Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ryža

    , Autor: carli

    Dobrý deň,
    keď varím ryžu pre moju 7 mesačnú dcérku, mám ju potom prepasírovať, alebo podávať celú? Cestoviny sa krájajú na malé kúsočky, či pasírujú.

    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ryžu uvariť do mäkka a podávať. Al e neviem prečo podávate v tomto veku práve ryžu.
    Cestoviny len bezvaječné, bábätkovské, pokrájané, rezancami sa dieťa môže zadusiť.

Podobné otázky

  • Zadržiavanie stolice

    , Autor: Luciateo

    Dobrý deň.Môj syn bude mať budúci mesiac 4 roky. Už vyše rok a pol bojujeme s kakaním. Viem, že tento problém vzniká napr. pri odplienkovaní alebo nástupe do škôlky, no začalo to už pred tým. Mám pocit, že teraz to je zatiaľ najhoršie ako zatiaľ bolo.Stolicu drží až do poslednej chvíle kým mu doslova nevyletí von. Stolicu má riedku, pretože mu dávam sirup na zriadenie stolice.Bez toho si to ani neviem predstaviť. Skúšala som rôzne prírodné "poháňače" ako sušené slivky, slivkovú šťavu atď. no bezvýsledne. Keď už "vyletí" prvé hovienko tak už vytlačí aj sám a bez plaču v kľude no nie vždy sa mi zdá, že sa vyprázdnil úplne. Veľmi nerád sa o tom rozpráva, odpovie mi len že je to škaredé a na otázku kto ti to povedal, povie že ocino, starká alebo ja. Povie, že sa to nepatrí a že to bolí. No neviem mu vysvetliť, že bolesť má len pri držaní. Je veľmi tvrdohlavý a väčšinou urobí len to čo sám chce. Rozprávala som mu rôzne rozprávky o hovienkach, dávala som mu aj odmenu, tlieskala alebo nerobila absolútne nič, ale nič nezaberá. Kaká tak raz za týždeň a to len vďaka tomu sirupu. Teraz naposledy kakal až po 11 dňoch. Nerozumiem ako to dokáže, lebo aj vcelku dobre papá a bolesťami bruška chvalabohu netrpí. Samozrejme až keď ideme na "vec" tak plače. Veľmi ma to trápi a už neviem ako ďalej. Som z toho vyčerpaná, ale samozrejme na prvom mieste je on a nechcem do neho neustále liať ten sirup a bojovať na nočníku.
    Budem Vám veľmi vďačná za každú radu a vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite je to už dlhodobá zápcha. Dieťa má kakať raz za jeden až dva dni.
    Treba sa poradiť s lekárom. Ja mám niekoľko princípov, ktoré radím dodržiavať.
    Pred dieťaťom s nikým v rodine ani telefonicky o vyprázdňovaní nehovoriť
    podávať dostatok tekutín
    podávať dlhodobo probiotiká
    držať proti zápchový diétu, teda žiadna varená ryža, varená mrkva, mak, kakao, čokoláda tvrdé syry
    Podívať pravidlene a dlhodobo prípravky na kakanie, teraz ideálne forlax
    S dieťatkom len keď ste s ním sama hovoriť o tom, že všetci ľudia kakajú, lebo je to potrebné, nie je to hanba. V tomto veku sa ešte niekedy stretávame aj s tým, že dieťa chce kakať do plienky. Môžete začať aj takto, len aby kakal pravidelne.

  • Ponocovanie, vetry

    , Autor: Iv91

    Dobrý deň Vám prajem. Chcela by som Vás poprosiť o názor. Mám 7m dcéru. Nemala koliky ale bohužiaľ aj keď už máme 7m tak ma stále bolestivé vetry. Boli sme už aj na gastre kde bolo všetko v poriadku akurát sa zistil slabý reflux. Mala odobratú krv na BKM a laktózu a všetko ma negatívne. Používali sme Babycalm kvapku teraz máme coliprev. Je na UM od 2m na Hipp HA. Príkrm papá od 5m raz dene zelenina/mäso/ryža,cestoviny. Skúšam aj z obchodu dávať aj domáce. Je to stále rovnaké. Pri bolestivom prdkaní neplače ale kričí. Ďakujem

    A druhá vec je tá že ona cez deň pekne spinka všetko. Večer ide spinkať a o polnoci začne loziť po postieľke otáčať sa a podobne, ale spí pri tom ma stále zavreté oči. A ukľudní sa iba tak že sa jej úplne dvihnú nohy až do sviečky alebo pokrčia. Inak takto trávi noc od polnoci do 4 rána. Loziť začala ako 6m. A máme 2 zuby. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Niektoré bábatká sú takéto náročné a nie je to prejav žiadneho ochorenia. Keď dobre papá, rastie, priberá a vidím, že aj psychomotoricky napreduje nepredpokladám žiadne ochorenie. Možno treba upraviť stravu: ryžu by som dávala len občas, nedávajte každý deň mrkvu, len dva-tri krát týždenne. Sledujte vyprázdňovanie, či stolica nie je tvrdá, mohutná, či odchádza aspom 1 x denne. Podávala by som probiotika a ponúkala prevarenú, ochladenú vodu. Ak budete mať stále podobné ťažkosti, konzultujte lekára.

  • Jednostranný jedálniček

    , Autor: evelynne

    Dobrý deň,
    syn ma 3 a pol roka a vždy to bol nejedák. Absolútne odmieta hocaké ovocie v akejkoľvek podobe a posledné 3 mesiace aj zeleninu. Predtým mi papával zeleninu aspoň vo varenom/dusenom stave na obed a večeru, ale odvtedy ako keby uťalo a chce jesť len cestoviny s mäsom/červenou šošovicou, suchý chleba a na večeru krupicovú kašu. Takýto jedálniček má už asi 3 mesiace a som už zúfala z neho. Keď mu zamaskujem nejakú zeleninu do taniera, hneď mi na to príde a piští. Z ovocia mi zje len citrónovú šťavu na lyžičke (dám mu asi 4-6 denne)a ešte mu dávam dve lyžičky tekvicového oleja (ten mu chutí). Má rád aj piškóty alebo špaldové jablkové keksy, všetky ostatné sladkosti odmieta, čo je čudné ale na druhej strane som rada a neponúkam mu to. V škôlke zje 2-3 lyžičky obeda aj to len keď je ryža s mäsom alebo nejaké cestoviny, iné nezje. Hodnoty železa ma mierne pod stanoveným limitom, dr. nám povedala, že to je OK a nemusí brať železo ako doplnok. Chcem sa spýtať, či by nebolo vhodné mu podávať nejaké doplnky výživy, lebo takýto jedálniček mu určite nepokryje dostatočný príjem vitamínov a minerálov. Mohli by ste mi poradiť aké? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti niekedy naozaj jedia stále to isté, pokiaľ to obsahuje všetky živiny, nie je potrebné to riešiť. Na druhej strane vieme, že deti cca do troch rokov odmietajú nové druhy jedál, hovoríme tomu neofóbia.
    Citrónovú šťavu by som obmedzila na maximálne dve lyžičky denne. Skúste mu ponúknuť čistú ovocnú šťavu aj z iného ovocia.
    Teraz v zime mu nezabudnite podávať vitamín D dve kvapky denne, zapiť mliekom. Môžete podávať aj komplex vitamínov v kvalitnom preparáte z lekárne, ideálne cebion 2x multi len neviem, či ho momentálne majú.

  • Stolica

    , Autor: bee

    Dobrý deň, pani doktorka, mohli by ste mi prosím poradiť, v akom veku stolica už býva formovaná? Nas malý, 1,5 ročný, máva stolicu skôr lepivu a redsiu (ale nie vodnatu), cca 3-4 x denne, niekedy vidím, že čo jedol na obed, večer už kaka, niekedy tam ma trosku priesvitného hlienu...pribera pomalšie, ale v rámci normy... Má okolo 11,2 kg...nezda sa mi, že by mal nejaké príznaky ochorenia... Doteraz zvykol RANO papať mliečnu kašu, DESIATA ovocie,príp. detská výživa OBED mäso + zelenina +príloha ryža, zemiaky, šošovica, pseno, cestoviny, omacky... OLOVRANT zase ovocie, jogurt VECERA pečivo s maslom, lucinou, surovom zeleninou alebo ako obed ale väčšinou už bez mäsa.. Medzitým podľa množstva obedu aj polievočku... Papa teda veľa zeleniny, na to dávam vždy pozor, tretina obeda je zelenina... Môžu tie riedke stolice súvisieť s tým? Som si všimla, ešte viac riedkych stolic ako inokedy máva aj po omackach. Pridávam trocha smotany na varenie...alebo po jogurtoch...je to prosím OK? Skúšala som aj 3-4 dni bez mliečnych výrobkov, ale bolo to lepšie asi o 30%..Netreba dodržiavať dočasne nejakú bezmliecnu diétu alebo probiotika? Vody vypije okolo 400 ml. Sladkosti, čokolády nepapa, max chrumky detské, nesolime skoro vôbec, korenie tiež nedávam... Max trochu rasce, fenyklu abo petržlenovej vňate... Možno sú to len zbytočné obavy, ale nevyznám sa v tom a nerada by som niečo zanedbala, ďakujem Vám vopred za ďalšiu radu, pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti po prvom roku, keď prechádzajú na rodinnú stravu mávajú takéto ťažkosti. Pokiaľ nestrácajú na hmotnosti, vyvíjajú sa správne / hlavne reč/, sú čule, nie veľmi nervózne až nezvládateľné , tak nie je to príznak žiadneho závažného ochorenia, zväčša do druhého roka sa stolica formuje a stane sa pravidlenou.
    Faktom je, že uvedené ťažkosti, teda riedke časté stolice môže spôsobiť veľa vlákniny v strave, dieťa nemá mať viac ako 15 gramov vlákniny, preto tiež deťom do dvoch rokov / ideálne do piatich / nepodávame celozrnné výropbky, aj kaše typu pšeno, proso, pohánka by mali byť len výnimočným doplnkom stravy.
    Keď sú stolice dlhodobo riedke, dieťa je malátne, nepokojné, nepriberá, zvyknem spraviť vyšetrenie krvného obrazu, či nie je chudokrvné. Chudokrvnosť treba riešiť a ak sa opakuje alebo nereaguje na liečbu je na mieste uvažovať o iných, menje častých ale závažných príčinách tejto situácie.

  • Kampylobakter a mlieko

    , Autor: silinka

    Dobrý deň prajem. Mojej 15 mesačnej dcérke bol zistený kampylobakter. Začalo sa to teplotami, hnačkami, zvracaním. Dostali sme antibiotiká + probiotiká a nasadili diétu. Avšak u dcérky bol a je problém, odmieta ryžový i mrkvový odvar, skúšala som ho osladiť glukopurom, rozmixovaným banánom, dokonca som kúpila aj nutrilon bez laktózy, HiPP ORS 200. Nič z toho mi nechce vôbec vypiť. Začal problém so spánkom, či už na obed, alebo večer. Nechce bez mliečka zaspať, resp. nevie a dlho s tým bojujeme, aby zaspala, už to trvá týždeň.Večera v podobe kuracieho mäska a ryže či zemiačikov nestačí. Niekedy večer zaspí až okolo 23 hod. po veľkom plači. Pije len vodu. Hnačka už prešla. Chcela by som sa spýtať, či by sme mohli aspoň pred spánkom na obed a večer podať mliečko ( pijeme HA Nutrilon ) alebo kašu ? je ešte niečo čo by sme mohli vyskúšať? ...vlastne žiadne mliečne výrobky nesmieme a neviem do kedy ? Malej to veľmi chýba. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    mliečne výrobky neodporúčame pri rotavírusovej infekcii. Diétu pri iných hnačkovitých ochoreniach držíme len obmedzený čas. Mohli by ste jej dať príslušné mlieko, HA Nutrilon, ktorý pije spočiatku rozriedený ryžovým odvarom / 1 pol. lyžica ryže sa varí v pol litri vody dovtedy, kým sa ryža nerozvarí/ vodu treba prilievať, aby jej tam bolo stále rovnako/, spočiatku riediť pol na pol, potom pridávať mlieko a uberať ryžový odvar, takže po dvoch dňoch prejdete znova na plné mlieko. Inak podávajte vodu, a samozrejme už bežnú vhodnú stravu pre deti v jej veku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: