Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chodenie za ruky

    , Autor: biba

    Zdravim Vas pani doktorka..vzdy ste mi svojimi radami poradili, a tak sa obraciam opät na Vas. Dcera bude mat 14 mesiacov. Narodila sa o jeden mesiac skor. Cvicila som s nou vojtovku od 4teho do 7meho mesiaca. Potom skor uz len taku dojcensku gymnastiku. Neurologicka povedala, ze ma miernu hypotoniu a volnejsie klby, ale inak sa vyvija ok. Teraz sme mali poslednu kontrolu v 13. mesiaci a bola spokojna.Uz nas vyradili z dalsich kontrol.
    Dcera stvornozkuje, stavia sa, chodi sama okolo nabytku. Postavi sa pri stene, ale sama ked sa nicoho nedrzi, nestoji. Do nicoho som ju nikdy nenutila, len sme posilovali dane svaly v ramci nasich cviceni a vzdy prisla na vsetko sama, ked bola na to pripravena. Nedavno mi bolo povedane, ze by bolo dobre chodit s nou za ruky, aby si takouto chodzou spevnila svaly na nohach a predcvicila si to chodenie a tym nadobudla väcsiu istotu. Obcas sa s nou tak prejdem, ale vzdy som si myslela, ze to je nevodne a skor to uskodi. Poradte mi, ako ju spravne motivovat, ci ju mam za tie ruky vodit, alebo to cisto nechat v jej rezii. Velmi pekne dakujem!!

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťa nie je potrebné učiť chodíť. V pravej chvíli sa to naučí samé. Nechajte je voľný pohyb na bezpečnom mieste / ohrádka, koberec/, ktorý realizuje štvrornožkovaním, chôdzou okolo nábytku a podobne. Na malú chvíľu ju môžete postaviť tak, že ju držíte pod pazuchami / nie za zdvihnuté ruky, ako správne tušíte/. V žiadnom prípae neodporúčam chodítko ani chodenei so zdvihnutými rukami. Zlým spôsobom to ovplyvňuje napätie svlaov napríklad na krku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: