Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • rezim a strava

    , Autor: biba

    Dobry den pani doktorka, toto je jedalnicek mojej 13 mesacnej dcery:
    7tej vianocka s maslom, alebo ovsene vlocky s ovocim alebo chlebik s maslom/syrom
    9tejnutrilon cca200 ml vypije
    12tej masovozeleninovy prikrm + zemiaky/cestovina/ryza/cervena sosovica (raz do tyzdna zltko)
    14tej nutrilon 150 Ml
    16tej ovocie alebo biely jogurt (
    18:30 chlebik so zeleninkou/ mliecna alebo zemiakova kasa
    19:30 nutrilon cca 200 ml

    Dcera rano vstava uz okolo siestej a o deviatej je uz velmi unavena, takze ju ulozim na spanok. Casto spi aj dve hodiny, takze desiatu nemam kedy dat, preto hned davame obed. Poobede sa jej uz nie vzdy podari zaspat, a tym padom je vecer uz velmi unavena. Skusala som ju ukladat uz len na jeden spanok hned po obede, ale nebolo to dobre, bola uz moc unavena a nervozna. Tak neviem, ci to mam nechat takto, kedze my doobeda vie pekne spinkat aj 2 hodinky, aj napriek tomu, ze ked nespi poobede, vecer je az moc unavena? Co sa tyka jedalnicka, je to v poriadku? Kedy by som mala zaradit rybu a aku?
    A este sa chcem opytat,mam probiotika infants dophilus uz dlhsiu dobu otvorene v chladnicke, neviete my prosim povedat, dokedy mozu byt takto drzane? Na tom obale nie je napisane (ja to tam nevidim) do kedy po otvoreni spotrebovat. Chcem ich nasadit dcere, ma stolicu so zvyskami a take male vyrazky po ritke. Dakujem Vam velmi pekne za odpovede a Vas cas.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Na dophillus neviem resne odpovedať, ale ak ešte nie je prekročená doba spotreby a liek je stále v chladničke, iste sa môže používať
    Spánok si dieťa určuje samo, ak ho potrebuje ešte 2x denne a v tomto horúcom počasí sa ani nedivím, tak jej ho doprajte!
    Jedálníček je dobrý, ale po roku by sa postupne malo prechádzať na tzv. rodinnú stravu, teda aj to čo jedia ostatní členovia rodiny. Samozrejme s určitými obmedzeniami. Do troch rokov žiadne údeniny, nič čo obsahuje glutamat sodný, do dovhc roko vnie tavené syry, do šesť rokov židne huby.
    Základom by sále mala byť mäsosozelneinová plievka a potom podľa chuti dieťatka ešte niečo "zo stola". Po roku jemožné primerane soliť. Do troch rokov odporúčam ako samostantú porcku podávať umelé mlieko, ale vo varenej strave sa používa konzumné mlieko alebo smotana.
    Ja by som ráno začala mliekom, potom, o chvíľu vianočku alebo chlebík.ak ešte stihnete tak pred uložením k spánku malý kúsok ovocia. Obed so základom v mäsovozelninovej polievke, postupne prejdete na dva chody, odpoludnia jogurt alebo ovocie, alebo oboje a večer kašu, alebo niečo od obeda. Ryby môžete začať podávať v tomto veku, sledujte reakciu dieťaťa. Sú vhodné 1x týždenne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: