Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Cumel

    , Autor: ellinka

    Dobrý deň p. Doktorka, chcela by som Vás poprosiť o radu keďže všetky moje možnosti zlyhali ohľadom odučenia do cumľa. Malý má 2,5 roka, v septembri ide už do škôlky a cumeľ potrebuje nielen v noci na zaspaite, ale pri obedňajšom spánku a cez deň keď ho niečo rozruší , spadne a potrebuje sa ukľudniť. Predpokladám, že detičky v škôlke už nemajú cumeľ, ale naozaj neviem ako ho odučiť, žiadne reči ohľadom veľkých chlapov atď nepomáhajú. Je dobré to urobiť rázne a zo dňa na deň mu zobrať cumeľ alebo ho nechať ešte s ním? Raz sme to skúšali bez neho ale nedokázal zaspať vôbec a bol nervózny. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Odpoveď je ťažká, aj v tomto prípade každé dieťa reaguje inak. Ale asi neostáva iné ako počkať na situáciu, kedy sa mu bude dať celá situácia vysvetliť a vezme to rozumovo. Môžete ho tiež motivovať tak, že ak má nejakú rúžbu, že by niečo chcel / autíčko, kocky a podobne/ skúste mu povedať, že tie sa musia vymeniť za dudu. Možno
    uspejete, potom síce bude večer cumlík chcieť, ale keď sa znova poteší s hračkou, tak sa upokojí. Zobrať ho nasilu, čo by malo za následok nervozitu, nie je dobrý nápad.

Podobné otázky

  • Štrajk v jedeni

    , Autor: anne56

    Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať moja mala na 4 mesiace je na um, posledné 4-5 dní zaznamenavam strajk v jedení, vidím ze je hladná celý deň je nepokojna, plače, ťahá cumel dám fľašku odmieta ju keď sa mi ju podarí nakŕmiť v spánku všetko je ôk!!! Ako dlho to trvá?

  • Kŕmenie

    , Autor: Mia1826

    Dobrý deň pani doktorka
    Koľko by malo dieťatko priberať týždenne ???
    Poradila som dieťatko 14.9.2022 s váhou 3870 a z nemocnice nás púšťali s váhou 3770
    Nekojim nemôžem pre zdravotne dôvody , maličký ma aktuálne 4570 gramov .
    Podávam mu Sunar 1 premium každé 3-4 hodiny 90 ml
    Myslite že ho prekrmujem? Keď doma menej je hladný a ešte stále hľadá cumel na fľaške.
    Je 800 gramov veľa koľko pribral či je to normálne ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    800 gramov za mesiac je v poriadku.
    Cumeľ hľadá, len sanie je pre neho príjemný zážitok, preto deťom dávame cumlík, to že ho chce nie je dôkaz, že je hladný.

  • Cumeľ - predkus?

    , Autor: Katarína_24

    Dobrý deň, pani doktorka, môj 13-mesačný synček stále vyžaduje pri zaspávaní cumeľ a ak ho počas spánku nevypľuje, má ho v ústach celú noc. Prirodzene, má kvalitné cumle veľkosťou zodpovedajúce jeho veku. "Nezarába" si takto na predkus? Mala by som mu používanie cumľa obmedziť? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak ho má len na spanie, tak do jeden a pol roka v tom nevidím zásadný problém

  • Správny vývoj chrupu

    , Autor: adkadz81

    Dobrý deň.
    Potrebovala by som vašu odbornú radu.
    Mám 3-mesačného syna. Kvôli tomu, aby neboli problémy s dojčením som mu vôbec nedávala cumeľ (okrem prvých dní života je plne dojčený) . Samozrejme cmúľa si prsty, najradšej si do úst dá aj celú päsť. A práve o tom som počula, že to nie je dobré, že v tomto prípade je lepšie kvôli správnemu vývoju chrupu (aj keď nie ideálne), keď cmúľa cumeľ, hoci úplne najlepšie je dojčenie. Vraj sa z toho krivia zuby.
    Aký je váš názor? Čo mám robiť, aby som mu podporila správny vývoj chrupu a vyhli sme sa v budúcnosti strojčeku?.
    Ďakujem veľmi pekne.
    S pozdravom
    A. Gajdošová

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nemám to nič spoločné so správnym vývinom chrupu ani cumľom! Je vo fáze, kedy intenzívne začína spoznávať svet ale vzhľadom na to, že sa nehýbe, spoznáva, čo sa dá a to sú vlastné ručičiky: obzerá si ich a samozrejme svet poznáva aj ústami a preto si ručičky pchá do pusy, po jednej obidve . Je to dokonca príznak, na ktorý sa pýtam pri prev prehliadke: či to dieťa robí!!! Zdravé dieťa to musí robiť. Takže nevyberajte mu ručičku z pusy, neriešte, keď bude väčší, bude si do pusy pchať hračky a bárčo z okolia, bude treba dávať pozor!

  • Kedy

    , Autor:

    Kedy je ten spravny cas odlozit cumel, flasu s cumlom na mlieko a flasu so slamkou na ostatne, zohnat nocnik a ucit pit z pohara a krmit sa prosim vas?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to prísne individuálne.
    Je samozrejmé, že cumeľ, fľašu s cumľom fľašu so slamkou je naozaj vhodné zrušiť najneskôr v batoľacom veku!!!!! Niekedy deti už cez deň cumeľ nemajú ale nevedia bez neho zaspinkať, aj toto by som dieťatku okolo druhého roka veku vysvetlila a cumeľ odstránila. Dieťa je v tomto veku schopné vysvetlenie pochopiť.
    Piť z pohárika sa môže učiť od deviateho mesiaca veku. Keď začíname bez mliečne príkrmy, tak už kŕmime lyžičkou, teda od piateho mesiaca. Niekedy je dobré už vtedy dať dieťatku do ručičiky druhú lyžičku, aby videlo čo to je a na čo to slúži. Samozrejme samostatné papanie je tiež individuálne, niekedy začína ručičkami, nie lyžičkou a príborom. Dieťa treba viesť ale nechať mu aj dostatočný priestor na jeho vlastné rozhodnutie a kreativitu.
    S návykom na nočník je to ťažšie, dieťa musí v určitom zmysle dozrieť, aby ovládalo vonkajší zvierač a tým vedelo stolicu a močenie regulovať a hlásiť. Je to dlhodobý proces často, nič netreba urýchľovať a postupovať veľmi opatrne, niekedy aj dlhšie obdobie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: