Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 35tt

    , Autor: zuzka111

    dobry den,
    obraciam sa na vas, nakolko som tu nenasla poradnu gynekologa. som v 35tt a minuly tyzden na prehliadke zistili , ze babatku bije nepravidelne srdiecko (musim spomenut ze zijem v zahranici). tak ma teraz sleduju a bola som u viacerych doktorov a vsetci tvrdia ze je to normalne. som z toho strasne nervozna a velmi sa bojim o nase babatko, tak by som chcela vediet aj vas nazor. pohyby zatial citim tak ako pred tym, nic sa nezmenilo okrem tohto zistenia, na ultrazvuku tiez vsetko v poriadku, parametre su ake maju byt. ked som sa pytala preco to je, tak na to mi nevedel odpovedat nikto. v papieroch mam napisane ze odchylka 19%.
    dakujem za odpoved
    s pozdravom
    zuzka

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Neviem na túto otázku odpovedať. Frekvencia srdečnej činnosti aju bábätka v brušku je daná mnohými faktormi, je dobre, že sa dnes dá odhlaiť už pred pôrodom, aspon sa na to pri pôrode myslí a zabezpečí sa adekvátna pomoc. Na druhej strane si myslím, že frekvencia srdiečka je ovplyvňovaná aj vonkajšími faktormi, jedným z nich môže byť aj vaša výživa. Nepijete kávu skofeinom alebo iné kofeinové preparáty. Mali by ste ich z konzumu celkom vylúčiť. Držím palce, aby všetko dobre dopadlo a všetko dobre skončilo.

Podobné otázky

  • rec dietata...

    , Autor: vikazvv

    Dobry den p. doktorka, touto cestou by som sa chcela opytat. Moja dcerka bude mat za tyzden 19mesiacov. Len nejako sa jej rozpravat nechce...ovlada len par slovicok ako robi havo, macicka ...ale inak si len blaboce,comu nerozumieme....inak vsetko chape co jej povieme...je to normalne este, ci uz mam vyhladat nejku odbornu pomoc????...inak narodila sa v 35tt.
    DAKUJEM PEKNE...

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Jedná sa o hranične nezrelého novorodenca. Iste je sledovaná v nejakej odbornej poradni, predpokladám prinajmenšom bola vyšetrená neurologom. Ak bolo všetko v poriadku, v tomto veku je ešte používania jednoduchých slov, vlastnej reči stále v mediach normy. Ak by sa reč nezlešila okolo 24tého mesiaca, je potrebné navštíviť detského psychologa alebo aj psychiatra. Bude pravdepodobne potrebné pracovať s dieťatkom pod odborným vedením

  • Prikrmovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka, mám 8,5 mes. syna, do 6m plne kojený, nar. sa v 35tt s hmotnosťou 2150g, 43cm. Papá už desiatu,obed aj večeru. Je normálne, že v takomto veku si ešte zakaždým vypýta MM? Ešte aj v noci vstávam 3x za noc a cca 8-10 plne saje mliečko. Nemala by som už zaviesť aj olovranty? Ako ovocie zje celú hrušku, jablko alebo banán, obed cca 200ml, večeru mliečnu kašu cca 150ml. Skúšala som aj väčšie porcie, ale odmieta mi viac jesť, tak ho nechcem nútiť. Pije okolo 500-600ml vody denne + mu občas dám nejakú tú chrumku do ruky, nech si trénuje žuvanie. Naša pediatrička je s ním spokojná, že pekne dobieha rovesníkov, teraz má pri 71 cm váhu 7,5 kg (s manželom nie sme veľmi vysokí). Skúšala som na noc aj ml. kaše, ktoré mali viac zasýtiť - nepomohlo. Nemohla by som mu po kaši namiesto MM dať UM? Alebo mu tou kombináciou možem uškodiť? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Nedávala by som mu banán a zdá sa mi, že pije veľa vody, to si sám nejako vyžaduje alebo mu ponúkate? Ak máte dosť materského mlieka a nemáte dôvod dieťa odstaviť, kľudne ho po každom jedle aj nakojte. Má zrejme ešte menšiu kapacitu žalúdka a preto potrebuje papať menej a častejšie. Je to inak aj správny prístup k jedlu. mali by sme sa ho držať všetci. Deti to robia prirodzene.

  • Vigantol, Kanavit, Chodítko-odrážadlo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktorka, jednej pýtajúcej sa mamičke ste rozpísali, ako sa má dávkovať Kan. a Vig. Môj syn sa narodil v 35tt, bez komplikácii, mal iba trocha slabší svalový tonus. Bude mať o 5 dní 6 mes. a je plne kojený. Naša pediatrička nám určila takéto dávkovanie - Kanavit - do 3mes. 1xtýždenne 3 kvap., teraz 1xmesačne 3kv. Vigantol - od narodenia 1xdenne 2 kvapky. Malý inak priberá dobre, je taký "pevný", lekárka je s ním spokojná. Je obvyklé aj takéto dávkovanie, resp. nie sú tie dávky vysoké?

    Takisto by som sa chcela opýtať na Váš názor na odrážadlo. O chodítku vôbec ani neuvažujeme... Je vôbec prospešné takéto odrážadlo pre detičky?
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dávkovanie Vigantol a Kanavitu má rôzne variácie aj podľa veku dieťaťa a zvyklostí v pôrodnici. Dávkovanie vašej lekárky je v poriadku.
    Chodítko neodporúčam vôbec a neviem, či odrážadlom myslíte takú hojdačku zavesenú na verajach dverí. To veľmi nepoznám a nemám s tým ani skúsenosti ale skôr to tiež považujem hlavne u šesť mesačného dieťaťa za nevhodné, pretože to ešte nie je čas na vzpriamovanie. Dieťa má začať najskôr liezť pre správny vývoj chrbtice.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: