo by ste mi poradili? Mám v tom pokračovať, alebo mu dať pauzu alebo skúsiť mu dať ovocie? Ja viem, že mám byť trpezlivá, to som, že to rýchlo nejde, že mu to nechutí, že je to pre neho niečo nové, ale už to trvá podľa mňa dlho, už by po takom čase mohol niečo zjesť. Alebo je spoľahnutý na to, že potom dostane mliečko a preto nič nezje? Už som z neho zúfalá. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nebuďte zúfala, príčinou nie je to, že príkrm nechce ale skôr to, že nevie papať. Nevie, čo s tým, keď to má v puse, on vie hltať, len keď saje. Skúste mu jedlo dať na lyžičke medzi pery, potom možno prehltne. Ak by sa to nepodarilo, počkajte dva týždne a začnite znova mäsovo-zeleninovým príkrmom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: