Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • malo pribera

    , Autor: nikitka1219

    dobry den.chcela by som sa spytat mam 2 a pol mesacnu dcerku dojcenu a malo my pribera uz som ju zacala aj dokrmovat.ked sa narodila mala 2620g a 46cm a teraz ma 3900g a 54cm..a este jedna otazka dcerka sa my dost casto krci na jednu tranu ako keby mala krc je pritom strasne napeta no netrva to dlho po chvilke jej to prejde problemy z bruskom ani zo stolicou nema a ani z vetramy....dakujem

Podobné otázky

  • Vaha dietata

    , Autor: katush

    Dobry den,
    Moj syn ma 9 mesiacov a od narodenia velmi malo pribera, aktualne ma len 6850g, vysku ma naopak "normalnu", 73cm. Narodil sa v termine s vahou 3350 a 52cm. Uz na pohlad je velmi stihly, ma velmi tenke nozicky aj rucicky. Do ukonceneho 6 mesiaca bol vylucne kojeny, potom som pridavala postupne prikrmy, teraz sme aktualne na 3 prikrmoch denne. Snazim sa donho "dostat" co najviac jedla, zje priblizne 100 -120 ml a viac odmieta. Mam si kvoli jeho vahe robit starosti pripadne ist na nejake vysetrenia?
    Od 8 mesiaca stvornozkuje, sam vsak este nesedi (len na patach). Mam ho nejako motivovat do sikmeho sedu?
    Je velmi bojazlivy a uzkostlivy, v novom prostredi potrebuje vzdy cas kym sa odvazi zoznamovat sa s prostredim. Od 8 mesiaca zacal byt aj dost placlivy, hoci pricina nie je zjavna (najedeny, prebaleny, vyspinkany). Myslite ze je namieste konzultacia napr s neurologom?
    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti bývajú rôzne, aj hmotnosť býva rôzna podľa typu dieťatka. Kojené detičky všeobecne bývajú drobnejšie ako umelo živené. To, že ešte nesedí nie je príznak zaostávania v tomto veku. ZTi, že je bojazlivejší je normálny vývoj v tomto veku, dieťa sa bojí cudzích ľudí, je fixované na matku. Sledujte vývin a ak by ste mali akékoľvek pochybnosti, je na mieste v poradni to skonzultovať s lekárom.

  • kojenie

    , Autor: misak

    Dobrý deň

    Pani doktorka chcela by som sa spytat na vas názor ma druhe dieta 5 týždnoveho chlapceka prva dcerka bola dokrmovana od 4 dna nakolko nezacala priberat, kojim len z jedneho prsnika, z druheho kvoli operacii nemozem. Synčeka kojim casto aj 15 krat denne vzdy ked place vzdy ked je nekludny, pribera pomaly 120-140gramov týždenne. Porodnu vahu dosiahol až v ked mal 20 dni.Názory lekárov sa líšia či prikrmovat alebo nie priznam sa podala som mu iekolko krat nutrilot vzdy max., 40 ml za cely den hlavne vecer, pretože mi bolo vytíkane že málo pribera. Chcem sa spytat ma 6 pomocených plienok denne usmieva sa je aktivny pretaca sa uz na brusko samozrejma je aj nespokojny preto ho tak casto kojim chcem co najviac zvýšiť produkciu mlieka aspon v tom jednom prsniku, ved su mamicky ktore maju dvojicky a deti su plne kojene. Nechcem syna prikrmovat neviem ci tých 40-50 ml za cely den ma zmysel. Este by som chcela podoknut ze dcerka ktora bola od narodenia v podstate aj prikrmovana tiez priberala pomaly od 120-180gramov tyzdenne nikto to vsak neriesil kedze bola na prikrme. Radili by ste vydrzat aj za cenu pomaleho hmotnostneho prirastku resp., este zvýšiť intenzitu kojenia?. nutrilon som podala len vtedy ked zacal po polhodinovom kojeni plakat a jedovat sa usudila som ze mal asi malo mliecka.... Dakujem Vám veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ste veľmi trpezlivá a ku kojeniu pristupujete veľmi správne. Kojiť 8 až 20 x denne je normálne, pokiaľ má dieťa dosť mokrých plienok, tak je dostatočne zavodnené a teda má dostatočný prísun mlieka a tekutiny zároveň. Prírastky, ktoré udávate za týždeň sú normálne, niekedy tolerujem aj 70 gramov za týždeň. Toto všetko sú rady, ktoré dávam bez toho , aby som dieťatko videla, ale sú to pravdivé fakty. O konkrétnom dieťatku môže rozhodnúť len lekár, ktorý ho vyšetrí, preváži, skontroluje, či potrebuje alebo nepotrebuje prikrmovanie.

  • priberanie

    , Autor: zuzanna177

    pekny den prajem !pani dr uz som s toho zufala ,moja 9 mesacna dcerka malo pribera jej terajsia vaha je 7kg!nasa pediatricka je s nas zufala uz nam robila rozne testy,brala nam krv ci sme neni nahodov chudokrvny ci sme neni alergicky na kravsku bielkoviny,laktozu ,lepok a testy dopadli neg.brala aj moc aj ten je v poriadku.dokonca aj vzorku zo stolice aj ta bola poriadu!malinka je ziva ,vesela nie je vobec spava ma pravidelne nacikane v plienocke.stolicu mava 3krat denne vobec nie riedu taku aku rat!papa vsetko co jej dam!mliecka spapa najviac 150ml aj to sa nasej dr nepaci ale malinkej mliecko nechuti od malicka aj ked sme skusili vymenit znacku tak sa to nezlepsilo!je pravda ze ked si ju orovnam zo starsou dcerou tak spap toho menej!ona je celkovo tak maly drobcek aj postavou!malinky sa narodila po termine a s vahou 2500g a to s toho dovodu ze som mala pocas tehotenstva problemy a prestala mi pracovat maternica na 100% a aj to sa zistlo az po porode!malinka mala aj dost silnu zltacku a bola pod lampou nemohlo to by t sposobene tym a teraz malo pribera??chcely by som pocut aj nazor niekoho ineho ako len nasej dr!dakujem vam vopred

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vzhľadom na problémy v období narodenia, nízku hmotnosť, si nemyslím, že terajšia hmotnosť dieťatka je dôvodom na starosti. V roku by mala hmotnosť pôrodnú strojnásobiť, čo sa iste stane. Ja by som sa viac zamerala na správnu výživu / v tomto veku by mala mať mäso, zeleninu. ovocie, obilniny, žĺtok aj jogurt/ a na psychomotorický vývoj / mala by liezť, posadiť sa, reagovať na meno, hrať sa jednoduché hry/ to však určite vaša lekárka sleduje. hmotnosť je individuálna podstatné je, že priberá, aj keď pomalšie.

  • malo pribera

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Mala bude mať v maji 3 roky. Váhu ma len 12 kg a výšku neviem presne či 91 alebo 92 cm. P
    Je mi pekne , nemaám sňou problem. Rano my vstava o 8.00h, vypije mlieko, po hodine a pol jej dam bud jogurt s rohlikom alebo krupicu,ked potom ideme vonku zoberieme bud jablko alebo nejake sušene ovocie, obedujeme okolo 12.30h alebo až o 13.00h. Zje mi polievku 250ml a ešte mi zje aj z druheho jedla. Napije sa a spať ideme okolo 14.00h.Spi mi niekedy až 3 hodiny. Ked sa i zobudi dam sa jej znova najesť a potom jej dam jest až o 20.30h mlieko s rohlikom. A spať ideme o 22.00h. A tu mame niekedy ten problem že niekedy mi ani nemôže zaspať a ked zaspi tak až asi po hodine a pol a potom sa zobudi a povraca sa, neni to zasa často a potom spinka kľudne až do rana. Alebo ked sa mi nevyspi na obed tak automaticky ide mi spať o 19.30h po hodine sa zobudi ako hodinky plače, kľakne na kolena začne ju napinať a povracia sa a je spotena.
    Boli sme aj pri doktorke , davali sme stolicu vraj že vysledky su dobre, travenie je dobre. Krv jej brali ,vraj že všetko je v poriadku. No ja neviem čim to asi môže byť to že sa vždy večer povraca a že malo pribera a papa dobre. Môžem Vás poprosiť o vaš názor?
    Za rýchlu odpoved vam veľmi pekne dakujem Janka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to naozaj veľmi zvláštne. Možno jej nie je vhodné dať večer mlieko a rohlík, skúste niečo iné.Alebo spí v zlej polohe / napríklad na bruchu/, prípadne nie je večer svedkom nejakých hádok, bojí sa niečoho. Otázka je, či sa pozvracia en keď nemôže zapsať aleboo vždy. Možno by bolo vhodné , ak nepomôže zmena večera aj vyšetreie upsychologa. Hmotnosť a výška sú v norme pre jej vek. Chodí inka dosť neskoro spať.

  • malo priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,prosila by som o radu,kolko má papat 7mesacne miminko?syn totiz za mesiac pribral len 170g.je to velmi málo?trosku zvraca po jedle ale nie vela spis castejsie ale to taky ne kazdy den..myslela som ze je to od toho ze po jedle hned ide na brusko ale doktorka nas posle na vysetrenie ci nema reflux..rano okolo pol 8papa 150-210ml mlieka nutrilon ar..okolo pol 10ovocie max.100g.ale niekedy ovocie odmita a hned potom mlieko 210ml.po tri hodine zeleninu 100g.vetsinou a pak po hodine vetsinou 210ml mlieka.po tri az 5 hodin zase mlieko kasu zatim odmieta..a zvikne pak este tesne pred usinanim nebo v spánku okolo pol 11vypije 210ml mlieka..vodu a cajik a ine tekutiny odmieta pit..je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V zásade je to v poriadku, ale na obed by mal dostať mäsosozeleninový príkrm každý deň, zelenina nič nerieši. Večer môže mliečnu obilninovú alebo ryžovnú kašu alebo zemiakovú kašu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: