Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Odmietanie jedla

    , Autor: mikeila

    Dobrý deň. Môj synček má 16 mesiacov a už dlhšiu dobu sa trápime s jedlom. Na raňajky vypije mliečko cca 300ml a potom sme len na pribináčkoch a termixoch, čajíku a zase mlieku. Iné jedlo odmieta, pritom predtým nemal problém, zjedol aj chlebík s maslom, rohlík, presnidávku a tuhšiu stravu, aj keď nie vela. Teraz nič nechce ani len ochutnať. Máme už 16 zúbkov. Pred mesiacom sme vážili 11kg a merali 82cm. Prosím poradťe mi ako dalej, pretože som už zúfalá. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niekde sa stala chyba. Buď je dieťa preťažované, čo sa týka pohybu, je unavené, potom nechce spať ani jesť. okrem toho deti v tomto veku zle prijímajú nové druhy stravy a ak sa im ponúkajú, nakoniec odmietajú aj to , čo normálne konzumovali. Tá strava u týchto detí naozaj môže sa zdať dosť jednotvárna. a pokial obsahuje ovocie, zeleninu, mäso a obilniny, nie je dôvod ju veľmi meniť. Treťou príčinou môže byť, že si zvykol na sladkosti / napríklad aj pribináčik / preto iné druhy výživy odmieta. Ďalšou príčinou môže byť chudokrvnosť, je treba skontrolovať krvný obraz u vášho lekára.
    Riešenie je ponúkanie pravidlene adekvátnej stravy. Medzi jednotlivými porciami okrem vody od smädu, neponúkame nič. Teda ráno mlieko, potom hneď rohlík alebo chlebík s maslom, či lučinou, Dopoludnia ovocie, na obed stále ako základ mäsosozeleninovú polievku, potom druhé, podľa toho, čo je navarené, dopoludnia jogurt alebo mlieko / neponúkať vôbec pribináčik termix a podobne, sú veľmi sladké/, na večer kašu, zemiaky, chlebík, druhá večer mlieko. Musíte byť striktná a nenechať sa zviesť k tomu, že nech aspon niečo zje dám mu mlieko alebo pribináčik!

Podobné otázky

  • Odmietanie jedla u dvoj rocnej

    , Autor: Anjeliq

    Dobry den prosim Vas mala je stale kojena nechce mi jest ziadnu stravu len take ze piskoty chrumky....skusala som ju dva krat odstavit pomaly ale to bol sami plac a hnev a ja som mala s toho zapaly prsnika.Mne sa uz tak nerobieva mlieko casto byvame aj chori s devat rocnym synom.mala 9,5kg teraz vazi 8,5kg skusali sme spolu jest nefunguje stale sa len hra s jedlom alebo odsunie misku prec.Ked ju ideme krmit bud sa odtahuje alebo zacne plakat.brala uz aj zelezo lebo bola chudokrvna bojim sa ze to bude zas.Doktorka povedala ze musi pestru stravu a nie co ona chce lenze to nejde neviem ako to vyriesit

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prestaňte kojiť aj za cenu toho, že to asi obidve opalčete!Dieťa v tomto veku nemôže byť na mliečnej stave, veď preto aj bola chudokrvná. Kojenie pre Ňu zo zdravotného hladiska nemá už žiadne význam.
    Ostatne od piateho mesiaca mala začať papať bez mliečnu stravu. Piškoty a už vôbec nie chrumky by nemala ani vidieť, nie to jesť.
    Ráno jogurt alebo mlieko, umelé, formulu do troch rokov, chlebík, dopodludnia ovocie, na obed jedlo, ktoré je navarené, mäso cca 250 gramov týždenne. Ovocie, zeleninu, zemiaky, obilninu. odpoludnia po spánku mlieko alebo jogurt, večer mliečnu kašu alebo iné jedlo vhodné pre jej vek a pred spaním môžemlieko, ak ho nepila odpoludnia.

  • Odmietanie jedla

    , Autor: mirinkaanjelik

    Dobry den, potrebovala by som poradit moj 18 mesacny syncek, ako mal siestu chorobu a aj do toho alergiu na lieky tak prestal jest, zje na ranajky gris, potom na obed styri lyzicky polievky a potom nechce jest maso , ostatne polievky ako su vyvar, mliecne a aj zaprazene polievky, nechce jest zemiakovu kasu, rybu pecenu, vyprazenu, maso na stave, uz odmieta aj chleba na vajci, potom je iba uz o siestej, lebo ked vstasne tak nechce nic, uz sme skusili aj vitaminy na chut do jedla pediakit a nepomohol tak vas prosim o radu, dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    18 mesačné dieťa nemá papať vyprážané jedlá!!!!!!!!!!
    Neviem akú mal alergiu.
    Neviem ako dlho je od choroby.
    Dieťa všeobecne pri ochorení ale aj v rámci rekonvalescencie menej papá. Netreba ho do jedla nútiť, podávať mu primeranú stravu v primeranom čase. Ak by odmietanie jedla trvalo viac ako 2-3 týždne po chorobe, treba sa poradiť s lekárom. Môže byť chudokrvné.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: