Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rektalna trubicka

    , Autor: misella

    mojmu 3mes.synovy v 4tyz.zistili,ze ma zvyseny tonus...,ze ma viac stiahnuty zadok nez normalne deti tak mu musim so stolicou pomahat rektalnou rurkou inak by to sam nezvladol. primar mi v nemocnici povedal ze sa to bude rurkou v podstate roztahovat a casom sa mu to upravy do normalu a bude kakat sam. je to strasne teraz lebo takto ho viac bolieva brusko a pri tlaceni velakrat vracia.reflux nema. len som sa chcela opytat ake mate skusenosti s tym,ako dlho priemerne trva nez sa to upravy. synovy sa podari tak raz za tyz.ze sa sam vykaka.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nepoznám dieťa, takže je ťažké sa vyjadriť k liečbe aj problému. Tieto problémy riešim po konzultácii s detským chirurgom, najlepšie takým, ktorý sa zaoberá problematikou okolo ritky a hrubého čreva. Takéto riešenie som ešte nevidela, skôr sme proti používnaiu rektálnej rúrky. Ale ako hovorím, nevidela som dieťa, neviem sa konkrétne vyjadriť.
    Faktom je, že kojené dieťa nemusí mať vôbec stolicu denne, niekedy / extrémne som videla až dní/ nemá stolicu niekoľko dní. Pokial nie je veľmi neplkojné, nemá bolesti bruška, nezvracia, odchádzajú mu vetry, dobre papá a priberá, nie je potrebné denné vyprázdňovanie riešiť.

Podobné otázky

  • Nadmerná plynatosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka,
    chcela by som vás požiadať o radu, máme 6.mesačného chlapčeka, ktorý je od narodenia na UM Beba AR, nakoľko mu toto mlieko nezaberalo, naša lekárka odporúčala primiešať do mlieka aj Nutriton. Malý sice už tak negrcká, problém je, že ho od začiatku čo pije Bebu stále strašne nafukuje a zároveň veľmi bolestivo prdká, pije rascový čaj - to je jediný, ktorý chce a dostáva do každej dávky mlieka Sab simplex a raz denne kvapky Bio gaia, problém je, že nič z toho na jeho nafukovanie nezaberá, dokonca ani masáž či rektalna trubička. Začali sme prkrmovať zeleninou, zatial len mrkvou a zemiakom, ale mám pocit, že sa to celé zhoršilo. Malý po každej dávke čo spapá či už mlieko alebo prikrm sa vystrie ako struna, stvrdne mu bruško a spustí neskutočný plač a tento stav máva často aj pár hodín po napapaním. Viete mi poradiť, čo robiť, aby sme sa zbavili toho nafukovania, uz skutočne neviem ako mu pomôcť. Bolo by vhodné zmeniť aj umelé mlieko?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ide o komplexný problém, ktorý si netrúfam riešiť cez internet. Najprv by som snáď vyradila z toho AR mlieka ten nutriton a zmenila by som Sab Simplex na Espumisan. Bezmliečne príkrmy, teda mäsovo zeleninový a už teraz aj ovocný bolo vhodné zaradiť už po skončení piateho mesiaca.

  • zelena stolica 5 tyzdnoveho babatka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    p. doktorka, viem ze to tu bolo mnohkrat premielane ale napriek tomu mam obavy,
    mam 5 tyzdnovu dcerku nie je kojena takmer od zaciatku, problemy s mliekom, teda je na umelom mlieku, predvcerom mala problemy s kakanim, tak sme po hodinach bezuspechu pouzili tusim sa to vola rektalna trubicka hadicka, napokon sa vykakala, mala zelenu neskor zlato zltu stolicu
    vcera sa to opakovalo, s tym ze stolica bola uz viac zeleno cierna a tiez tvrda
    teraz sa mi vykakala a ma zelenu ale tmavu stolicu trosku riedsiu nez vcera ale zato cisto zelenu, taku zelenu ani opisat neviem. tmavo
    mam obavy, je to v poriadku?
    vypije cca 100 ml kazde tri - tri a pol hodiny
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže ale aj nemusí to bť problém. Záleží aj na tom ko priberá. Ak sa bude zelená až tmavá stolica opakovať, poraďte sa s vašim lekárom Bábo je ešte príliš malinké na riešenie cez internet.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: