Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • papane

    , Autor: katovajasmina

    moja mala ma 6mesiacov nechce pit cez den nutrilion1 papa kasicku detsku vizivu detske piskoty ale vecer tak pol noci pije nutrilion chcela bi som sa spitat ci je to dobre mozem jej davat uz papat vsetko aj vimenit mlieko vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa má veľmi nesprávnu stravu! Ráno by malo dostať mlieko, je jedno koľko vypije, ale malo by sa mu ponúknuť. Nie je vhodné mlieka meniť, ale ak odmieta nutrilon, skúste napríklad francúzske mlieko. Na desiatu má dostať ovcnú kašu alebo ovocnú presnídávku, nie z červeného ovocia. Na obed má dostať mäsosozelninový príkrm, odpoludnia mlieko a večer mliečnu kašu. Môžete to aj vymeniť, odpoludnia mliečnu kašu a večer mlieko. Obedný príkrm treba variť len pre dieťa, nesolí sa. Piškóty nie je potrebné dávať, ak tak len bábätkovské bez vajca.

Podobné otázky

  • Spánkový režim

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka. Prosím, kedy najneskôr by večer malo ísť spať 2-ročné dieťa? Manžel je toho názoru, že dieťa treba nechať, nech sa samo rozhodne, kedy chce ísť spať, ja si však myslím, že dieťa v určitom čase jednoducho treba uložiť do postele. Synček vstáva so železnou pravidelnosťou okolo ôsmej, nezávisle od toho, či išiel spať 20:00 alebo 22:00. Nerada by som mu poškodila zlým spánkovým režimom. Pokiaľ si dobre pamätám, rastový hormón sa produkuje len počas spánku. Ďakujem pekne, s pozdravom Katarína.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Produkuje sa hlavne pred polnocou. Dieťa by sa malo uložiť na spánok najneskôr do 21.00 Nie vždy zaspí, ale už má byť upokojené, napapané, pripravené na spánok.

  • čikutanie

    , Autor: azbestica

    Dobrý deň,
    môjmu 4 mesačnému dieťatku sa po jedle začne čikútať je jedno či si odgrgne alebo nie. Chcem sa opýtať ako tomu môžem predchádzať a ak sa mu už čikútať začne čo môžem urobiť aby čikútanie prestalo? Cajík odmieta a vypľúva , mliečko už nechce kedže je napapané.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Štikútka je veľmi častá u bábätiek. Je to krč bránice. Nie je vhodné po napapní s dieťatkom veľmi manipulovať, hojdať ho a pdobne. Štikútka sa zruší, ak si dieťatko len pár krát potiahne / prsník nie čaj!/ alebo ak zaspinká alebo ak sa rozplače. Niekedy sa môže na chvíľu pod dohľadom rodiča uložiť na bruško. Štikútanie nie je chorobný príznak.

  • Ako často kojiť?

    , Autor: caterpillar

    Milá pani pediatrička, chcem Vám poďakovať za povzbudenia - kojím už šiesty deň, mliečka mám ajajáj, maličká je spokojná a napapaná. Rozbehlo sa to všetko po troch týždňoch, som šťastná, že som nepoľavila, lebo mi veru bývalo všelijako. Chcem sa spýtať - ako vedieť, že si bábo pýta papať, keď otvára pusu takmer celý čas čo nespí? Skúšala som ju dva dni kojiť aj niekoľkokrát do hodiny, raz dokonca 12x po sebe v priebehu 3 hodín - dali sme si taký čas "len na seba", ale nie som si istá, či to nezapríčinilo potom u nej bolesti bruška. Sú dva názory - kojiť takto, alebo napr. každé dve hodinky, aby mala čas na trávenie. Ku ktorému sa prikláňate vy?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nie vždy, ke´d bábätko otvára ústa, plače alebo si pchá ručičky do ústočiek znamená to, že je hladné. Niekedy práve naopak je napapané, nahltalo sa pri pití aj hodne vzduchu a týmito spôsobmi si vyvoláva grgnutie alebo zvracanie, aby sa prebytočného obsahuzbavilo. Preto ani nie vždy musíte hne´d dieťatko prložiť. Časový interval prikladania sa však nedá určiť, okolo šiestich týždňov sa však prirodzene nastaví dieťatko na kojenie približne každé tri hodiny, nikedyaj potom sa môže dožadovať pitia aj častejšie, hlavne pri horúčavách alebo ke´d nastane tzv. laktačná kríza, teda potrevba väčšieho množstva mlieka. To však budete riešiť až keď by k tejto situácii došlo. Zatiaľ kojte tak, aby bábätko dobre priberalo, malo dostatok mokrých plienok a bolo pokojné. Detičky občas aj plačú, aj to im treba niekedy na krátku dobu v rozumnej mier dopriať. Na pôrodnom sále po narodení dieťatka som to vždy považovala za najkrajčí zvuk na svete.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: