Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moje dieťa prekonalo vírusový zápal priedušiek ako 3,5 mesačné, zistili mu chlamýdiu a bolo hospitalizované v nemocnici a užívalo spray Ventolin a potom 21 dní antibiotiká rovamycine 1,5 M.I.U.. Nebolo vôbec očkované, nakoľko počas tejto liečby ani nemohlo byť očkované. Teraz ho čaká očkovanie proti pneumokokom, niekde som čítala, že dieťa po prekonaní takejto choroby si posilňuje imunitu a preto sa chcem spýtať, či má vôbec význam očkovanie v tomto prípade, nakoľko som čítala veľa negatívnych reakcií pri očkovaní proti pneumokokom.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlamýdie nie sú pneumokoky. Proti pneumokokom prekonaním ochorenia neostáva solídna imunita na všetky typy a my nevieme, s akým typom pneumokoka sa dieťa kedy stretne. Preto sa ochorenia spôsobené pneumokokmi opakujú. Hlavne u dieťatka, ktoré bolo už na začiatku života takto závažne choré, je očkovanie, a aj proti pneumokokom veľmi dôležité, aby sa predilo závažným ochoreniam / nie len dýchcieho systému/ ktoré tieto baktérie spôsobujú. Očkujem proti pneumokokom viac ako 5 rokov a nemal som žiadne závažné reakcie po očkovaní. Neobávajte sa, očkovanie vášmu dieťatku pomôže v prekonávaní ochorení,

Podobné otázky

  • vyter z hrdla

    , Autor: vavik

    Dobry den,

    chcela by som sa spytat, ak 3-rocnemu dietatu vo vytere nosa nasli corynebacterium pseudodiptheriticum a aj streptococcus pneumoniae hoci crp test bol negativny, ci je potrebne podavat antibiotika. Co sposobuje ta corinobakteria? citala som nieco o zaskrte. Dieta malo silne sopliky, silny piskavy kasel, spasticku bronchitidu a jeho 11 mesacny brat s rovnakymi problemami plus horuckami mal toho pnemokoka tiez vo vytere. Pani doktorka tvrdi, ze pneumokoky v nose sa neriesia, lebo su deti ockovane. Je to naozaj tak, nemusim si to vsimat? A moze byt to 11 mesacne dieta o 2 tyzdne preockovane tretou vakcinou proti pneumokokom? nie je to kontraindikacia? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem o ako star dieťa sa jedná. 11 mesačné, ak je zdravé, posledné očkovanie proti pneumokokom bolo najmenej pred pol rokom, tak samozrejme môže byť preočkované. Ak je jeho súrodenec to trojročné dieťa s pneumokokom vo výtere, tak to určite nie je dôvod mladšie dieťa neočkovať.
    Corynebacterium ale diphteriae spôsobuje záškrt. Okrem toho, ak je dieťa očkované riad,e proti záškrtu má protilátky. Uvedená baktéria záškrt nespôsobuje. Bekatérie ýžiú všade okolo nás aj v nása uvedené nálezy z výterov nič neznamenajú pre rozhodutie o liečbe, nie je potrebné podávať antiviotiká, samozrejme, pokiaľ dieťa nemá známky bakteriálnej infekcie: horúčky, nechutenstvo, schvátenosť, vysoké crp. Pneumokoky netreba liečiť v tomto prípade nie preto, že dieťa je očkované / je očkované len proti trinástim, alebo jedenástim druhom baktérie/ ale preto, že pneumokok môže byť bežnou súčasťou osídlenia jedinca a nerob mu žiadne problémy.

  • pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat ci je dobre zaockovat dieta proti pneumokokom do jedneho roku. mam 7 mesacnu dcerku a nasa detska lekarka ma odhovara od ockovania. vraj mam dat malu zaockovat az ked bude mat 1 rok. s malou chodime do kolektivu deti raz do tyzdna. su tam deticky od 6 - 18 mesiacov a bojim sa nedat ju ockovat proti pneumokokom, ked sa teraz o tom tolko hovori.
    lekarka mi ju nezaockovala aj ked som si ockovanie ziadala spolu s povinnym ockovanim. vraj bude mat vysoke teploty a ona by to nerobila. aky je vas nazor? ockovat alebo neockovat? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja očkujem takmer všetky deti proti pneumokom spolu s povinným očkovaním hexavakcínou. Je to možné aj tak ako hovorí vaša lekárka, ale zásadne platí, čím mladšie dieťa ochorie na infekciu spôsobenú invazívnym kmeňom pneumokoka, tým závažnejší priebeh ochorenia možno očakávať. Nemám k tomu viac čo dodať.

  • ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prijemny den,prajem,pani doktorka! Chcela by som vas poziadat o Vas na nazor na ockovanie.Mam 3mes.syna,ktory bude ockovany prvou diteper+by mal dostat este prevenar,a na ten, mam pocit,ze je este skoro,resp.nie je primalicky uz na taketo kombinacie sucasne?????????Pediatricka vravela,ze su potrebne 3davky,co znamena 2do roka a 1 do druheho roka.Naozaj je vhodne ockovanie s diteper vakcinou?Nehrozi nejaka kontraindikacia?Syncek sa narodil s hmot.2,95kg,pred 2tyzdnami vazil 6kg,je plne dojceny.
    Dakujem za odpoved! janina

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zatiaľ je očkovanie Prevenarom nepovinné, pripravuje sa plošné očkovanie.
    Očkovacie schéma pre pneumokoky 2+1 sa ukazuje ako veľmi vhodné. Je potrebné si uvedomiť, že čím je dieťa menšie, tým horší môťe byť priebeh ochorenia spôsobeného invazívnym pneumokom aj jeho následky. Z hľadiska imunologického toto očkovanie naraz s povinnou hexavakcínou nepredstavuje žiadny nevhodný ani mimoriadny zásah do imunitného systému dieťaťa, s ktorým by sa nevedelo vyrovnať.

  • Spanok a pneumokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat na Vas nazor na ockovanie proti pneumokokom a rotavirusom. Doporucujete to? Mam 3-mesacnu dceru a cez den vobec nechce spat. Je stale mrzuta a place. Utisit ju dokazem len na prsniku. V noci spi max. 10hodin, ale nie v kuse. Najprv 5hodin a potom sa budi kazde 2 hodiny. Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Treba prísť na to, či ju hlavne cez deň niečo neruší, nie jej je teplo a podobne. Mala by v tomto veku najmenej dvakrát denne spať. Nočné spanie je aj s tými pestávkami v poriadku.
    Ja očkovania neodporúčam, ja som na to, aby som informovala. Treba si uvedomiť, že neochorie to dieťa, ktoré má protilátky proti danému ochoreniu. Tie môže získať tak, že ochorenie prekoná / často s veľmi ťažkým priebehom/ alebo sa zaočkuje. Záver o tom, či chcete vaše dieťa očkovať si urobte po získaní dostatočného množstva informácií sami. Toto bola jedna z nich.

  • Meningitida, sepsa, pneumokok, zltacka A

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 22 mesacneho syna, rada by som sa informovala ohladom ockovacich latok, syn bol ockovany na zltacku A, pneumokoky, a chcela by som ho dat zaockovat aj proti meningitide a sepse. Prosim vas aky je vas nazor, je to zbytocne alebo to odporucate? je moznost nakazy aj na SR? je tato vakcina preplacana? dakujem lenka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sepsa je chorbný príznak a môžu ho spôsobiť rôzne baktérie. Neočkuje sa proti sepse /je to vlastne otrava krvi/ ako takej ale proti jej vyvolávateľovi Tým môže byť napríklad hemofilus, pneumokok / prit tým je zaočkovaný/ ale tiež aj meningokok. Každé očkovanie, ktoré zabráni vážnemu ochoreniu a vyskytuje sa v oblasti, kde dieťa žije, je možné a aj vhodné. Očkovanie proti meningokokom poisťovňa neprepláca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: