Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Anemia a nechutenstvo 10mesacneho dietata

    , Autor: petka14

    Dobry vecer. Mam 10 mesacneho syna (8800 g a 77 cm), narodil sa v 38. tt a od narodenia je anemicky. Sucasna hodnota zeleza je 4,3. Ma aj nedostatok hemoglobinu. Nasa pediatricka nie je spokojna s jeho priberanim (za 2 mesiace je prirastok 440g). Pre neustale chybajuce zelezo v kombinacii s neprospievanim nas poslala na gastroenterologiu. Uziva Maltofer, Cebion, Acidum folicum, Pyridoxin. Vsetky tieto lieky sa donho snazim dostat nasilu vacsinou striekackou, ale vacsinu aj tak vypluje alebo vyvrati. Da sa zelezo doplnit aj nejakymi inymi preparatmi, napr. Melasa? Chcela by som sa tiez spytat, ci uzivanie tejto kombinacie moze nejako ovplyvnit chut do jedla. Maly bol velky jedak, nemal problem mat 300 gramovu porciu na obed, teraz uz zhruba mesiac mame problem s jedenim cohokolvek, okrem mlieka. Je stale dojceny. Pred dvoma tyzdnami sme sa vratili z rehabilitacneho pobytu v Dunajskej Luznej, ktory zvladal dost tazko. Moze jeho "nejedenie" suvisiet aj s tym? Snazila som sa mu aj zmenit jedalnicek, odmieta mi totiz jest akekolvek kusky, tak stale mixujeme. Mohli by ste mi pre ilustraciu uviest priklad co by mohol za den jest? V sucasnosti donho okrem mlieka dostanem maximalne 3 lyzicky presnidavky.
    Dakujem velmi pekne za pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem prečo ste boli na rahabilitačnom pobyte. Všetko so všetkým súvisí. Mechutenstvo s pobytom mimo domov, anémia s nesprávnou výživou, z mlieka / ani males&/ železo nezíska.
    V tomto veku sa ráno nakojí, potom dostane chlebík alebo rohlík /prosriedok, z bieleho, žiadna nátierka/ alebo po kojení môže ešte jogurt. Na desiatu ovocie / nie čerená dužina/ na obed mäsosozelninový príkrm, denne potrebuje najmenej 30 až 50 gramov mäsa/ hovädzie, teľacie, králičie, kuracie, morčacie, ružové, od kosti, kvôli železu/. Príkrm nech je pomixovaný, keď mu viac vyhovuje, mal by obsahovať 4až5kvapiek slnenčnicového alebo olivového oleja, obilninu. raz do týždňa aj červenú šošovicu, dvakrát týždenne polovicu uvareného žltka, mäso denne. Odpoludnia mlieko alebo jogurt. Večer akšu alebo zemiaky, potom mlieko.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: