Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • strava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa s vami poradit ohladne jedla mojej 11 mesacnej dcerky . chcela by som vediet ktoru zeleninu moze uz v pohode jest ,pretoze teraz uz su aj paradajky aj uhorky , paprika tak ci to moze alebo nie aby som jej nieco nedala a ona by to nemala este jest. syr moze ktory podla vas je pre nu najlepsi a tiez aky jogurt moze papat kazdy mi vravi ved daj jej pribinacka no ja som pocula ze nie je to velmi vhodny tak jej nedavam .mozte mi napisat preco nie je vhodne pre tak male deti.? a este posledna otazocka ma 11 mesiacou a len dva zubky nemala by ich mat uz viac ? viem ze vyjdu no len sa mi to zda ze nejako dlho aj tie dva jej vysli az zaciatkom 7mesiaca . inak je velmi zive a usmievave dietatko a uz zacina pomaly sama chodit . zabudla som este na jednu vec zistili sme ze ked ju davam kupat do vane tak sa nam stalo uz asi 5krat ze ked stala vo vane a som pustila vodu sa vycurala tak som myslela ze jej kupim nocnik a ju dam takto vzdy na nocnik , myslite si ze by sa mohla naucit cikat na nocnik alebo je to este zbytocne skoro ? Dakujem vam vopred za odpovede na moje otazky a pekny den prajem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    S nočníkom to môžete kúšať a po vycikaní ju veľmi chváliť, ale ak by ho odmietala, nenúťte ju na neho.
    Zúbky sú na tento vek v poriadku.
    Čo sa týka stravy. Do roka určite nie pribináčik preto, že obsahuje veľa bielkoviny kravského mlieka / je to vlastne koncentrát tejto bielkoviny, pretože je vyrobený na báze tvarohu / a ako taký zaťažuje neprimrane obličky. Z toho dôvodu zaraďujeme aj tvaroh aj syry až po roku, tavený syr až po druhom roku života. Zleninu po roku môže určite aj paradajku, v malom mn. aj uhorku / skúšať / a nepálivú papriku. Po roku je tzv. rodinná strava, trošku soliť, ale má svoje pravidlá: jedlo primeranej konzistnecie, aby ho dieťa zjedlo. Do dvoch rokov žiadne tavené syry, do troch rokov žiadnu vegetu ani masox, žiadne údeniny, ani detskú šunku a detské párky!! Do šesť rokov žiadne huby ani zrejúce syrys.

Podobné otázky

  • Strava

    , Autor: TimeaF33

    Dobrý deň, mam 9 mesačnú dcéru ktorú ešte stále kojím a ktorá má ekzém a doposiaľ sme si všimli, že ekzém sa zhoršuje ak zjem niečo mliečne. Chcela by som jej do stravy zaradiť jogurt alebo maslo ale keďže mliečne jej zjavne robí problém tak sa chcem opýtať, či je vhodné jej dať aj biely bezlaktózový jogurt alebo maslo ak klasické nemôže?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Maslo do roka nepotrebuje vôbec. Ak ste si sama všimli, že na mlieko vo vašej strave zle reaguje, nešla by som do žiadneho jedla z kravského ani iného / kozie, ovčie sojové atd/ mlieka.

  • Biela stolica

    , Autor: Jana21

    Dobrý deň, vo štvrtok ráno môj trojročný syn 2x zvracal, celý deň bol ospalý, horúčku nemal, na to sa v ten istý den objavila svetla až bielo sivá stolica (formovana) 2x, taka istá bola aj dnes 2x. Synček pri kakani plače. Jedlo neodmieta, papa. V stredu mali v škôlke na obed nejakú omáčku s jogurtom. Ocne bielka niesu žlté, na bolesť bruška sa nesťažuje. Znepokojuje ma len ta biela stolica. Podávam mu probiotika BioGaia a pije Nutrilon, ktorý som na teraz vylúčila. Môže ísť o problém so zlcnikom, pečeňou alebo ide len o črevnú virozu, podráždený zaludok? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to en dôsledok stravy, ktorá bola pravdepdobne svetlá a nejedol možo mäso. Z jedného príznaku sa žiadne závery urobiť nedajú. Sledujte dieťa, strava má byť ľahká a podľa stavu treba vhľadať lekára.

  • Problém s jedením

    , Autor: Verčitko237

    Dobrý večer
    Máme syna 6r,ktorý má dlhodobý problém s jedením.zacalo to keď mal 1r3m,postupne selektoval a selektoval jedla.s vekom sa to zhoršuje.ako mu vypadol 1.zub je to už úplná katastrofa.pediatricku som viackrát upozorňovala že Máme problém s jedením.kedze výškovo a vyhovo je v rámci tabuliek, nebýva chorý ci unavený, tak to odmietla riešiť.nic voľnopredajné-pikovit,pedia kid ,B12,pivovarske kvasnice,b komplex,rybí olej 0bodov.synovi pomáha peritol na predpis,ale len pokiaľ ho užíva po dobrati sme tam kde sme boli.syn navštevuje kvôli tomu aj pedopsychiatra.absolutne žiadna stratégia nefunguje.problemom je ze odmieta co i len niečo ochutnať. V apríli sme skončili už v nemocnici,na infúzii.pediatricka to po rokoch nášho trápenia začala riešit bo nám schudol a bol extrémne biely.viackrat sa mu brala krv,krvný obraz v poriadku,ani chudokrvny nie je.naposledy mu zistili alergiu na kravsku bielkovinu,gastro máme až na konci septembra.je to už neúnosné,psychicky to uz nezvládam.pokial to nie je niečo z toho mala co zje,je radšej hladný.dlhodobo mu vadí varená strava,všetko tekutej konzistencie.uprednostnuje len všetko suché.neskutocne sa o neho bojím.podla lekárov to nie je akútny stav. pedopsychiater mu teraz predpísal antidepresiva-sertralin bo syn má aj elektivny mutizmus.kedze má aj mutizmus,psychoterapia neúspešná.vitaminy sa mu snažím dopĺňať aspoň umelo.pravidelne užíva aj probiotika.uz sme zufali.prosim,čo môžme vyskúšať?čím to môže byť?co by mu mohlo pomôcť?peritol tiež nemôže vkuse užívať a antidepresiva neviem nakoľko môžu pomôcť prekonať strach odpor ,že by aspoň nieco ochutnal.prosim poraďte,už sme zufali a v koncoch.syn má niečo cez 120cm a 22,6kg.ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výnimočne sa takéto problémy vyskytujú. Istotne to súvisí s psychikou dieťaťa.
    V tomto štádiu by som riešila problém takto: podávať ďalej peritol, má aj účinok na psychiku a nie je problém ho úžívať dlhodobo. Podávala by som len jedlá, ktoré dieťa akceptuje a v takej forme v akej ich prijíma. Dôležité je, aby jedlo obsahovalo ovocie, zeleninu, mäso, obilninu. V akej forme to je ochotný konzumovať, tak mu to podávajte. Ako doplnok stravy by som podávala nutridrink, podľa toho akú chuť by akceptoval, možno by sa dal aj predpísať, pravdepodobne na odporučenie psychiatra. V každom prípade je potrebná dobrá psychoatrická starostlivsoť a veľmi individuálny prístup aj z vašej strany, rodičov.

  • Bez jedla

    , Autor:

    Dobrý deň,chcela by som poprosiť o radu.4- ročný syn nejedol absolútne nič už 7 deň.Pred týždňom večeral špagety ktoré mu zabehli a začal sa nimi dusiť.Odvtedy sa bojí dať do úst čokolvek okrem vody,čajíka...Nezje ani polievku,jogurt,puding( absolútne nič- nepomáha ani kašovitá strava)Boli sme aj pred 2 dňami na pohotovosti tam nám s ničím nepomohli,volala som malého pediatričke tá povedala vlastne to isté ako doktorka na pohotovosti.Vraj sa nemáme báť pokiaľ pije je všetko v poriadku.Ževraj len treba vyčkať kým dostane odvahu skúsiť niečo.Ako dlho môžeme takto čakať ,predsa potrebuje nejaké jedlo,či je to ozaj v poriadku a iba sa o neho bojím Ďakujem za odpoveď.Petra

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Papať iste potrebuje.Je už dosť veľký, treba mu vysvetliť, že papť treba za stolom, bez behania, skákanie, v pokoji a potom sa nič nestane. Skúste samozrejme s kašovitou stravou začať alebo mu pripravte niečo čo má veľmi rád.
    Ste si istá, že špagetu nevdýchol? Ale to by pravdepodobne už mal horúčky a kašeľ, lebo by mohol vzniknúť zápal pľúc. Treba ho sledovať, ak nezačne papať vôbec, treba vyhľadať lekára prípadne psychológa.

  • Poraďte ?.

    , Autor: Steluska

    Dobrý deň dúfam že mi poradíte mám 20 rokov mám 9 mesačnú dcérku prvé dieťa ...ja sa od mala liečim na štítnu žľazu ...ale poďme k problému . Strašne priberám stále mám pocit hladu ..neviem to ovládať ...neviem či to má na príčinu štítna žľaza ale prosím poraďte mi dačo na chudnutie ..viem dieťa cvičenie menej jesť zdravá strava viem ale som počula že zelená káva pomáha k chudnutiu ? Alebo neviem poradíte mi dačo ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem, či dieťatko kojíte. Niektoré mamičky pri kojení chudnú, iné priberajú.
    Ak je priberanie bez nejakého prejedania sa výrazné, musíte navštíviť lekára. Ja nie som lekár pre dospelých, takže inak vám poradiť neviem.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: